Ajax opent met 6 treffers tegen RKC

Antony
Antony

Ajax heeft op vrij overtuigende wijze de 1e oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. In de Johan Cruijff ArenA won Ajax met 6-1 van RKC Waalwijk. De 6 Amsterdamse treffers kwamen van 4 verschillende spelers; nieuwkomer Antony en Klaas Jan Huntelaar scoorden 2 keer. Lassina Traoré en Jurgen Ekkelenkamp zagen hun namen ook terug op het scorebord.

• #AJARKC
  • #PreSeason

De 1e opening in de wedstrijd werd na een paar minuten al gezocht door Perr Schuurs. Na een goede rush door het midden van het veld lepelde de verdediger de bal op Dusan Tadic. In plaats van zelf op doel te schieten, gaf de aanvaller de bal af op Traoré. Z’n voorzetje was goed bedoeld, maar de spits stond er minder goed voor dan Tadic zelf. Nog voordat Traoré kon uithalen werd de bal al weggewerkt door Waalwijkse verdediging. Maar het 1e kansje van de avond was wel het startsein voor meer Amsterdamse mogelijkheden.

Na 10 minuten pegelde Zakaria Labyad een vrije trap van zo’n 30 meter kiezelhard op de paal. Doelman Etienne Vaessen was al geklopt, maar mocht het aluminium danken dat z'n ploeg niet op een 1-0-achterstand kwam. Vlak daarna was het opnieuw Traoré die gevaarlijk werd voor de Waalwijkse goal. Hij schoot een afvallende bal over de goal.

Spitsengoal
In de 20e minuut kwam Ajax alsnog op 1-0 via de spits uit Burkina Faso, die overigens gretig speelde. De Amsterdammers controleerden tot op dat moment de wedstrijd, gaven hoog druk en zochten steeds meer de goal op van RKC. Na 2 voorzetten die niks opleverden was de 3e poging in een paar minuten wel raak. Tadic trok de bal links op de achterlijn terug op Quincy Promes: zijn halve schot werd tot doelpunt gepromoveerd door Traoré.

Na de treffer was RKC Waalwijk voor eerst echt gevaarlijk. Op de counter werd een paar minuten na de 1-0 Maarten Stekelenburg echt getest. Hij stond er toen het moest na een diagonale schuiver van Mario Bilate.

Na een korte drinkpauze was het opnieuw de beurt aan Ajax. Daley Blind trok mee naar voren en haalde met links uit op randje 16. Zijn halve volley raakte via de hand van Vaessen de paal en rolde over de achterlijn. De corner daarna leverde niks op.

In de tweede helft kwam er een vrij jong Ajax het veld op. Alleen Stekelenburg bleef staan. Uitgerekend de oudste veldspeler maakte vrij snel in de tweede helft de 2-0. Op aangeven van Ekkelenkamp schoot Huntelaar van dichtbij Ajax’ 2e treffer tegen de touwen.

De aangever van de 2-0 maakte enkele minuten later de 3e treffer van de middag. Hij kopte een corner bij de 1e paal binnen. Die corner kwam voort uit een grote kans van Noa Lang. Diep in de 16 vond hij de voeten van oud-Ajax-doelman Kostas Lamprou. De Griek staat sinds dit seizoen onder de lat bij de Waalwijkers.

Antony laat van zich spreken
Hoewel Ajax wat minder fel speelde als de eerste helft, was het na rust een stuk effectiever. Na een uurtje spelen eiste Ajax-aanwinst Antony voor het eerst de hoofdrol op. De Braziliaan kreeg de bal aangespeeld door Huntelaar en bleef koeltjes in het strafschopgebied van RKC Waalwijk. Antony schoof de bal tussen de benen van Lamprou door in de goal: 4-0.

Na de goal van de Braziliaan kabbelde de wedstrijd voort zonder grote kansen. Teun van Grunsven zorgde met een kopgoal uit een corner een kwartier voor tijd voor de 4-1. Vlak voor het einde van de wedstrijd toonde Antony opnieuw z’n neusje voor de goal. De Braziliaan maakte de 5-1. De koek was daarmee nog niet op. Huntelaar pegelde in de 90e minuut de 6-1 binnen.