Documentaire ‘Ajax 1973: voltooiing van de trilogie’ te zien op ESPN

De eerste Europa Cup 1 in 1971, nummer twee in 1972 en op 30 mei 1973 volgt nummer drie: de voltooiing van de trilogie. "Ajax is het sterkste wat er op voetbalgebied in de wereld te bewonderen valt. Ongeëvenaarde klasse", zo omschreef Bayern München-trainer Udo Lattek het ooit. In de finale van '73 wordt Juventus met 1-0 verslagen en dus voor de derde keer achter elkaar de Cup met de Grote Oren gewonnen.

Tags

  • #AjaxDoc

Socials

In de ESPN Doc ‘Ajax 1973: voltooiing van de trilogie’ blikken we terug met oud-spelers Johnny Rep, Jan Mulder, de Italiaan Fabio Capello en de weduwe van Gerrie Mühren, Grietje Mühren. De documentaire is maandagavond om 21:00 uur te zien op ESPN 1.

Het blijft een uitzonderlijke prestatie. In een seizoen waarin Ajax ook de sterkste was in de Eredivisie, de Wereldbeker opeiste en de UEFA Super Cup won, was het binnenhalen van de derde Europa Cup 1 in drie seizoenen een fenomenaal slotstuk van het gouden seizoen van Ajax.

Jan Mulder speelt dat seizoen niet veel, maar komt woorden te kort voor het Ajax van die tijd. Hij kwam zelf in de zomer van 1972 over van Anderlecht. "Ajax had het beste team ter wereld. Daar wilde ik bij zijn. Ik kon ook naar Feyenoord, maar Ajax en Amsterdam trok mij meer. Dat kwam ook door Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Rep."

Suprematie
De zegetocht door Europa begint bij CSKA Sofia. Na overwinningen op Bayern München en Real Madrid volgt op 30 mei 1973 de finale tegen De Oude Dame. "Ik zie die jongens van Juve nog aankomen: ze keken tegen Ajax op", herinnert Mulder zich nog de suprematie van Ajax destijds. "Voor de wedstrijd stonden we al met 1-0 voor."

Ook Juventus-middenvelder Fabio Capello was onder de indruk van de tegenstander uit Amsterdam. "De kracht, de arrogantie en zelfverzekerdheid van Ajax… Ze straalden onoverwinnelijkheid uit."

En dat bleek. Ajax won dankzij een vroege goal van Rep met 1-0. "We voelden ons machteloos en konden het niet omdraaien", vertelt Capello. De middenvelder die later nog zou uitgroeien tot een gerespecteerd trainer herinnert zich vooral nog een moment na de wedstrijd.

"En dat heeft mij nog het meeste pijn gedaan… Na afloop stonden de twee spelersbussen buiten het stadion geparkeerd. Wij zaten al in de bus en de spelers van Ajax kwamen aangelopen. Ze kwamen met de beker aangelopen smeten ‘m zo in de bus. Alsof ze wilden zeggen: zo dat was er weer eentje."

"We hebben nog een rondje om de sintelbaan gelopen en ’s avonds zijn we nog op stap geweest", vervolgt Rep nog vrij droog.

Toch overheerst vijftig jaar na dato nog altijd de trots, bekent Mulder tot slot. "Het is een enorme trip geweest. Misschien gebeurt dit nooit meer. Ajax heeft de naam van een instituut, maar ik vond het vooral ook een hele fijne club met Amsterdamse gezelligheid."

Ajax 1973 – voltooiing van de trilogie is maandag te om 21:00 uur te zien op ESPN 1 en wordt later ook nog gepubliceerd op de officiële kanalen van Ajax.

Gerelateerde artikelen

Europacup1971wembley

Ajax Doc | 'Ajax 1971: de eerste Europa Cup'

Op 2 juni 1971 won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam werden de Ajacieden en trainer Rinus Michels als helden ontvangen. In deze uitgebreide Ajax Doc gaan enkele hoofdrolspelers ruim vijftig jaar terug in tijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

HEINZ STUY ITEM

Terug naar het succesvolle 1972: ‘Dan gaat mijn hart weer open’

Onze host Aviv Levy nam onlangs een vlucht terug de geschiedenis in. Samen met clubicoon Heinz Stuy bezocht hij een foto-expositie op het Museumplein, ter ere van ons succesvolste jaar aller tijden. In 1972 veroverde Ajax liefst vijf prijzen, een prestatie die nadien alleen Real Madrid wist te evenaren.

Tags

  • #Stuy

Socials

Piet Keizer I 880

Top 10 Goals | Piet Keizer

Op 14 juni 1943 werd oud-Ajacied Piet Keizer geboren. De geweldige linksbuiten speelde in totaal 489 officiële wedstrijden voor Ajax 1. Ter ere van zijn geboortedag hebben we de mooiste doelpunten van Keizer op een rijtje gezet.

Tags

  • #Top10Goals
  • #Keizer

Socials