Ajax-supporters onthullen samen met Frank Rijkaard standbeeld voor Johan Cruijff

Cruijffstandbeeld
Cruijffstandbeeld

Frank Rijkaard en een afvaardiging van Ajax-supporters hebben vrijdagmiddag een standbeeld van Johan Cruijff onthuld. Het levensgrote bronzen beeld staat bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA en is ontworpen door kunstenaar Hans Jouta. Het beeldhouwwerk is tot stand gekomen door een inzamelingsactie onder supporters op initiatief van de Ajax Supporters Delegatie.

Tags

  • #JohanCruijff

Socials

Vanwege de coronacrisis was het helaas niet mogelijk de onthulling van het standbeeld te laten plaatsvinden zoals de werkgroep het oorspronkelijk voor ogen had. Mede in overleg met de familie Cruijff is daarom voor dit moment gekozen, waarbij een zeer beperkte groep mensen is uitgenodigd. Hiermee was, volgens RIVM-richtlijnen, onder andere de 1,5 meter afstand tot elkaar gewaarborgd. Via live-beelden op de mediakanalen van AFC Ajax werden miljoenen supporters bereikt die op deze manier toch de onthulling mee hebben kunnen maken.

'Deze man verdient een standbeeld'
Het idee van een standbeeld voor Johan Cruijff ontstond enkele jaren geleden bij de Ajax Supporters Delegatie. Vervolgens is de werkgroep ‘Deze man verdient een standbeeld’ samengesteld o
nder aanvoering van Supportersvereniging Ajax, AFCA Supportersclub en met toestemming van de familie Cruijff. In de zomer van 2018 ging de inzamelingsactie van start met als doel binnen 2 seizoenen een standbeeld van Johan Cruijff te onthullen.

"Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit", vertelt Jordi Cruijff. "Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader. Mijn vader zou hier trots op zijn geweest. Als je er langs loopt, zie je Johan Cruijff staan."

Razendsnelle inzamelingsactie
Het lukte Ajax-supporters om binnen 3 maanden het gewenste eindbedrag van € 75.000,- op te halen. Naast een online inzamelingsactie op www.dezemanverdienteenstandbeeld.nl werd op 7 oktober 2018 tijdens Ajax - AZ een collecte gehouden.

In januari 2019 werd bekendgemaakt dat kunstenaar Jouta het standbeeld mocht maken. De Friese beeldhouwer is al zijn hele leven Ajacied en maakte eerder het standbeeld van Bobby Haarms, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA staat. Dat Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd.

Duizenden donaties
De werkgroep is er trots op dat supporters dit beeld mogelijk hebben gemaakt voor de beste voetballer die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. De werkgroep bedankt de vele vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet en alle donateurs die dit mooie resultaat via duizenden donaties mogelijk hebben gemaakt. Grote dank gaat er ook uit naar de familie Cruijff voor het gestelde vertrouwen in de werkwijze van de werkgroep.

Tags

  • #JohanCruijff

Socials

Gerelateerde artikelen