De honderd overwinningen van Erik ten Hag

Erik ten Hag heeft zondag tegen Feyenoord zijn honderdste overwinning geboekt als trainer van Ajax. We staan in beeld en getal stil bij deze mooie mijlpaal.

Tags

  • #TenHag

Socials

Het was een prachtige cirkel die rondkwam: het honderdste duel dat Erik ten Hag won met Ajax was, net zoals zijn debuutzege met de club, tegen Feyenoord. 

"Mijn eerste was in een Klassieker en dat de honderdste dat ook mag zijn, is prachtig", zei Ten Hag er zondag kort na afloop over. "Maar ik ben vrij nuchter onder zulke statistieken. Woensdag staat de beker alweer op het spel." 

Logischerwijs boekte Ten Hag zijn meeste zeges met Ajax in de Eredivisie. Hij won er 71 duels. Het meest opvallend is misschien wel het aantal Europese overwinningen dat Ten Hag boekte: dat zijn er achttien. Tien daarvan vonden plaats in het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League.

En dat is historisch gezien best indrukwekkend. Alleen Louis van Gaal won in het prestigieuze toernooi vaker met Ajax. Midden jaren negentig boekte hij maar liefst twintig zeges in de Champions League. Frank de Boer is de eerste achtervolger van Ten Hag in dit rijtje: hij won zeven wedstrijden in de eindronde van het grootste Europese clubtoernooi. 

Monsterzege(s)
Dit seizoen zette Ten Hag met Ajax een historische uitslag neer in het duel met VVV Venlo. In Limburg vermorzelden zijn manschappen VVV met 0-13. Het was de grootste Eredivisie-overwinning ooit, een verbetering van het record uit 1972. Toen won Ajax met 12-1 van Vitesse. 

Een andere monsterzege boekte Ajax in het seizoen 2018-2019 tegen De Graafschap, toen Daley Blind met drie doelpunten bijdroeg aan een 8-0-winstpartij.

Tegengoals
In iets meer dan de helft van de overwinningen die Ten Hag met Ajax boekte, hield zijn ploeg de nul. Dat lukte 48 keer niet. Tweemaal incasseerde Ajax zelfs drie doelpunten, maar won het tóch. 

Onlangs toonde Ajax de ultieme scoringsdrift én veerkracht in de KNVB Beker. FC Utrecht werd in de achtste finales met 5-4 verslagen.

Sterke reeksen
Ajax was een aantal periodes onder Ten Hag niet te stoppen. De oefenmeester zette vier reeksen neer met zes achter elkaar gewonnen duels. 

De mooiste serie is ongetwijfeld die uit het seizoen 2018-2019. Toen versloeg het in de Champions League Juventus en Tottenham Hotspur in uitwedstrijden. Tussendoor werd er in de Eredivisie nog gewonnen van Vitesse, Groningen en Excelsior. De reeks werd afgesloten met een 4-0-zege op Willem II in de bekerfinale. 

De langste serie met achtereenvolgend gewonnen duels is nog niet in zicht: die duurde in het seizoen 1971-1972 maar liefst negentien wedstrijden.

Tags

  • #TenHag

Socials

Gerelateerde artikelen

Thumbhighlightstadic

Highlights Ajax - Feyenoord | Strijdend naar de zege

Het was een Klassieker van uitersten. Ajax speelde het eerste halfuur zeer dominant en kwam in die periode verdiend op voorsprong via Ryan Gravenberch. In de tweede helft moest het uit de tenen komen bij Ajax, maar de ploeg van Erik ten Hag hield op het tandvlees stand én won: 1-0.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Training18 1 10

In beeld | De blik moet alweer vooruit

De dag na de gewonnen Klassieker moet Ajax alweer vooruit kijken. De mannen van Erik ten Hag trainden maandag op sportcomplex de Toekomst in aanloop naar het bekerduel van woensdag met AZ.

Tags

  • #AZAJA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl