Ajax Doc | 'Menzo: De druk van het doel' zaterdag in première bij ESPN

Menzo1920 2
Menzo1920 2

De documentaire 'Menzo: De druk van het doel' beleeft zaterdag zijn première op ESPN. Het uitgebreide portret van de voormalig doelman van Ajax is vanaf 22:00 uur te zien op ESPN 1. Naast de oud-Ajacied zelf komen onder meer ook oud-trainers Louis van Gaal en Aad de Mos plus toenmalig ploeggenoot Wim Jonk uitgebreid aan het woord. De doc schetst een fascinerend beeld van de Ajax-carrière en persoonlijkheid van Menzo.

Tags

  • #Menzo

Socials

De rijke keepersloopbaan van Menzo wordt ook thematisch besproken met Menzo's dochter Cherish en uiteenlopende andere Ajacieden die hem van dichtbij meemaakten. Voormalig hoofd jeugdopleiding en hoofdtrainer De Mos zag Menzo de overstap maken van amateurclub Zeeburgia naar Ajax. Niet veel later was het keeperstrainer Frans Hoek die de atletische goalie onder zijn hoede kreeg. "Stanley was een perfectionist en dat kan ook wel eens in de weg zitten", typeert de keepersgoeroe zijn oude pupil. "Hij had een geweldige stijl, al zijn bewegingen waren mooi. Daarnaast had hij een geweldige uitstraling."

'Trots op wat ik deed en wie ik was'
In de reeks van 321 Ajax-wedstrijden won Menzo onder meer landstitels, de toenmalige Europa Cup II (het toernooi voor bekerwinnaars) en de UEFA Cup, de latere UEFA Europa League. "Voor de eerste keer was ik trots op wat ik deed en wie ik was", vertelt Menzo als de winst van de EC II in 1987 ter sprake komt.

Integer. Nederig. Recht voor zijn raap. De geïnterviewden spreken zonder uitzondering vol respect over Menzo. Hij wordt getypeerd als een goed en prettig mens. Maar wel iemand die zichzelf soms lelijk in de weg kon zitten. Bijvoorbeeld door zijn perfectionisme. "Menzo was te lief voor deze wereld", vertelt oud-trainer Van Gaal met warmte. "Het feit dat hij keeper was, maakte het voor hem niet gemakkelijk. Een keeper mag ook fouten maken. En dan moet je sterk in je schoenen staan om door te gaan."

Mentale aspect
Een thema in de doc is het mentale aspect van het profvoetballer zijn. In de jaren tachtig en negentig stond mentale begeleiding in Nederland nog in de kinderschoenen. "Toch was dat voor Stanley ideaal geweest", meent Hoek.

Menzo sluit zich bij de woorden van zijn oude keeperstrainer aan. Wellicht had hij baat gehad bij enige begeleiding op mentaal vlak. "Ik heb dat in mijn tijd helaas wel gemist", beseft de doelman in ruste. "Al weet je natuurlijk niet of het anders was gelopen als ik wel begeleiding had gehad. Maar sommige mensen hebben tools nodig. Om het deksel er even af te halen en de boel te ontluchten. Er is altijd druk als je profvoetballer bent. Niet alleen als je in het stadion bent, maar ook buiten de wedstrijd om als je thuis bent."

De meevoetballende keeper met de fantastische reflexen kon elk foutje of iedere misstap - hoe klein ook - voor zichzelf uitvergroten. Met toenemende druk tot gevolg. Een gevolg was ook dat Menzo zichzelf tijdens zijn loopbaan nauwelijks de tijd gunde om te genieten van de mooie momenten. Want die waren er zeker ook. De doelman was bijna een decennium een attractie onder de Amsterdamse deklat. In de documentaire trekt een fraaie reeks fantastische reddingen en successen voorbij. De beelden bewijzen hoe getalenteerd de doelman was. Niet voor niks heeft Menzo met zijn 321 wedstrijden een hoge plek in Ajax' Club van 100.

Trotse Ajacied
Tijdens het seizoen 1992/1993 verloor Menzo zijn plek onder de lat aan Edwin van der Sar. Het luidde het einde in van zijn eerste periode hij Ajax. In 1999 keerde Menzo kort terug bij Ajax. Drie maanden na zijn rentree besloot de doelman te stoppen. Ondanks het teleurstellende slot van zijn mooie carrière bleef Menzo een gentleman. "Ik ben er trots op Ajacied te zijn", sprak hij bij zijn afscheid in de ArenA.

De documentaire 'Menzo: De druk van het doel' is vanaf zaterdag op ESPN 1 te zien. De documentaire wordt daarna op hetzelfde kanaal herhaald. De uitzendtijden:

Zaterdag 14 oktober: 22:00 uur
Zondag 15 oktober: 11:30 uur
Maandag 16 oktober: 18:30 uur

Gerelateerde artikelen

Vangaal Uefa Cup 1280

Ajax Doc | De eerste van Louis

Op 13 mei 2022 ging de Ajax Doc 'De eerste van Louis' in premiere bij ESPN. Het was op die dag precies dertig jaar geleden dat Ajax de UEFA Cup won in het Olympisch Stadion ten koste van Torino. In de documentaire blikken hoofdrolspelers Louis van Gaal en Danny Blind terug op de Europese campagne van het seizoen 1991/1992. De volle 45 minuten zijn nu volledige te zien op Ajax.nl en in de Ajax App.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

Europacup1971wembley

Ajax Doc | 'Ajax 1971: de eerste Europa Cup'

Op 2 juni 1971 won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam werden de Ajacieden en trainer Rinus Michels als helden ontvangen. In deze uitgebreide Ajax Doc gaan enkele hoofdrolspelers ruim vijftig jaar terug in tijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

EC 1973 Header 1

Ajax Doc | 'Ajax 1973: voltooiing van de trilogie'

In 1973 won Ajax voor de derde keer op rij de Europacup 1. In Belgrado werd met 1-0 gewonnen van Juventus door een vroege goal van Johnny Rep. Eerder dat seizoen werden grootmachten Bayern München en Real Madrid al verslagen. Ajax kreeg definitief een gouden randje. 50 jaar later kijken oud-spelers Johnny Rep en Jan Mulder terug op de winst. Oud-speler van Juventus Fabio Capello vertelt over de finale en de weduwe van Gerrie Mühren Grietje haalt herinneringen op aan haar man.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials