De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

Silooy1
Silooy1

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials

De ACA implementeert de opleidingsvisie van Ajax bij partnerclubs in het buitenland. Dat gebeurt door een uitgebreid proces uit te rollen binnen de jeugdopleidingen van de betrokken clubs. De kernwaarden van Ajax worden door de leiding van de club en de ACA aan de lokale coaches aangeboden, die zo binnen de Ajax-visie worden opgeleid. Op die wijze zet men een duurzaam beleid op poten, dat het DNA van Ajax doet verankeren in de opleiding van de partnerclubs.

Silooy, die met Ajax de Champions League en de Wereldbeker won in 1995, overziet de operatie in de Emiraten. Na samen met de andere betrokken stafleden een interne cursus over zowel de waarden van Ajax als die van de lokale cultuur te hebben gevolgd, toog Silooy in juli naar Sharjah. "Je kijkt eerst wat er precies nodig is", vertelt hij over de werkwijze van de ACA in het buitenland. "Je probeert dan een bepaalde structuur in de opleiding aan te brengen en dan leg je leerlijnen aan."

Op het veld
Dat proces is nu – na een aantal maanden van samenwerking – in volle gang. Een reeks presentaties en workshops hebben de lokale trainers kennis doen maken met het gedachtegoed van Ajax. Langzaam maar zeker wordt dat nu gekoppeld aan hun eigen waarden en gewoontes en in de praktijk gebracht op het veld. En daar ligt dan weer een belangrijke taak voor Silooy, die zich tussen de verschillende jeugdteams beweegt.

Vanuit dat perspectief ziet hij het niveau langzaam maar zeker op worden gekrikt, zowel bij de kinderen als de lokale trainers die Ajax er opleidt. "De kinderen en lokale coaches maken veel progressie. We zien dat ze zoveel stappen maken. Door de welvaart is de mentaliteit hier weleens anders dan wij gewend zijn. Als de kinderen hier geen voetballer worden, worden ze later wel wat anders. Maar er zijn er ook die het écht willen. Soms ben ik wel even degene die ze wakker schreeuwt."

Creatief denken
Nu het fundament van de samenwerking stevig staat en het wederzijdse vertrouwen er is, kan er steeds meer over voetbal worden nagedacht. Dat lokale trainers hun eigen ideeën inbrengen is juist de bedoeling. Steeds meer kunnen er onderling opvattingen worden uitgewisseld. "In het begin is alles nog meer algemeen. Onlangs implementeerden we een oefening in het druk zetten. Dat wilde de lokale coach met gemengde teams – met goede en mindere spelers bij elkaar - oefenen, maar wij wilden de beste voetballers juist bij elkaar zetten."

Dergelijke discussie is volgens Silooy dus juist goed. "We willen het creatief denken stimuleren. We zien dingen worden toegevoegd aan de Ajax-methoden. De lokale trainers nemen steeds meer het heft in handen, dat is echt gegroeid. Daarbij is nu ook de structuur aan het veranderen; er is steeds meer samenwerking tussen onder- en middenbouw. Ook fysiek staat men er beter voor. De intensiteit was in het begin echt te hoog, spelers kwamen adem te kort. Dat valt nu erg mee."

Geen half werk
Het is niet altijd eenvoudig om de Ajax-visie te implementeren in het buitenland, zeker in tijden van de coronacrisis. Maak het dus vooral niet te ingewikkeld, is het devies van Silooy. "Cruijff herinneren ze hier goed. Die zei ook altijd: ‘Houd het simpel’. Niet zo moeilijk maken wat makkelijk kan. Ik zie soms ballen worden ingespeeld, die zó lastig zijn. Wat moet een speler daarmee? Ze moeten de bal in bezit houden en zo kansen creëren; en daarom ook veel één-tegen-één-acties oefenen. Passeren óf een overtal creëren."

Hoe simpel de dingen ook kunnen zijn, de missie van Silooy en zijn collega's Karim Bridji, Marco van Galen en Laura van leeuwen in Sharjah is nog maar net begonnen. Door juist de lokale coaches op te leiden moet die missie bovendien een langdurige uitwerking gaan hebben. Het project moet duurzaam zijn. "Omdat we de naam van Ajax uitdragen, willen we een project als dit ook echt doen slagen. Als je van Ajax bent, wordt er altijd extra op je gelet. Dat is ook hier zo. Wij willen geen half werk leveren."

Tags

  • #ACA

Socials

Gerelateerde artikelen

Kebsch

Ajax-trainers weer aan het werk in China: ‘Ontzettend blij terug te zijn’

Het voelde maandenlang als ‘unfinished business’, maar sinds augustus zijn Ajax-trainers Jorg Smeets, Ralph Kebsch en Jan Splinter eindelijk weer terug naar China. Terug naar het land waar ze bij voetbalclub Guangzhou R&F de jeugdopleiding naar een hoger plan willen tillen. Die 14 dagen quarantaine in een luxe hotelkamer die ze in China bij terugkeer er ‘gratis’ bij kregen, namen ze voor lief. “Op 19 hoog hebben we een prima uitzicht gehad”, vertellen de mannen met een glimlach. “We zijn vooral echt ontzettend blij om weer terug te zijn.”

Tags

  • #ACA

Socials

Headersaraca

Hoe Ajax' interne opleiding een voetbaldroom helpt verwezenlijken

Edwin van der Sar reikte maandagavond in de Johan Cruijff ArenA meerdere diploma’s uit aan stagiairs en nieuwe medewerkers van de jeugdopleiding die de 1e interne opleiding van de Ajax Coach Academy hebben afgerond. Thomas Niehe was 1 van hen. Hij doorliep het stagejaar van de interne opleiding en schopte het via die route tot trainer bij Ajax.

Tags

  • #AjaxCoachingAcademy

Socials