Clarke: 'Dankbaar om terug te mogen komen naar de Ajax-familie'

Oud-Ajacied Ray Clarke maakte in het seizoen 1978/1979 furore in het wit-rood-wit. De razend populaire Engelsman was onlangs in de Johan Cruijff ArenA om terug te blikken op zijn enige, maar zeer succesvolle seizoen in Amsterdam. "Het voelde onwerkelijk om mijn eerste Ajax-goal in de eerste minuut van mijn debuutwedstrijd te maken."

Tags

  • #Clarke

Socials

Clarke scoorde 38 keer in één seizoen en won met Ajax in 1979 de dubbel. Hij speelde onder meer samen met Ruud Krol en Simon Tahamata. Het verhaal van de Engelsman kent vreugde, verdriet en trots. 

Ondanks dat Clarke regelmatig scoorde kreeg hij kritiek, ook van het Ajax-bestuur. "Misschien was ik geen typische Ajax-speler, maar ik deed wat ik moest doen: scoren", vertelt de oud-Ajacied jaren later. 

Support van clubiconen
De Engelsman kon rekenen op de steun van twee grote clubiconen: Bobby Haarms en Johan Cruijff. "Johan kwam toen met ons meetrainen. Zijn support was van onschatbare waarde. Hij gaf me meer zelfvertrouwen in wat ik kon", aldus Clarke. 

De voormalig Ajax-spits scoorde in het seizoen 1978/1979 aan de lopende band. Hij was onder meer trefzeker in de kampioenswedstrijd tegen AZ. Vlak voor tijd maakte de Engelsman de bevrijdende gelijkmaker. "Het was een enorme opluchting toen ik scoorde. De jongens namen me na het laatste fluitsignaal op de schouders. Dat was voor mij een nieuwe ervaring en dat was fantastisch", vertelt Clarke.

De Ajax-supporters maakten spandoeken om Clarke in Amsterdam te houden, maar de nieuwe voorzitter wilde niet met hem verder. "Het was moeilijk. Als ik een ballon was geweest, was ik leeggelopen. Ik was teleurgesteld."

Dankbaar
Het litteken blijft bij Clarke, maar tijd heelt alle wonden. De Engelsman komt graag bij zijn oude club op bezoek. "Ik ben erg blij dat mensen me vroegen om terug te komen. Het was een groot ding voor mij om terug te mogen komen naar de Ajax-familie", besluit de dankbare oud-Ajacied. 

Gerelateerde artikelen

Tahamata Still2

Top 5 Goals | Simon Tahamata

Simon Tahamata is vrijdag 26 mei, jarig. Ter gelegenheid van zijn 67e verjaardag tonen we hier nogmaals zijn top 5 doelpunten in een Ajax-shirt.

Tags

  • #Top5Goals
  • #Tahamata

Socials

Schoenaker 1280

Top 10 Goals | Superspits Schoenaker

Zes landskampioenschappen en twee bekers. De prijzen van Dick Schoenaker tijdens zijn periode bij Ajax. Geniet van tien mooie doelpunten van de superspits met scorend vermogen.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Muurschildering1920 2

Muurschildering Ajax-legends in Johan Cruijff ArenA onthuld

Piet Keizer, Marco van Basten, Patrick Kluivert en Matthijs de Ligt pronken sinds kort in de Johan Cruijff ArenA op een muurschildering gemaakt door kunstenaar en street artist George Adegite. In een item van Inside Ajax nam Aviv Levy een kijkje bij de onthulling.

Tags

  • #JohanCruijffArenA

Socials