Hoe Ajax' interne opleiding een voetbaldroom helpt verwezenlijken

Headersaraca
Headersaraca

Edwin van der Sar reikte maandagavond in de Johan Cruijff ArenA meerdere diploma’s uit aan stagiairs en nieuwe medewerkers van de jeugdopleiding die de 1e interne opleiding van de Ajax Coach Academy hebben afgerond. Thomas Niehe was 1 van hen. Hij doorliep het stagejaar van de interne opleiding en schopte het via die route tot trainer bij Ajax.

Tags

  • #AjaxCoachingAcademy

Socials

De Ajax Coaching Academy zette de interne opleiding op om kennis uit de jeugdopleiding te waarborgen en te delen met nieuwe talentvolle medewerkers binnen de jeugdopleiding. Zij kunnen via de opleiding kennismaken met de organisatie en het DNA van de club; de kernwaarden, de voetbalvisie en hoe die in de praktijk wordt gebracht op sportcomplex de Toekomst. Jonge trainerstalenten worden benaderd of dienen zichzelf aan en doorlopen eerst het 1 ster-programma, het 1e jaar van de opleiding. Voor degenen die doorgaan met de opleiding fungeerde de bijeenkomst van maandagavond als een kick-off van hun 2e leerjaar.

Bart Logchies, hoofddocent van de ACA, spreekt de zaal toe tijdens de diploma-uitreiking en kick-off.

Bart Logchies, hoofddocent van de ACA, spreekt de zaal toe tijdens de diploma-uitreiking en kick-off.

De 'class of 2020', die het 1e jaar net voltooid heeft, stond maandagavond dus op het podium en in de schijnwerpers. Van der Sar drukte hen op het hart dat er kansen voor hun liggen. Hij benadrukte dat talent alleen niet genoeg is bij Ajax, maar dat dat samen moet gaan met hard werken en zelfontplooiing. En dat juist dat gezien en beloond wordt binnen Ajax.

Jongensdroom
Het verhaal van Thomas Niehe bevestigt de uitspraak van de algemeen directeur. Hij verwezenlijkte mede dankzij de interne opleiding zijn droom. In 2018 kreeg hij als ambitieuze trainer van partnerclub BFC de kans om zich tijdens een stage van 6 weken bij Ajax te bewijzen. Na 3 weken hadden zijn begeleiders al genoeg gezien en werd hem een stage voor een heel seizoen aangeboden. 

Die stage werd gekoppeld aan een plaats in de interne opleiding van Ajax. Daar maakte hij kennis met de kernwaarden waar Ajax voor staat en wat elke afdeling bijdraagt aan de ontwikkeling van de individuele speler; hij leerde er wat er praktisch gezien als trainer bij Ajax van je verwacht wordt. ''De mindset van de club komt namelijk ook terug in het veld’’, vertelt Niehe. ''Dat gaat van je voorbereiding – dat je écht bewust bent van waar je mee bezig gaat -  tot de inhoud die je aanbiedt op het veld. De cursus leerde me écht met overtuiging erin te gaan en echt bewust te zijn van de identiteit van de club.”

De Athene-zaal in de Johan Cruijff Arena afgelopen maandagavond.

De Athene-zaal in de Johan Cruijff Arena afgelopen maandagavond.

Een belangrijke les uit de interne opleiding bleek dat een innovatieve houding een must is als trainer bij Ajax. “De vraag die gesteld werd was vooral; neem je initiatief? Ben je een soort spons die informatie komt opzuigen en blij is dat-ie in een Ajax-trainingspak loopt, of ben je iemand die ook daadwerkelijk iets toevoegt in de organisatie. En in mijn geval aan de ontwikkeling van jonge spelers.”

Die mindset nam Niehe mee in zijn stage bij Ajax O14. Binnen de Ajax-methoden was er veel vrijheid om zich te ontplooien, hoewel de begeleiding van trainers Kelvin Duffree en Misha Salden onmisbaar was. Niehe probeerde op het gebied van met name techniek nieuwe, eigen oefeningen uit.

Ondertussen schreef hij voor de interne opleiding een ontwikkelingsplan voor zichzelf. ''Ik wist van mezelf dat ik op tactiek gericht was, maar ik wilde als trainer ook veeleisender worden. Dat je echt specifiek wordt met spelers. Waar kijk je naar? En hoe breng ik dit over? Leg ik iets expliciet uit, of laat ik het spelers zelf leren door iets impliciet in een bepaalde trainingsvorm aan te bieden?’’

Class of 2020
Op zijn stageplaats werkte Niehe keihard aan die doelen. En hij maakte een flinke groei door. Toen hij zijn 1e ster via de cursus te pakken had, bood de club hem een contract aan als trainer van Ajax O8 aan. Natuurlijk twijfelde Niehe geen moment en zo werd hij de 1e trainer die via deze interne route zijn droom verwezenlijkte. “Er zijn veel trainers die de kans niet krijgen om hun ambities waar te maken, terwijl ze er misschien wel de kwaliteiten voor hebben. Doordat Ajax die opleiding biedt ziet de club ook niemand over het hoofd en is er een plek voor jonge trainers en andere stafleden in de jeugdopleiding om hun talent te ontwikkelen.”

Tags

  • #AjaxCoachingAcademy

Socials

Gerelateerde artikelen

Header 1

ACA kijkt terug op geslaagd seminar in bijzondere ambiance

Na 4 maanden was het dan zover, het Coach Education Seminar kon eindelijk plaatsvinden. Het event stond eigenlijk gepland voor het begin van dit kalenderjaar, maar door de coronamaatregelen kwam het er toen (nog niet) van. Donderdagavond was dan wel het moment voor zo’n 300 enthousiaste coaches om naar de Johan Cruijff Arena te komen.

Tags

  • #ACA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl