Enoh Reunited met Urby Emanuelson | 'In topduels ben ik altijd goed geweest'

'Driesterrenreporter' Eyong Enoh kijkt met oud-ploeggenoten terug op hun tijd bij Ajax. Samen met Urby Emanuelson blikt hij in deze aflevering onder meer terug op zijn officiële debuutwedstrijd tegen Auxerre, de geweldige goals die hij met zijn 'magische linkerbeen' maakte en de voorbeeldrol die Edgar Davids speelde.

Tags

  • #EnohReunited

Socials

Enoh stond in 86 duels samen op het veld met Emanuelson, de enige teamgenoot die volgens de Kameroener naar eigen zeggen 'niet kon tackelen tijdens de training'. Als kind van de club groeide hij op nabij en rondom de ArenA. Emanuelson - tussen 2005 en 2010 goed voor liefst 255 duels voor Ajax - doorliep de jeugdopleiding op sportcomplex de Toekomst.

"Ik woonde op vijf minuten van de ArenA en kon het stadion vanuit de woonkamer zien. Op weg naar de trainingen reed ik ook altijd langs het stadion. Van kleins af aan droom je ervan om het eerste elftal te halen", blikt Emanuelson met Enoh terug op zijn jeugdjaren. "Thuis hingen verschillende voetbalposters. Waaronder de selectieposter van Ajax."

Debuut tegen Auxerre
Emanuelson maakte in het UEFA Cup-duel met AJ Auxerre in 2004/2005 zijn officiële debuut. De jongensdroom van de kleine Urby kwam daarmee uit. "Ik weet nog dat het heel koud was die dag, maar je focuste je op de wedstrijd", becommentarieert Emanuelson de beelden van zijn invalbeurt. De linkspoot verving Wesley Sneijder. "Het was spannend, want we hadden nog een goal nodig. Natuurlijk was er daardoor druk."

De wedstrijd liep qua resultaat uit op een sof. Daags na de uitschakeling in Frankrijk stapte tot overmaat van ramp hoofdtrainer Ronald Koeman op. "Dat was natuurlijk ook heel raar om mee te maken. Je schrikt ervan en denkt: 'gaat het er zo aan toe?' Het was iets dat je als jonge jongen niet vaak had meegemaakt. Zeker niet in de jeugd."

De Ajacied hield een veel beter gevoel over aan de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Internazionale. Emanuelson schaduwde Luis Figo en deed dat uitstekend. Het leverde de 19-jarige Ajacied complimenten op. Het talent uit de opleiding had zich fraai gepresenteerd aan Europa. "Zeker in de topwedstrijden moet je je van je beste kant laten zien", vervolgt hij. "Door de jaren heen ben ik zeker in de topduels altijd goed geweest. Niet opgeven en altijd doorgaan. Dan maakte het ook niet uit wie je tegenstander was. Je moest gewoon laten zien wat je in huis had."

Patent op mooie goals
Emanuelson leek ook een patent te hebben op het maken van de mooiste goals. Als Enoh hem onder meer pareltjes uit thuisduels met FC Groningen en Feyenoord plus een beauty tijdens een bezoek aan PSV laat zien, stelt de middenvelder nuchter: "Ik heb best veel mooie goals gemaakt." Driesterrenreporter Enoh onderstreept dat als de afstandsknal van zijn gast tegen AZ uit oktober 2009 voorbij komt. "Je hebt bij Ajax alleen maar topdoelpunten gemaakt. Met links, van afstand, uit een vrije trap ..."

Was er een voetballer waar hij tegenop keek, die een voorbeeld voor hem was? "Edgar Davids. Hij stond vroeger als linkermiddenvelder op mijn plek en hij komt uit Suriname. Ik had vlechtjes, hij rasta. We zijn allebei links. Die combinaties zorgden ervoor dat Edgar wel een speler was waar ik tegenop keek."

Tags

  • #EnohReunited

Socials

Gerelateerde artikelen

Toeschouwers V 880

Aftermovie | Zo zag de trip van Ajax naar Curaçao eruit

Ajax sloot het seizoen 2021/2022 afgelopen week af op Curaçao. De Ajacieden werden warm ontvangen door de eilandbewoners. De selectie en staf kwamen niet alleen maar om te ontspannen in het Caribische gebied. Ze gaven onder meer een clinic, bezochten het Ronald McDonald Huis en er werd een nieuw partnership afgesloten. Afsluitend werd een oefenwedstrijd gespeeld.

Tags

  • #ForTheFuture🇨🇼

Socials