Damián en Rafael van der Vaart trots: 'Bijzonder en emotioneel'

Met het tekenen van zijn contract bij Ajax treedt Damián van der Vaart in de voetsporen van zijn vader Rafael. De zeventienjarige liet tijdens een stage een goede indruk achter en had dit keer geen advies nodig van zijn vader. "Hier hoefde ik niet lang over na te denken."

Tags

  • #VanderVaart

Socials

Op zeventienjarige leeftijd maakte Rafael van der Vaart zijn entree in het profvoetbal, nu, 23 jaar later doet zoon Damián hetzelfde. Niet met een debuut in Ajax 1, maar hij tekende wel zijn eerste contract bij de eerste club van zijn vader.

"Het voelt heel goed", zegt de jonge Van der Vaart. "Ik ben heel blij. Het was altijd een droom van mij om bij Ajax te spelen. Drie maanden terug mocht ik hier voor stage komen en een week laten zien wat ik kan. Toen ben ik geaccepteerd en mocht ik aansluiten. Ik voel me heel welkom. Ik ken al een paar jongens van Oranje; Ryan van de Pavert en Timo Schreuder. Ze vinden het leuk dat ik erbij ben. Ik voel me thuis. Ik hoefde niet lang na te denken toen Ajax mij vroeg."

'Heel bijzonder'
Papa Rafael zit er trots bij: "Dit is wel heel bijzonder moet ik zeggen. En ook emotioneel. Dit is wel de club waar ik alles heb geleerd. Hij krijgt nu de kans zich hier ook te bewijzen. Ajax is nog steeds de beste opleiding denk ik. Ik ben enorm benieuwd."

Met Damián krijgt Ajax een aanvallende middenvelder in huis. "Ik heb een goed rechterbeen. Ik ben snel, iets sneller dan hij (knikt naar papa Rafael, red.) was. Mijn idool is Hakim Ziyech. Op wie van de twee mijn speelstijl het meeste lijkt? Ik ben misschien een mix van papa en Hakim. Ik houd van voorzetten en de gouden pass te geven."

De vraag of deze stap van zijn zoon ook in de dromen van Rafael voorkwam, vindt de oud-Ajacied moeilijk te beantwoorden: "Ik vind het lastig om vader te zijn van een zoon die ook voetbalt. Hoe ga je als oud-speler om met je zoon? Ik ben best hard voor hem. Dan hoor ik van Estavana (Polman, red.) dat ik niet zo moet zeiken. Maar ik wil dat hij het goed doet. Aan de andere kant hoeft hij van mij helemaal niet te voetballen, als hij maar blij is. Nu moet ik hem loslaten. Ik heb hem veel geleerd maar het laatste stuk is aan Ajax. Je moet elke dag op het hoogste niveau trainen. Ik zie nu al aan hem dat hij echt stappen maakt. Dit is toch prachtig. Ik hoop dat hij hier heel lang gaat spelen. Ik krijg al bijna kippenvel als ik denk 'hij haalt het'."

Gerelateerde artikelen

Vaart1920

Ajax contracteert Damián van der Vaart

Ajax heeft Damián van der Vaart gecontracteerd. De middenvelder tekende een overeenkomst met een duur van één seizoen, tot en met 30 juni 2024. Het betreft het eerste contract bij Ajax voor de zeventienjarige jeugdspeler.

Tags

  • #VanderVaart

Socials

Vaart Rafael Van Der Hakgoal 900 2003 11 30 Ajax Feijenoord 0011

On This Day | Fenomenale hakgoal van Van der Vaart

Vandaag exact negentien jaar geleden sloeg Rafael van der Vaart in de ArenA toe met een fenomenale hakgoal. De ras-Ajacied maakte zijn kunststukje in de mooist denkbare wedstrijd: de Klassieker tegen Feyenoord. De Amsterdammers wonnen de thuis-Klassieker met 2-0. Maar na afloop gingen de gesprekken natuurlijk maar over één moment ..

Tags

  • #OnThisDay

Socials