Ajax Doc | 'Ajax 1972: De beste finale' dinsdag op ESPN

Still 1420
Still 1420

Het is dinsdag 31 mei precies vijftig jaar geleden dat Ajax de Europa Cup I won ten koste van Internazionale. Sjaak Swart, Marco van Basten, Heini Otto en Salo Muller kijken in de Ajax Doc 'Ajax 1972: De beste finale' ieder op hun eigen manier terug op de eindstrijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Aan de hand van Cruijff veroverde Ajax in 1972 de Europa Cup I. In Rotterdam werd Internazionale met 2-0 verslagen door twee treffers van de eeuwige nummer veertien.

Veel beter
"De beste finale die ik ooit heb gezien", vindt Swart. De rechtsbuiten genoot van het aanvallende spel van zijn ploeg. "Het was echt een mooie wedstrijd. We waren veel sterker dan ze." Daags na het gewonnen duel stond Swart alweer om elf uur in zijn sigarenzaak. "Klanten kwamen me feliciteren en een praatje maken."

Van Basten was zeven jaar toen hij als jong ventje de finale volgde en genoot van een geniale Johan Cruijff. Nu, vijftig jaar later, bekijkt de oud-Ajacied de eindstrijd in de Kuip opnieuw. "Alle spelers van toen waren idolen. Johan stak boven iedereen uit, alles wat hij deed was ontzettend effectief. Ik deed hem altijd na op straat."

Gemoedelijke sfeer
Otto, die later actief was voor FC Amsterdam, beleefde het duel als fan in de Kuip. Vanuit Amsterdam Centraal bewandelde hij nogmaals dezelfde weg naar het stadion. "Iedereen was in het rood-wit en in de trein was het al een groot feest. We gingen vol goede moed naar Rotterdam. Na afloop kwam iedereen het veld op, dat kon toen gewoon en ging heel gemoedelijk."

Na zijn tweede doelpunt lag Cruijff geblesseerd op de grond. Verzorger Muller sprintte het veld in om hem te behandelen. "De eerste vijf meter, zodra ik het veld in liep, was ik echt snel. Daar had ik speciaal op getraind." Naast fysio was Muller ook een luisterend oor voor de groep. "De jongens bespraken alles met me."

'Ajax 1972: De beste finale' is dinsdag 31 mei vanaf 19:00 uur te zien op ESPN 1

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Gerelateerde artikelen

Kampioenjongajax2018

Ajax Doc | Niemand stopt de beloften

Vier jaar geleden, op 28 april 2018, pakte Jong Ajax als eerste beloftenelftal ooit de titel in de Eerste Divisie. In deze documentaire krijg je een kijkje achter de schermen in de beslissende fase van de competitie bij het elftal van toenmalig trainer Michael Reiziger.

Tags

  • #OnThisDay
  • #JongAjax

Socials

Heitingaglimlach1280

Ajax Doc | Heitinga: opnieuw naar de top

John Heitinga staat dit seizoen voor het eerst op eigen benen in het profvoetbal. Wij volgden de coach van Jong Ajax in zijn ontwikkeling als hoofdtrainer. De documentaire geeft een prachtig inkijkje in het dagelijks leven van de voormalig international. Van het samen op de bank kijken naar Besiktas - Ajax met zoon Lennox tot de besprekingen op het trainingsveld met talenten als Naci Ünüvar en Nordin Musampa.

Tags

  • #Heitinga

Socials

Cruijff Johan 880 Erfgoed AFC006000008 071

Ajax Doc | De Erfenis van Johan Cruijff

Wat heeft Johan Cruijff nagelaten in de voetbalwereld? De beste Ajacied ooit overleed zes jaar geleden, maar werd op 25 april 2022 exact 75 jaar geleden geboren. Trainers als Arrigo Sacchi en Arsene Wenger beschrijven in deze documentaire welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. En ook vertegenwoordigers van de jongere generatie als Pep Guardiola, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Peter Bosz dragen nog altijd Cruijff’s spelopvatting uit.

Tags

  • #Cruijff

Socials