De vijf prijzen van Ten Hag: 'Ik kan mezelf niet op de borst slaan'

In 3,5 jaar won Erik ten Hag als trainer van Ajax maar liefst vijf prijzen. Nooit eerder zag hij ze allemaal bij elkaar, tot nu. Aan het einde van het seizoen maakt de trainer een rondje langs zijn twee KNVB-bekers, twee landstitels en de Johan Cruijff Schaal.

Tags

  • #TenHag

Socials

"Dit is de eerste keer dat ik ze zo zie", vertelt Ten Hag terwijl hij naar de prijzen kijkt. "Dat betekent dat we de afgelopen seizoenen goed werk hebben verricht. Het geeft ook gelijk motivatie. Motivatie om dit te vervolgen. Daar hebben we al ideeën over hoe we dat kunnen verrichten."

KNVB Beker 2018/2019
De Dennenappel was in 2019 het eerste zilverwerk onder trainer Ten Hag en de eerste hoofdprijs voor Ajax sinds 2014. "Wij hebben die finale niet alleen gewonnen, maar ook fantastisch voetbal gespeeld. We hebben op een attractieve manier de beker mee naar Amsterdam genomen."

"Maar wat me altijd bijblijft bij deze prijs, is het uitvallen van David Neres een dag later op de training. Daardoor miste hij enkele dagen later de belangrijke wedstrijd in de halve finale van de UEFA Champions League tegen Tottenham Hotspur. Dat was de cruciale factor in de uitschakeling. Die uitschakeling is nog steeds een bitter moment in mijn tijd hier bij Ajax. Op een beslissend moment misten wij een cruciale speler."

De KNVB Beker in 2019 was dus de eerste prijs van de vijf die hij in 3.5 jaar tijd won met Ajax. Een schitterend moyenne. "Waar ik eerlijk gezegd dan alweer aan denk is: hoe kan het nog beter? Ik sta 's avonds niet onder de douche en denk: 'nou dat heb je prachtig gedaan'. Als ik van mijn spelers verwacht dat ze iedere dag beter worden, dan kan ik niet daar boven gaan staan en mezelf op de borst slaan. Dan moet ik zelf het goede voorbeeld geven."

Landskampioenschap 2018/2019
Na een tweestrijd met PSV pakte Ajax in 2019 de 34e landstitel in de clubhistorie. Ten Hag herinnert zich nog een belangrijke uitspraak in dat seizoen. "We zeiden tegen elkaar dat we goals moesten blijven maken, omdat het doelsaldo beslissend kon zijn. Dat gaf een impuls aan de mentaliteit in de kleedkamer. Het kwam ten goede aan de attractiviteit van het spel."

"Ik denk dat de spelers van dat seizoen in de rest van de historie met elkaar blijven verbonden. Dat komt door de unieke serie die ze hebben neergezet; de halve finale van de Champions League en de twee prijzen die ze bij elkaar hebben gespeeld."

"Als je maar vaak genoeg reflecteert en daarmee de juiste dingen doet, kan je blijven groeien", vervolgt Ten Hag. "Je stopt steeds meer gereedschap in je bagage. Je bent nooit uitgeleerd en moet altijd verder. Ook daarin wil ik een voorbeeld zijn."

"In bepaalde facetten zijn we beter geworden de afgelopen jaren. We zijn wel hele goede spelers verloren die ik graag had behouden. Dan hadden we ons nog sneller kunnen ontwikkelen. Desalniettemin hebben we met de nieuwe spelers en de spelers die zijn gebleven weer een team weten te creëren."

KNVB Beker 2020/2021
Op 18 april 2021 pakte Ajax de twintigste KNVB Beker in de clubhistorie. In de finale waren de Ajacieden met 2-1 te sterk voor Vitesse. Neres maakte de winnende tegen de Arnhemmers. "Was hij in 2019 nog de pechvogel, nu was hij de matchwinner. Hij heeft het in zich om een goudhaantje te zijn. Het teamwork was mooi in die wedstrijd. Antony speelde de linkerflank van Vitesse stuk. Neres kon dat toen afmaken."

"Bij Ajax verwacht niet alleen Amsterdam, maar heel Nederland wil dat je alles wint. Ik merk dat de supporters nu happy zijn. Maar we zijn zo goed als onze laatste wedstrijd."

Landskampioenschap 2020/2021
In het afgelopen coronaseizoen won Ajax voor de 35e keer de landstitel met een ploeg die uitblonk in stabiliteit. "Misschien sprankelende het in 2019 wat meer, nu was het stabieler. In 2019 waren de spelers wat rijper, nu waren er veel jonge spelers bij betrokken. Ik sluit niet uit dat de spelers van nu op de sprankelende manier kunnen spelen als er weer supporters bij kunnen zijn."

"De chemie met de spelers is goed. Voor mij was het draagvlak bij de spelers na 3.5 jaar een zeer essentieel argument om mijn contract te verlengen."

Johan Cruijff Schaal 2019
"Deze prijs heb ik bewust voor het laatst bewaard. De Johan Cruijff Schaal winnen in de Johan Cruijff ArenA doet mij wat", vertelt Ten Hag. "Hij heeft ons allemaal geïnspireerd. Om dan in dit stadion met die prijs te staan is zeer waardevol. Zo zullen we dat begin augustus weer benaderen."

Gerelateerde artikelen

Martinez3

Highlights Vitesse - Ajax | Beste kampioen van deze eeuw

Ajax sloot zondag een succesvol seizoen in stijl af door met 1-3 te winnen bij Vitesse. Daardoor kroonden de Ajacieden zich tot de beste kampioen van deze eeuw. In 2015 haalde PSV eveneens 88 punten, maar het doelsaldo van Ajax dit seizoen is beter (79 om 61).

Tags

  • #VITAJA

Socials

Tenhagtop10goals

Top 10 Goals | Ajax onder Ten Hag

Erik ten Hag viert op 2 februari 2021 zijn 51e verjaardag. De oefenmeester staat inmiddels meer dan drie jaar aan het roer van Ajax 1. Dit zijn de tien mooiste treffers onder leiding van Ten Hag.

Tags

  • #Top10Goals

Socials