Ajax Doc | 'De eerste van Louis' dinsdag op ESPN

V Gaal UEFA Cup 1420
V Gaal UEFA Cup 1420

Op 13 mei 2022 was het precies dertig jaar geleden dat Ajax de UEFA Cup won in het Olympisch Stadion ten koste van Torino. In de Ajax Doc 'De eerste van Louis' blikken hoofdrolspelers Louis van Gaal en Danny Blind terug op de Europese campagne van het seizoen 1991/1992.

Tags

  • #VanGaal
  • #Blind

Socials

"Kunstzinnige beker"
Louis van Gaal, die de naar Real Madrid vertrokken Leo Beenhakker opvolgde, kende een moeizame start van het seizoen. Uiteindelijk werd na een tweeluik met Torino de UEFA Cup veroverd. "Ik vind deze beker mooier dan die van de UEFA Champions League, die is zo glad. Deze is veel kunstzinniger", begint Van Gaal terwijl hij de UEFA Cup bekijkt.

De Amsterdammers keerden na een gedwongen afwezigheid van één seizoen, na het staafincident in 1989, terug in Europa. Via onder anderen Osasuna, Gent en Genoa trof Ajax in de finale opnieuw een Italiaanse tegenstander: Torino.

Emoties
Dankzij goals van Wim Jonk en Stefan Pettersson werd het in Turijn 2-2. Tijdens de zenuwslopende wedstrijd in Amsterdam werd niet gescoord waardoor Ajax, op basis van uitdoelpunten, de UEFA Cup omhoog mocht houden. "De emoties van de mensen; de blijdschap en soms het verdriet. Dat vind ik zoveel betekenen. Het komt door de prijs, maar wat dat met mensen doet, dat raakt me", vertelt Blind.  

'De eerste van Louis' is dinsdag 17 mei vanaf 22:30 uur te zien op ESPN 1.

Tags

  • #VanGaal
  • #Blind

Socials

Gerelateerde artikelen

Kampioenjongajax2018

Ajax Doc | Niemand stopt de beloften

Vier jaar geleden, op 28 april 2018, pakte Jong Ajax als eerste beloftenelftal ooit de titel in de Eerste Divisie. In deze documentaire krijg je een kijkje achter de schermen in de beslissende fase van de competitie bij het elftal van toenmalig trainer Michael Reiziger.

Tags

  • #OnThisDay
  • #JongAjax

Socials

Heitingaglimlach1280

Ajax Doc | Heitinga: opnieuw naar de top

John Heitinga staat dit seizoen voor het eerst op eigen benen in het profvoetbal. Wij volgden de coach van Jong Ajax in zijn ontwikkeling als hoofdtrainer. De documentaire geeft een prachtig inkijkje in het dagelijks leven van de voormalig international. Van het samen op de bank kijken naar Besiktas - Ajax met zoon Lennox tot de besprekingen op het trainingsveld met talenten als Naci Ünüvar en Nordin Musampa.

Tags

  • #Heitinga

Socials

Cruijff Johan 880 Erfgoed AFC006000008 071

Ajax Doc | De Erfenis van Johan Cruijff

Wat heeft Johan Cruijff nagelaten in de voetbalwereld? De beste Ajacied ooit overleed zes jaar geleden, maar werd op 25 april 2022 exact 75 jaar geleden geboren. Trainers als Arrigo Sacchi en Arsene Wenger beschrijven in deze documentaire welke invloed de speler en trainer Cruijff de afgelopen decennia op het voetbal heeft gehad. En ook vertegenwoordigers van de jongere generatie als Pep Guardiola, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Peter Bosz dragen nog altijd Cruijff’s spelopvatting uit.

Tags

  • #Cruijff

Socials