Ajax Doc | 'Ajax – Benfica: de geboorte van het grote Ajax'

In 1969 speelt Ajax een kwartfinale in de Europa Cup I om nooit te vergeten. De ploeg van Rinus Michels treft Benfica, de recordkampioen van Portugal, dat met Eusébio een absolute wereldster in huis heeft. Ajax, met een piepjonge Johan Cruijff, zet in dit drieluik met Benfica een belangrijke stap naar de Europese top.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

Vier hoofdrolspelers van toen halen herinneringen op aan de hand van uniek archiefmateriaal: 'mister Ajax' Sjaak Swart, Theo van Duivenbode en de Portugese vedettes Toni en António Simões. De twee iconische generaties bepaalden over drie wedstrijden welke club doorging in het Europa Cup 1-toernooi.

"We praten over twee grote generaties, zowel bij Nederland als Portugal. Ajax had een goede trainer, Rinus Michels. En ze hadden jonge spelers", aldus Toni. Vooral Johan Cruijff sprong eruit voor de Portugese vedettes. "Je kon Cruijff maar op twee manieren tegenhouden; je kon hem grijpen of een stok vanuit huis meenemen."

Bij Benfica stond er ook een legende op het veld: Eusébio. "Bij deze wedstrijden waren er twee koningen aan het strijden. Met enkele prinsen eromheen. Ze waren allebei beslissend bij alle wedstrijden. Als je een koning in een team hebt, krijg je een goede wedstrijd", blikken de Portugezen terug.

Spannende strijd
En dat we in de winter van 1969 goede wedstrijden voorgeschoteld kregen is een understatement gebleken. Spektakel alom met 22 sterren op het veld. Ajax liet zich in Amsterdam verrassen door Benfica, de Portugezen waren op de ijsvloer in het Olympisch Stadion beter dan de Ajacieden: 1-3. In Lissabon revancheerden de Amsterdammers zich en trokken ze de score gelijk, waardoor er een beslissingswedstrijd in Parijs aan te pas moest komen. De ploeg van Michels won na verlenging met 3-0 van het Portugese sterrenensemble. De geboorte van het grote Ajax was daarmee een feit.

Gerelateerde artikelen

Europacup1971wembley

Ajax Doc | 'Ajax 1971: de eerste Europa Cup'

Op 2 juni 1971 won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam werden de Ajacieden en trainer Rinus Michels als helden ontvangen. In deze uitgebreide Ajax Doc gaan enkele hoofdrolspelers ruim vijftig jaar terug in tijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

1972 DOC 1280

Ajax Doc | 'Ajax 1972: De beste finale'

Aan de hand van Johan Cruijff veroverde Ajax op 31 mei 1972 de Europa Cup I. In Rotterdam werd Internazionale met 2-0 verslagen door twee treffers van de eeuwige nummer veertien. Sjaak Swart, Marco van Basten, Heini Otto en Salo Muller kijken in de Ajax Doc 'Ajax 1972: De beste finale' ieder op hun eigen manier terug op de eindstrijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials