Ajax tegen Noorse opponent: twaalf keer eerder

Header 1920 Noorse Clubs

Het tweeluik met Bodø/Glimt in de tussenronde van de UEFA Conference League wordt het dertiende en veertiende duel met een Noorse tegenstander in Europa. De eerste was ruim zestig jaar geleden. Een overzicht:

• #UECL
  • #AJABOD

1960/1961 – Fredrikstad FK
In augustus 1960 vond de eerste officiële ontmoeting plaats tussen een Noorse club en Ajax. Op de laatste dag van die maand reisden de Amsterdammers in de eerste ronde van de Europa Cup voor landskampioenen af naar Fredrikstad. De ploeg van Ajax-trainer Vic Buckingham ging op bezoek bij de Noorse kampioen Fredrikstad. De thuisploeg beschikte over voldoende mentale veerkracht en kwam tot twee keer toe terug van een achterstand na goals van Cees Groot en Sjaak Swart. Na negentig minuten voetbal op een zwaar en glad veld stond er uiteindelijk 4-3 op het scorebord voor de Noren. De beslissing zou vallen in Amsterdam.

Een week later, op 7 september 1960, stonden beide ploegen tegenover elkaar in het Olympisch Stadion. Fredrikstad zat de Ajax-aanvallers kort op de nek, stortte zich op iedere bal en als er al een Ajacied doorheen kwam bleek de keeper Per Mosgaard niet te passeren. Zelfs toen de Noren in de slotfase met negen man stonden, na twee blessures, bleven ze overeind. Ajax' aanvalsdrift was tevergeefs en al na één ronde waren de Europese ambities van de Amsterdammers weg na een 0-0-gelijkspel.

1977/1978 – Lillestrøm SK
Zeventien jaar later trof Ajax opnieuw in de eerste ronde van de Europa Cup voor landskampioenen een Noorse club. Wederom stond er eerst een uitwedstrijd op het programma. Ditmaal was Lillestrøm SK de tegenstander.

De kampioen van Noorwegen had nog geen minuut nodig om op voorsprong te komen tegen de Amsterdammers. De Noren stonden bekend om hun meedogenloze 'dode' spelsituaties en scoorden snel uit een hoekschop. Een aangeslagen Ajax zag het enthousiaste Lillestrøm SK aan alle kanten voorbijschieten. En vijftien minuten later werd het, opnieuw uit een hoekschop, zelfs 2-0. Ajax speelde weinig kansen bij elkaar en moest in Amsterdam vol aan de bak.

Op 28 september 1977 stond de return in De Meer op het programma. Aanvallen, aanvallen en aanvallen was het devies voor de Ajacieden. Met vier spitsen koos Tomislav Ivic vol voor de aanval. Ajax trok het spel vanaf de aftrap naar zich toe en zette de Noorse verdediging vast. Ajax' vleugelaanvallers Tscheu La Ling en Simon Tahamata verkeerden in uitstekende vorm en dreven de Noren tot wanhoop. De Amsterdammers wonnen ruim met 4-0 dankzij goals van La Ling (2), Ruud Geels en Jan Birkelund (e.d.). Het leverde na afloop de iconische foto van Bob Haarms en Tahamata op. De eerste officiële zege op een Noorse tegenstander én kwalificatie voor de tweede ronde waren een feit.

2002/2003 – Rosenborg
In het mooie Champions League-seizoen 2002/2003 reisde Ajax in oktober 2002 af naar Trondheim voor een groepsduel met Rosenborg. De Amsterdammers gingen na een 2-1-zege op Olympique Lyon en 1-0-verlies bij Inter naar Noorwegen.

Tegen de geroutineerde Noren bleef de ploeg van trainer Ronald Koeman overeind. In het sfeervolle en koude Lerkendal-stadion sleepte Ajax een punt uit het vuur: 0-0. In een matige wedstrijd waren Zlatan Ibrahimovic, Mido en Richard Witschge namens Ajax nog dicht bij de winnende, maar zij verzuimden in de afronding.

Drie weken later kwamen de Noren naar Amsterdam voor de vierde groepswedstrijd. Ondanks een fris en attractief Ajax eindigde het duel opnieuw in een gelijkspel. Vooral in de eerste helft hadden de Ajacieden de gasten in de tang. Het resulteerde in de 1-0 van Ibrahimovic, na een fijne voorzet van de opgekomen Hatem Trabelsi. Het was al de derde Champions League-treffer van de talentvolle Zweed dat seizoen. Ajax' speelwijze na de rust veranderde. Het afwachtende spel zorgde voor Noorse kansen en vlak voor het einde kwam de gelijkmaker, nadat Jelle van Damme de bal met de hand tegenhield op de doellijn. Een rode kaart en penalty volgden: 1-1.

2006/2007 – IK Start
In 2006 ging Ajax in de voorronde van de toenmalige UEFA Cup op bezoek bij IK Start. De ploeg van Henk ten Cate werd eerder in de jacht op een Champions League-ticket uitgeschakeld door FC Kopenhagen. IK Start dwong via voorrondes een dubbele confrontatie met de Amsterdammers af, maar moest voor het thuisduel wel uitwijken naar het stadion van Lillestrøm SK.

Met spelers als Jaap Stam, John Heitinga, Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar waren de Amsterdammers, ondanks moeizame en slordige fases in de wedstrijd, een maatje te groot voor de Noren. IK Start verweerde zich knap en kwam tot twee keer toe langszij, maar moest uiteindelijk capituleren na doelpunten van Huntelaar (2), Markus Rosenberg, Sneijder en Roger: 2-5.

Voor trainer Ten Cate was de return in Amsterdam, waarin een 5-2-voorsprong verdedigd moest worden, een uitgelezen mogelijkheid om te rouleren met zijn selectie. Zo maakte doelman Dennis Gentenaar voor Ajax zijn Europese debuut, al zag hij vooral hoe zijn teamgenoten voor het Noorse doel verschenen.

Met twee goals van Rosenberg en een van Zdenek Grygera was het bij rust al 3-0. Na de thee liet Ajax de teugels wat vieren en was alleen invaller Ryan Babel nog trefzeker. Ajax won met 4-0 en plaatste zich probleemloos voor de groepsfase.

2015/2016 – Molde FK
Ajax was in het seizoen 2015/2016 actief in de Europa League en was ingedeeld bij Celtic, Fenerbahçe en het Noorse Molde FK. Na de openingswedstrijd tegen Celtic (2-2) stond het uitduel in het Aker Stadion met Molde FK op het programma. De Amsterdammers speelden bij vlagen heel behoorlijk in Noorwegen, maar het leverde niet de gewenste hoeveelheid punten op. De gemiste kansen aan Ajax-zijde brak de ploeg van Frank de Boer uiteindelijk op.

Op het kunstgras van Molde FK, waar het flink waaide, kwamen de Amsterdammers vroeg op achterstand na dom balverlies. Ajax herpakte zich en kwam na een van richting veranderd schot van Viktor Fischer langszij: 1-1. Daar bleef het bij, ondanks enkele grote kansen voor de rust van Ajax. Ook in de slotfase van het duel, waar de Noren zich ook enkele keren gevaarlijk lieten zien, maakten de Ajacieden geen tweede treffer.

Het thuisduel met Molde, ruim twee maanden later, betekende Ajax' Europese uitschakeling. Opnieuw had Ajax het betere van het spel tegen de Noren, maar opnieuw bleef het 1-1. Dit keer kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Het was Donny van de Beek, die met gevaar voor eigen leven zo bleek vlak na de goal, zijn eerste doelpunt in Ajax 1 maakte. Het was niet genoeg, want nog voor rust kwamen de Noren langszij. Het Europese avontuur was voorbij, nadat Ajax opnieuw niet wist te winnen van Molde FK.

2017/2018 – Rosenborg
Rosenborg is de enige club die Ajax vaker trof. Na de Champions League-groepsfase in 2002 stonden beide ploegen in 2017 opnieuw tegenover elkaar. Ditmaal betrof het een dubbele ontmoeting in de voorronde van de Europa League. In dat toernooi bereikte Ajax het seizoen daarvoor, 2016/2017, nog de finale. De kwalificatie voor het hoofdtoernooi werd een half jaar later tegen Rosenborg niet bij elkaar gespeeld. In Amsterdam ging de ploeg van Marcel Keizer onderuit door een late treffer van Samuel Adegbenro.

De allesbeslissende wedstrijd stond een week later in Trondheim op het programma, maar ook daar ging het mis. Ajax begon goed aan het duel, maar zag de thuisploeg op voorsprong komen. Na de rust bracht Keizer een extra aanvaller binnen de lijnen in de persoon van Huntelaar, en met succes. Goals van Amin Younes en Lasse Schöne leken Ajax alsnog in veilige haven te brengen, maar niets was minder waar. In een aantrekkelijke slotfase was het opnieuw Adegbenro die Ajax in rouw dompelde met twee treffers: 3-2.

Balans
De Amsterdamse balans tegen Noorse tegenstanders in Europa is negatief met drie zeges, vijf gelijke spelen en vier nederlagen. Donderdag is Bodø/Glimt de tegenstander, een ploeg die dan wordt toegevoegd aan het mooie rijtje Noorse opponenten uit de Ajax-historie.