Preview | Ajax O19 hervat het langste Europese Ajax-seizoen ooit

2020 03 03 Ajax O19 Atletico Madrid O19 179 (1)
2020 03 03 Ajax O19 Atletico Madrid O19 179 (1)

De coronacrisis heeft het Europese avontuur van Ajax O19 uitgesmeerd over een tijdspanne van liefst 337 dagen. Het is de langste Europese campagne van een Ajax-elftal ooit. Dinsdag hervat Ajax de UEFA Youth League met een wedstrijd in de kwartfinale tegen FC Midtjylland. Wat is er in de afgelopen 337 dagen zoal gebeurd in de selectie van John Heitinga?

Tags

  • #UYL

Socials

De 5 langste seizoenen in Europese campagnes waren allemaal glorieuze Ajax-jaren. Zo won Ajax in het seizoen 1970-1971 – komend seizoen precies 50 jaar geleden – op de 259e dag als deelnemer van de Europa Cup 1 zijn 1e grote internationale prijs. Die memorabele zegereeks begon met een tweeluik tegen het Albanese 17. Nentori Tirana. Na zeges op FC Basel, Celtic en Atlético Madrid, werd in de finale de nare nasmaak van de vorige, verloren eindstrijd tegen AC Milan weggespoeld met een 2-0-overwinning.

Wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden was dat nog een peulenschil in vergelijking met het seizoen 2016-2017, toen Ajax het tot de finale van de Europa League wist te schoppen. De ploeg van Peter Bosz won eind juli 2016 in de voorrondes van de Champions League moeizaam van PAOK Saloniki, om een paar weken later keihard onderuit te gaan tegen FK Rostov. De meeslepende campagne in de Europa League die volgde en Ajax bracht langs Athene, Luik, Vigo, Warschau, Kopenhagen, Gelsenkirchen, Lyon en Stockholm had haast niemand aan zien komen.

In de top 5 langste seizoenen ooit staat natuurlijk ook het geweldige seizoen in de Champions League van 2 jaar geleden. Toen speelde Ajax maar liefst 3 voorrondes om het eindtoernooi te bereiken, waarna een onvergetelijk avontuur volgde. De speelkalender die dit alles opleverde, was even inspirerend als uitputtend.

Ajax O19 in de Youth League
Met de selectie van John Heitinga is de afgelopen 337 dagen veel gebeurd. Ajax O19 begon de Youth League in september met een thuiswedstrijd tegen Lille OSC. Toenmalig 1e doelman Issam El Maach is vertrokken en werd vervangen door Calvin Raatsie en in de achtste finale even door penalty-held Daan Reiziger.

Naci Ünüvar en Devyne Rensch, tegen Lille nog belangrijk als basisspelers, hebben inmiddels hun (officieuze) debuut in het eerste elftal gemaakt en zijn nu met Ajax 1 op het trainingskamp in Oostenrijk. Anass Salah-Edinne, de vaste linksachter van het elftal, heeft een nare blessure opgelopen en ligt er langere tijd uit. Spits Damian Dostanic is vertrokken naar de Servië.

Vaste kern en nieuwe aanwas
Toch moet Ajax O19 het veranderlijke karakter van zijn selectie wel een beetje gewend zijn. De 2 wedstrijden tegen Chelsea in de poulefase zijn in ieder geval een leerschool geweest. Door het WK O17 ontbraken ook toen sterkhouders als Raatsie, Ünüvar, Rensch, Salah-Edinne, Kenneth Taylor, Youri Regeer en Sontje Hansen. Hun gemis werd destijds opgevangen door jonge spelers als Kian Fitz-Jim, Jaymillio Pinas en Max de Waal. Brian Brobbey was toen wel van de partij, maar ook hij is momenteel met Ajax 1 in Oostenrijk.

00:00/00:00
  • Auto

Jongens als Sontje Hansen, Eric Llansana, Youri Regeer en Quinten Timber vormen de vaste kern van het elftal en zullen belangrijk zijn in de komende wedstrijd(en) van Ajax O19. Piepjonge talenten als Olivier Aertssen, Ar’Jany Martha en Kristian Hlynsson moeten voor nieuwe energie gaan zorgen.

De Europese campagne van dit seizoen van Ajax O19 is bij voorbaat uniek. Of de lange duur ervan slechts een herinnering aan de coronacrisis zal zijn of ook aan een groot Europees succes, zal moeten blijken. Ajax hervat de Youth League dinsdagmiddag om 15:00 uur in Nyon, met een duel in de kwartfinale tegen het Deense FC Midtjylland.

Tags

  • #UYL

Socials

Gerelateerde artikelen

Daan Reiziger

U19'S DREAM #7 | AFC Ajax U19 - Atlético Madrid U19

In de schaduw van het eerste elftal is Ajax O19 ook dit seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomt ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #AjaxO19
  • #UYL

Socials

Hansen

UEFA Youth League: 23-koppige selectie kan historie schrijven

Ajax O19 reist met een 23-koppige selectie af naar Nyon voor het vervolg van de UEFA Youth League. De Amsterdammers nemen het dinsdag 18 augustus in de kwartfinale op het Deense FC Midtjylland. De ploeg van John Heitinga kan voor de 1e keer in de clubhistorie die Youth League op z'n naam schrijven.

Tags

  • #UYL

Socials

Brobbey Chelsea

U19's Dream #4: Brobbeast is back

In de schaduw van het eerste elftal is Ajax onder 19 ook dit seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomt ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #UYL

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl