Verslag | Volwassen Ajax rekent simpel af met sc Heerenveen

Tadicpingel
Tadicpingel

Ajax heeft met speels gemak de finale van de KNVB Beker gehaald. De ploeg van Erik ten Hag won in Friesland met 0-3 van sc Heerenveen. Die eindstand gaf de krachtsverhoudingen in het Abe Lenstra Stadion prima weer.

• #HEEAJA

Al vanaf het begin van de wedstrijd werd het spelbeeld bepaald door Ajax. Nog voor er tien minuten waren gespeeld, kreeg spits Sébastien Haller de eerste kans van de wedstrijd. Na een leep balletje over de verdediging van sc Heerenveen van Tadic nam Haller de bal in één keer op de slof. Zijn poging ging over de goal van Erwin Mulder.

In de eerste twintig minuten zakte de thuisploeg veelvuldig terug op eerste helft, om Ajax daar op te vangen. Na iets minder dan twintig minuten spelen vond Antony een gaatje in de blauw-witte muur. Met links gaf hij de bal met gevoel voor op Klaassen. De middenvelder kopte de voorzet daarna keurig achter Heerenveen-doelman Mulder.

Ajax veel beter
Ajax domineerde na de 0-1 en had weinig te duchten van sc Heerenveen. De Friese ploeg werd nauwelijks gevaarlijk voor de goal van Maarten Stekelenburg. Aan de andere kant stichtte opnieuw Antony met een geplaatst schot nog gevaar voor de Friese goal. Ook Klaassen probeerde het van afstand. Zijn schot vloog net over. Dat de thuisploeg in de volledige eerste helft daar slechts één doelpoging tegenover stelde, zei genoeg over het spelbeeld voor rust.

De Amsterdammers leken ook nog op 0-2 te komen voor het rustsignaal, maar een goal van Klaassen werd afgekeurd. Dusan Tadic nam de bal vlak voor zijn assist – per ongeluk – mee met zijn hand. Dat werd uiteindelijk ook gezien door de VAR.

Hoewel Heerenveen wat feller uit de kleedkamers kwam, werd ook na rust Stekelenburg in eerste instantie amper getest. Nadat Klaassen uit voorzorg werd gewisseld na een misstap, was het invaller Mohammed Kudus die voor een opleving in de wedstrijd zorgde. De middenvelder penetreerde het strafschopgebied van sc Heerenveen en werd gehaakt. Tadic schoot daarna de penalty kiezelhard binnen.

Grote mogelijkheid Heerenveen
Vlak na de 0-2 kregen de Friezen hun grootste kans van de wedstrijd. Mitchell van Bergen stond plots één-op-één met Stekelenburg, na een lange bal van Joey Veerman, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de ervaren goalie.

Toen de ingevallen David Neres met nog een klein kwartier op de klok de 0-3 maakte, was de wedstrijd helemaal gespeeld. Ajax speelt op 18 april in de finale van de KNVB Beker tegen Vitesse. De Arnhemmers wonnen dinsdag met 2-0 van VVV-Venlo in de andere halve finale.

"In z'n algemeenheid hebben we vrij aardig gespeeld en mooie goals gemaakt", vond Ten Hag. "Kijk, wij spelen zoveel wedstrijden. Niet alle duels zijn even goed, maar wat we nu goed beheersen is dat wanneer we minder spelen toch een resultaat behalen. En er zijn dagen dat we vrij aardig tot heel goed spelen, zoals vandaag. Dan kan ik van mijn ploeg genieten."

Sc Heerenveen – Ajax 0-3 (0-1)
19. Klaassen 0-1
62. Tadic (pen.) 0-2