Ajax O19 grijpt naast finale van UEFA Youth League

Timber 5
Timber 5

Ajax O19 is er zaterdagmiddag niet in geslaagd de finale van de UEFA Youth League te halen. De ploeg van trainer John Heitinga verloor de halve eindstrijd met 3-0 van Benfica.

• #UYL
  • #AjaxO19

Benfica gaat door de zege voor de 3e keer naar de finale. Ajax O19 moet die droom helaas uitstellen. De Ajacieden drongen dit jaar voor het eerst door tot de laatste 4.

Stroperige start
Ajax O19 versloeg dinsdag in zijn 1e wedstrijd op Zwitserse bodem FC Midtjylland via 3 schitterende goals, maar maakte nu in de beginfase een onwennige indruk. De Ajacieden mochten van geluk spreken dat ze in de 1e 10 minuten niet tegen een achterstand aanliepen. Het gevaarlijkst was een kopbal uit een corner die door Youri Regeer van de doellijn gehaald werd.

Herstel
Na het schadevrij doorkomen van die moeizame openingsfase kwam Ajax O19 wat beter in de wedstrijd. Dat leidde ook tot gevaar. Regeer werd aanvankelijk nog op randje 16 teruggevlagd, maar in de 24e minuut volgde wel een grote kans. Helaas liet Ar'jany Martha 'm liggen. Zijn schot ging voorlangs.

Vlak voor rust geraakte Ajax O19 toch weer in de problemen. Joao Ferreira miste een grote kans, maar het bleek voor de Ajacieden uitstel van executie. Een minuut later was het wel raak. Na slordig balverlies in de opbouw schoot Tiago Araujo de bal vanaf randje 16 hard in de bovenhoek: 1-0.

Het was een flinke domper voor Ajax O19, dat wel bijna direct iets terugdeed. Terrence Douglas dook na een vrije trap gevaarlijk op voor het vijandelijke doel, maar zag zijn kopbal worden gekeerd door de keeper van Benfica.

Teleurstelling bij Terrence Douglas.

Heitinga grijpt in
Het openingskwartier van de tweede helft verliep wat vlakjes en dat was reden voor Heitinga om in te grijpen. Zijn ploeg had moeite om in aanvallend opzicht dreigend te worden en dus voerde de coach na een uur spelen een driedubbele wissel door. Met Joel Ideho, Kristian Hlynsson en Jaymillio Pinas kwamen verse aanvallende krachten binnen de lijnen.

Die wijzigingen brachten zichtbaar hernieuwde energie in de ploeg, maar toch was het Benfica dat in deze fase de grootste kans kreeg. Na een counter kwam Umaro Embaló echter niet verder dan een schot in het zijnet.

Pleit beslecht
Diezelfde Embaló sloeg een kwartier wel toe, op fortuinlijke wijze. Zijn inzet na een afgeslagen corner werd door Nordin Musampa van richting veranderd en caramboleerde vervolgens in het Ajax-doel. Toen het even later via een strafschop (overtreding van Douglas) ook nog 3-0 werd, was het pleit definitief beslecht.

Benfica O19 – Ajax O19 3-0 (1-0)
41. Araujo 1-0
75. Embaló 2-0
79. Dantas 3-0 (strafschop)