Verslag | Jong Ajax pakt volle buit in slotfase tegen De Graafschap

Unuvar1280
Unuvar1280

Jong Ajax heeft in de absolute slotfase alsnog drie punten overgehouden aan het uitduel met De Graafschap. Na een uitstekende eerste helft stond het 1-1 dankzij een doelpunt van Naci Ünüvar. Uiteindelijk trok Ajax aan het langste eind dankzij goals van invallers Christian Rasmussen en Ar’Jany Martha.

• #JongAjax

Met Youri Regeer dit keer op de '10-positie' en Kenneth Taylor en Kian Fitz-Jim daarachter, startte Jong Ajax met een middenveld waarmee het nog niet eerder had gespeeld. Het bleek geen verkeerde tactische keuze, want Jong Ajax begon uitstekend aan de wedstrijd. Het duel begon overigens na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden oud-trainer Simon Kistemaker.

Na een kleine kans voor Ünüvar was het spits Max de Waal die Jong Ajax op 0-1 had kunnen zetten. De Graafschap kon weinig anders doen dan toekijken hoe Jong Ajax fris combineerde door de Doetinchemse linies.

Met name Fitz-Jim strooide weer met mooie passes. Een diepe bal van hem zette Ünüvar uiteindelijk alleen voor de keeper. De linksbuiten bleef rustig, controleerde het speeltuig even en schoot vervolgens de openingstreffer op het scorebord. Het was zijn negende doelpunt alweer in dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen.

Gelijkmaker
Even later kreeg de ploeg van John Heitinga de ideale kans op de 0-2, maar De Waal schoot van dichtbij eerst tegen de keeper op, waarna Regeer hoog over schoot. De Graafschap-trainer Reinier Robbemond kon het niet meer aanzien en wisselde in de 38e minuut al twee spelers. Dat sorteerde effect: Jong Ajax moest iets terug en De Graafschap scoorde zowaar via Joey Konings.

Het grote overwicht dat Jong Ajax in de eerste helft had, was na rust verdwenen. Jong Ajax, met Rasmussen voor Fitz-Jim, had nog wel het meeste balbezit, maar was niet meer zo dominant. Na een mooie aanval was Rasmussen nog wel dicht bij de tweede Jong Ajax-treffer, maar ook De Graafschap liet zich iets meer zien bij het doel van Charlie Setford.

Fysiek duel
Op De Vijverberg werd het uiteindelijk meer en meer een vechtwedstrijd. De langdurige regenval maakte het veld ook lastig om goed combinatiespel op te spelen. De 1-1 leek het maximaal haalbare. Jong Ajax kwam eigenlijk niet meer tot aanvallen toe en trainer Heitinga bracht met Terrence Douglas en Steven van der Sloot nog twee verse krachten in die het fort moesten bewaken.

De Graafschap rook bloed, zette aan, maar Jong Ajax pakte in de slotfase alsnog de winst. Martha vond met een splijtende pass Rasmussen, die op kon stomen en scoren. De Graafschap was geknakt en Martha kon in blessuretijd zelfs met een heerlijke boogbal zijn eerste doelpunt voor Jong Ajax maken.

De weg omhoog
Door deze knappe overwinning blijft Jong Ajax koploper in de strijd om de tweede periode en kruipt het steeds meer naar de top van de Keuken Kampioen Divisie.

De Graafschap – Jong Ajax 1-3 (1-1)
24. Ünüvar 0-1
43. Konings 1-1
88. Rasmussen 1-2
90+1. Martha 1-3

Jong Ajax: Setford, Van Gelderen (84. Douglas), Llansana, Musampa, Salah-Eddine, Fitz-Jim (46. Rasmussen), Taylor, Regeer, Hlynsson, De Waal (74. Martha), Ünüvar (84. Van der Sloot)