Doel Ajax O18 is duidelijk: 'Willen weer naar Zwitserland'

Ajax O18 werd woensdag gekoppeld aan het Russische Krasnodar in de eerste knock-outronde van de UEFA Youth League. Trainer John Heitinga en de zestienjarige verdediger Olivier Aertssen bekeken de loting ieder op hun eigen manier. "Ik zat via een livestream in de auto te kijken."

Tags

  • #UYL
  • #AJAKRA

Socials

Het blijven aparte tijden voor de jeugdvoetballers. In oktober 2020 speelde Ajax O18 zijn laatste wedstrijd. Sinds dat moment ligt het jeugdvoetbal stil in verband met de uitbraak van de tweede coronagolf. "De dagen zijn toch wel anders dan voor de lockdown", vertelt Aertssen. "We trainen 's ochtends met de groep. In de middag ga ik dan naar school. Daarna doe ik thuis nog wat trainingen voor mezelf. En dan is de dag alweer om."

Agenda
Ook Heitinga merkt dat het andere tijden zijn voor de voetballers. "We hebben gewoon door kunnen trainen. De jongens komen omgekleed al naar de club. We maken geen gebruik van binnenruimtes."

"De maandag en vrijdag doen we skilltrainingen, de dinsdag en donderdag zijn teamtrainingen. Op zaterdag proberen we wedstrijden na te bootsen."

Nu de loting voor de Youth League heeft plaatsgevonden probeert Heitinga met zijn technische staf de zaterdagen in te zetten om wedstrijdritme te creƫren bij zijn jongens. De wedstrijd tegen de Russische tegenstander vindt plaats op 2 of 3 maart.

"Ik zat de loting op een livestream in de auto te kijken", lacht Aertssen. "Toen kwam dus Krasnodar. Ik moet zeggen dat ik de tegenstander niet echt ken. Alle wedstrijden zijn mooi in de Youth League, ook deze. We moeten zorgen dat we winnen, dan komen de grote namen vanzelf."

Finaleronde in Nyon
Heitinga deelt de mening van zijn pupil. "Je zag een paar klappers van wedstrijden langskomen. Maar wil je uiteindelijk verder in het toernooi komen, dan moet je deze wedstrijd winnen. Wat we in augustus hebben meegemaakt in het Zwitserse Nyon, was uniek. Voor de jongens en voor de staf. Daar willen we weer naartoe."

Aertssen maakte in die finalerondes in Nyon afgelopen zomer zijn debuut in wat toen nog Ajax O19 heette. "Dat was heel mooi. Helaas hebben we wel verloren in de halve finale (0-3 tegen Benfica, red.), maar het was prachtig om in de Youth League te debuteren."

Rensch als voorbeeld
Voor Heitinga staat uiteindelijk wel de individuele ontwikkeling van de spelers centraal. Daarin noemt hij Devyne Rensch als een prachtig voorbeeld. "We nemen risico's. Daar staat Ajax om bekend. Kijk maar hoe jong het Jong Ajax is dat in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Je ziet het nu aan Rensch, die steeds meer minuutjes maakt in Ajax 1. Dat is waar we het voor doen."

"Daarom zijn die internationale wedstrijden ook ontzettend interessant", vervolgt de coach. "Hoe gaan we bijvoorbeeld met deze tegenstanders om? Hoe gaan we er direct voor zorgen dat we er staan?"

"We spelen thuis en willen door, maar we moeten niet vergeten dat deze jongens sinds oktober geen wedstrijd meer gespeeld hebben. Gelukkig speelt een aantal bij Jong Ajax. We gaan goed kijken welke jongens we gaan selecteren voor de Youth League en welke er voor Jong Ajax gaan spelen."

Tags

  • #UYL
  • #AJAKRA

Socials

Gerelateerde artikelen

Ajaxo19verliest

U19'S DREAM #8 - The dream is over (just for now) | FINAL 8

In de schaduw van het eerste elftal was Ajax O19 ook afgelopen seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomde ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #UYL
  • #AjaxO19

Socials

Daan Reiziger

U19'S DREAM #7 | AFC Ajax U19 - Atlético Madrid U19

In de schaduw van het eerste elftal is Ajax O19 ook dit seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomt ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #AjaxO19
  • #UYL

Socials