Emanuelson ambassadeur: 'Broedergevoel creëren'

Urby Emanuelson Header
Urby Emanuelson Header

Urby Emanuelson is het nieuwe gezicht van de Ajax Foundation. Samen met Loïs Schenkel gaat de oud-Ajacied het ambassadeurschap op zich nemen. "Ik leef wel met een drang om iets terug te geven aan de jeugd."

Tags

  • #AjaxFoundation
  • #Emanuelson

Socials

Emanuelson doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde ruim tweehonderd wedstrijden in het Ajax-shirt. Na zijn periode in het wit-rood-wit was hij actief voor AC Milan, Fulham, AS Roma, Atalanta, Hellas Verona, Sheffield Wednesday en FC Utrecht. Sinds de zomer van 2023 is hij terug in Amsterdam en vervult hij de rol van assistent-trainer bij Jong Ajax.

Wat motiveert je om de nieuwe ambassadeur te worden?
"Het is voor mij een eer dat ik hiervoor gevraagd ben. Ik ben een echte Ajacied, geboren in Amsterdam en opgegroeid in de Bijlmer. De connectie met Ajax is er eigenlijk al mijn hele leven. Ik leef best wel met een drang om iets terug te geven aan de jeugd."

Iets teruggeven aan jongeren doet hij momenteel al in zijn rol als assistent-trainer bij de beloften. "Ik vind het ontzettend leuk om met jeugd en talent te werken. Daarom ben ik ook teruggekeerd naar Ajax. Ik wil graag iets teruggeven en ik denk dat de Ajax Foundation daar ontzettend goed bij past."

Spreekt het initiatief van de Foundation om scholieren te helpen jou aan?
"Dat spreekt mij inderdaad heel erg aan. Zeker in de tijd waarin we leven, want er is zoveel afleiding. Dat heb ik ook gehad als klein kind en als jonge speler. Daarin wil ik mijn ervaringen delen. Ik vind het leuk om jonge kinderen of jongeren te zien met een droom en om te horen hoe zij tegen dingen aankijken."

Was de Foundation een toegevoegde waarde geweest in jouw jeugd?
"Zeker, het is altijd goed om voorbeelden te hebben van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het is altijd leuk om met dat soort mensen in contact te komen. In periodes waarin ik het moeilijk had, zou het fijn zijn geweest om met iemand te praten die in eenzelfde situatie gezeten had. Het is daarom een uitstekend initiatief."

Zie je dat een project zoals S'Cool en het aan de slag gaan met eigen normen en waarden kan helpen?
"Ik denk dat de structuur in het leven van jongeren heel belangrijk is. Regels zijn daar een hulpmiddel bij. Ik denk dat het een heel goed initiatief is om de leerlingen op school de normen en waarden ook zelf te laten bepalen. Als je jongeren zelf laat bepalen wat ze verwachten van elkaar, kunnen ze elkaar daarin makkelijker corrigeren." Emanuelson maakte zijn debuut als ambassadeur bij de S'Cool finals. In de Johan Cruijff ArenA was hij onderdeel van de vakjury en maakte hij de winnaar bekend.

De Ajax Foundation zet de kernwaarden van Ajax in om de jongeren te ondersteunen. Je hebt zelf de Ajax-jeugd doorlopen en bent nu trainer. Hoe waardevol zijn deze kernwaarden voor jou?
"Die zijn heel waardevol. Voor mij was het in die periode en nu als trainer een richtlijn. Het zijn dingen waar je je aan moet houden om verder te komen. Dat is belangrijk, ook voor jonge spelers die hier rondlopen of hier al een langere tijd zijn. Om zo later eventueel in de Johan Cruijff ArenA te spelen. Dat is natuurlijk voor iedere speler die hier rondloopt het doel."

Hoe denk jij de jongeren op een persoonlijk niveau te inspireren?
"Ik heb na mijn carrière gemerkt dat het helpt om mijn ervaringen te delen en een luisterend oor te zijn. Ik noem het een soort broedergevoel creëren. Zo zijn de spelers en jongeren niet bang om naar je toe te stappen om hun ei kwijt te kunnen. Dat is denk ik het belangrijkste: een veilige zone bieden waar ze altijd terecht kunnen. Daarmee kan ik ze goed helpen, want jongeren steunen is voor mij heel belangrijk."

Weet je hoe jouw rol als ambassadeur eruit gaat zien?
"Ik word het gezicht van de Foundation, samen met Loïs. Ik vind het eigenlijk best spannend, omdat je niet goed weet wat er allemaal op je afkomt en hoe mensen erop gaan reageren. Maar ik ben er om mensen te helpen en dat doe ik graag. Ik denk dat de Ajax Foundation goed bij me past."

Wat vind jij ervan dat zoveel (oud-)voetballers, zoals Devyne Rensch en Ricardo van Rhijn, betrokken zijn of waren bij het maatschappelijke werk van Ajax?
"Dat is alleen maar goed denk ik, omdat wij toch een voorbeeldfunctie hebben. Kijk naar Rensch, dat is een voorbeeld voor jongeren. Wellicht luisteren jongeren zelfs eerder naar voetballers met die status. Ik denk dat het alleen maar goed is dat deze mensen zich aan de Foundation binden."

"De jeugd is de toekomst", gaat Emanuelson verder. "Ik weet dat de weg naar de top niet altijd gemakkelijk is. Hoe meer hulp en steun je daarbij kan krijgen, hoe beter dat is. Niet alleen in voetbal of in de sport, maar in elk vakgebied. Als je ergens heel goed in bent, moet je daarvoor gaan. Ik kijk er enorm naar uit om de samenwerking met de Foundation aan te gaan. Ik hoop heel veel enthousiaste en talentvolle jonge mensen te zien en dat wij ze met de Foundation verder kunnen helpen", sluit de Ajacied af.

Gerelateerde artikelen

Emanuelson1920

Ajax Foundation verwelkomt nieuwe ambassadeur

De Ajax Foundation verwelkomt een nieuw gezicht als ambassadeur: Urby Emanuelson. De voormalig verdediger van Ajax is opgegroeid in de Bijlmer en doorliep de jeugdopleiding in Amsterdam. Wat Emanuelson verbindt met de Ajax Foundation is niet alleen zijn voetbalachtergrond, maar ook zijn band met de Bijlmer. Als kind van de buurt is hij er nog elke dag te vinden.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Clinic11

Ajax Foundation viert veertiende verjaardag

De Ajax Foundation bestaat veertien jaar! En omdat het nummer veertien een belangrijke rol speelt binnen Ajax is dit een goed moment om aan de hand van veertien pijlers terug te kijken op de prachtige jaren die de Ajax Foundation al achter de rug heeft.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

SITE Thumbs TAKE A SEAT URBY

Take a Seat met Emanuelson | 'Enorm blij dat ik terug ben'

In de serie 'Take a Seat' van Inside Ajax praten we bij met oud-Ajacieden en blikken we samen terug op hun mooiste momenten in Amsterdamse dienst. In de vierde aflevering zit Urby Emanuelson in de auto bij Ajax-host Aviv Levy. "Clarence Seedorf en Edgar Davids waren mijn idolen."

Tags

  • #Emanuelson

Socials