De bijzondere reis van Mazraoui richting de Club van 100

Mazraoui14
Mazraoui14

Noussair Mazraoui voegde zich dankzij een invalbeurt tegen AZ bij de 'Club van 100'. De reis van de rechtsachter richting die mooie mijlpaal is bijzonder. Mazraoui richtte zich meerdere malen knap op na (fysieke) tegenspoed.

Tags

  • #Mazraoui

Socials

Zijn verhaal is eigenlijk atypisch voor een Ajax-speler die vanuit de jongste jeugdelftallen doorbreekt in het eerste elftal. Mazraoui is in veel jeugdteams een twijfelgeval. Vanaf zijn komst op zijn zevende van Alphense Boys staat hij te boek als getalenteerd, maar niet als één van de topfavorieten om het ver te gaan schoppen.

Zo kwam Mazraoui tot zijn honderd duels voor Ajax.

Zo kwam Mazraoui tot zijn honderd duels voor Ajax.

Strijd
Maar misschien is dat ook wel iets goeds. Het loutert Mazraoui, vertelt hij in 2018. "Ik weet wat werken is, mijn tijd in de jeugdopleiding was niet altijd makkelijk. Ik heb bij Jong Ajax gezeten zonder contract. Ik zat op de bodem, ben omhoog geklommen en nu wil ik blijven klimmen. Steeds hoger.''

En klimmen doet hij. Bij Jong Ajax speelt Mazraoui zó sterk dat hij in beeld komt bij Erik ten Hag. Een debuut in Ajax 1 is het resultaat. Op 4 februari 2018 volgt de beloning voor meer dan tien jaar strijd in de jeugdopleiding. De Alphenaar valt tegen NAC (3-1-winst) in voor David Neres.

"Mijn debuut in Ajax 1 was prachtig", blikt Mazraoui in de zomer van 2018 terug. "Het shirt heb ik ingelijst. Het zou eerst in mijn kamer komen te hangen, maar mijn ouders waren zo trots dat het nu een mooie plek in de woonkamer heeft."

Hij blijft het restant van dat seizoen 2017/2018 bij het eerste elftal. Mazraoui speelt eigenlijk altijd op het middenveld, waar hij ook in de jeugd veelal actief was. 

De doorbraak
In zijn invalbeurten op het middenrif maakt Mazraoui een prima indruk. De overstap naar rechtsachter blijkt echter de katalysator voor zijn definitieve doorbraak.

Nadat Joel Veltman zwaar geblesseerd is geraakt, komt Mazraoui in beeld als rechtsback. Zijn eerste minuten op die positie in Ajax 1 maakt hij op 29 april 2018 thuis tegen AZ. Hij krijgt er - nadat hij kort daarvoor ook al een keer als linksback speelt – de voorkeur boven Rasmus Kristensen en Luis Orejuela.

Het is de aanloop naar een geweldig seizoen 2018/2019. Mazraoui staat vanaf de eerste wedstrijden in de UEFA Champions League-voorrondes in de basis. Uit bij Sturm Graz maakt hij meteen veel indruk, met zijn drive naar voren en een afgemeten assist op Dusan Tadic.

Zijn absolute hoogtepunten uit dat magische seizoen, waarin de halve finale van de Champions League en de dubbel worden behaald, zijn cruciale treffers tegen Bayern München en Benfica

Tegenslagen richting de honderd
Maar de stijgende lijn die Mazraoui vanaf zijn debuut heeft ingezet, zwakt in de zomer van 2019 even af. Na deel te hebben genomen aan de Afrika Cup met Marokko mist hij een deel van de voorbereiding op het nieuwe Ajax-seizoen.

Tussen 17 augustus en 2 oktober 2019 kwakkelt hij bovendien met blessures. Ondertussen breekt Sergiño Dest door op rechtsback. In het restant van het afgebroken seizoen 2019/2020 laveert Mazraoui tussen bank, blessures, middenveld en rechtsachter. De laatste drie wedstrijden van het seizoen mist hij door blessureleed. Daarna vormt de coronacrisis een hindernis op zijn weg richting de Club van 100.

Na de hervatting van het Nederlandse voetbal herovert Mazraoui zijn vaste plek op rechtsachter. Dest vertrekt naar FC Barcelona. Mazraoui maakt op 25 november 2020 zijn derde Ajax-treffer in de Champions League, als hij thuis tegen FC Midtjylland de 2-0 maakt. 

Net als Mazraoui zich weer definitief de basis in heeft geknokt én hij in uitstekende vorm verkeert, zit het wéér tegen. Een vrij onschuldig incident blijkt reden voor meer dan twee maanden absentie. Een bal op zijn oog zorgt voor gevaarlijke schade aan zijn zicht. 

Mijlpaal bereikt
Het is een zware tijd, met een ongebruikelijke revalidatie. "Ik kreeg te horen dat ik zes weken niks mocht doen, zeker niet in de eerste paar weken. Normaal duik je bij een blessure de gym in en ga je daar zwoegen. Dan zeg je 'I will come back stronger' en dat soort dingen, maar nu was het op het bankje liggen en op oma-stand fietsen."

Ondertussen ziet hij zijn vervanger Devyne Rensch het uitstekend doen en rijgt Ajax juist in de periode die hij mist de gewonnen wedstrijden aan elkaar. 

Maar weer komt Mazraoui terug. Precies als de prijzen worden verdeeld maakt hij zijn rentree. Na een tweetal invalbeurten is de club van honderd bereikt. "Ik schrik er een beetje van. Drie jaartjes en nu de honderdste", zegt hij erover. "Ik ben vooral heel blij dat ik net voor het uitdelen van de prijzen weer terug bij de selectie ben. Ik kijk er echt naar uit om die 35e schaal op te tillen."

Tags

  • #Mazraoui

Socials

Gerelateerde artikelen

5Secrulev2

5 Second Rule #4 | Mazraoui vs. Labyad

In de vierde aflevering van onze rubriek 5 Second Rule nemen Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad plaats. Twee sterke deelnemers. Pakt één van hen de koppositie?

Tags

  • #Mazraoui
  • #Labyad

Socials

mazraoui-veel-geleerd-in-de-champions-league

Mazraoui: 'Veel geleerd in de Champions League'

Noussair Mazraoui blikt vooruit op het duel tegen ADO Den Haag nadat hij zich met Ajax plaatste voor de volgende ronde van de Champions League. Er is veel veranderd in het leven van de Marokkaans international sinds hij vorig seizoen doorbrak. Mazraoui heeft nog nooit tegen ADO Den Haag gespeeld, maar verwacht een duel vol passie en strijd.

Socials