Ajax kijkt vooruit: 'Je leeft voor de supporters'

Kleedkamerklaassenth
Kleedkamerklaassenth

"Je leeft voor de supporters", sprak Edwin van der Sar tijdens Ajax kijkt vooruit; het evenement voor seizoenkaarthouders dat maandagavond online en live werd uitgezonden en massaal werd bekeken. Tijdens Ajax kijkt vooruit nam presentator Humberto Tan de kijkers ruim een uur mee langs de velden en burelen van Ajax.

Tags

  • #AjaxKijktVooruit

Socials

Met de voltallige Ajax-directie werd besproken hoe Ajax er op dit moment voorstaat en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Trainer Erik ten Hag gaf een rondleiding door het kleedkamergebied en spelers gaven antwoord op ingestuurde vragen. Tussendoor bracht Johan Fretz een gesproken ode aan 'weer naar het stadion gaan' en speelden Glennis Grace en Lenny Keylard enkele bekende Ajax-liederen.

Compensatie voor seizoenkaarthouders
Ajax kijkt vooruit werd georganiseerd voor seizoenkaarthouders en relaties. Seizoenkaarthouders konden vooraf vragen insturen, veel daarvan zijn behandeld. Er waren vragen voor spelers én directie; vragen over transfers en ambities, over het stadion, maar ook over de seizoenkaart- en de compensatieregeling.

Presentator Tan vroeg aan commercieel directeur Menno Geelen waarom Ajax als een van de enige clubs had gekozen voor een regeling waarbij iedereen met een seizoenkaart de mogelijkheid wordt gegeven om volledig gecompenseerd te worden voor gemiste wedstrijden.

"Wij zijn van mening dat dit de meeste eerlijke regeling is en men hier gewoon recht op heeft. Ajax heeft het risico van spelen zonder publiek niet bij de supporters neergelegd, maar bij de club zelf", antwoordde Geelen.

Alle seizoenkaarthouders krijgen dus de mogelijkheid om het volledige bedrag terug te vragen maar ook de keuze om (deels) af te zien van compensatie. "We kunnen niet in de portemonnee van de supporters kijken, dus we respecteren ieder besluit. Maar uiteraard hopen we dat wie een deel kan missen de club op deze wijze tegemoetkomt", aldus de commercieel directeur. Begin april worden alle seizoenkaarthouders per mail geïnformeerd, waarin de verschillende keuzes voorgelegd en uitgelegd worden.

Sportieve ambities
"Je leeft voor de supporters." Van der Sar was er in zijn eerste woorden duidelijk over tijdens Ajax kijkt vooruit. Het gemis van fans is groot. Financieel directeur Susan Lenderink vulde aan dat een leeg stadion ook een enorme impact heeft op de inkomsten. "Uitgaande transfers en Champions League-inkomsten zorgen ervoor dat ons eerste half jaar nog redelijk was, maar over het eerste half jaar hebben we al een omzetdaling van bijna 32 miljoen, een heel groot deel daarvan komt door het wegvallen van kaartverkoop."

Lenderink legde uit dat transferinkomsten niet genoeg zijn om de verliezen voor dit seizoen goed te maken, waardoor Ajax afstevent op een fiks verlies dit jaar. De directie lichtte toe dat het transferresultaat en commerciële beleid van de afgelopen jaren er wel voor heeft gezorgd dat de sportieve ambities niet direct in gevaar zijn, maar dat deze situatie niet veel langer meer moet duren. Belangrijke conclusie aan tafel was dat de coronacrisis niet tot een sportieve crisis moet en mag gaan leiden.

Van die sportieve crisis is allesbehalve sprake, mede dankzij de ontwikkeling van jeugdspelers en enkele aankopen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars nam de kijkers mee in hoe Ajax continu bezig is met het verbeteren van de selectie en besprak daarbij onder andere de aankoop van Davy Klaassen en Sébastien Haller.

"Het terughalen van spelers is geen garantie voor succes, maar bij Davy zag je meteen de gretigheid om met dit team prijzen te gaan pakken", blikte Overmars terug op het aantrekken van Klaassen. "Ook het binnenhalen van Haller was een fantastische zet, die heeft meteen punten opgeleverd."

Uniek inkijkje
Na het gesprek aan de directietafel verplaatste de aandacht naar trainer en spelers. Ten Hag gaf tijdens Ajax kijkt vooruit een rondleiding door het kleedkamergebied en gaf een inkijkje in plekken waar fans of camera’s normaal nooit komen. Plekken waar de spelers en staf zich voorbereiden op de wedstrijd. De rondleiding eindigde in de kleedkamer zelf, waar Dusan Tadic, Ryan Gravenberch, Daley Blind en Klaassen vragen van fans beantwoordden.

Tadic vertelde hoe hij zo fit blijft en Gravenberch gaf aan het juichen met het publiek het meeste te missen. Blind bracht de primeur over het verlengen van zijn contract, Klaassen vertelde dat hij zijn hobby piano spelen weer heeft opgepakt. Natuurlijk werd er ook vooruitgekeken naar de eerstvolgende wedstrijd; aanstaande donderdag tegen Young Boys. Het vertrouwen om een goed resultaat is - na het goede spel en de 3-0 thuisoverwinning – groot, maar 'we moeten wel gewoon winnen', aldus Gravenberch.

’Cause every little thing is gonna be allright'
Het spelen zonder publiek, en wat dit betekent voor de fans, de spelers en Ajax kwam gedurende het hele programma aan bod. Maar er werd ook voorzichtig vooruitgekeken naar het moment dat fans wél weer naar het stadion kunnen. En er weer - in de Johan Cruijff ArenA of op andere plekken - overwinningen of prijzen gevierd kunnen worden.

Van der Sar sprak op het einde van de avond de hoop en verwachting uit dat we het komende seizoen weer richting een vol stadion gaan en we allemaal Ajax weer kunnen zien schitteren in ‘ons dierbaar rood en wit’. Over dat rood en wit, en het shirt van volgend jaar kwamen ook veel vragen binnen, Tan probeerde er het een en ander over los te krijgen. Van der Sar en Geelen konden er nog niet teveel over vertellen, kijkers thuis meenden een subtiele hint naar het nieuwe shirt te ontdekken.

“’Cause every little thing is gonna be allright..”, galmde vervolgens tijdens het slotlied over de lege tribunes; het maakte het gemis van fans groot maar was tevens een boodschap met perspectief.  

Tags

  • #AjaxKijktVooruit

Socials

Gerelateerde artikelen

Vandersar1280

Eindejaarsinterview Van der Sar: 'We missen de fans het meest'

In de bestuurskamer van sportcomplex de Toekomst schuift algemeen directeur Edwin van der Sar aan om nog één keer terug te blikken op 2020. Een vreemd jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus. "De afgelopen negen maanden hebben ook op Ajax een enorme impact gehad."

Tags

  • #VanderSar

Socials