Halfjaarcijfers AFC Ajax NV per 31 december 2022

Arena 1280 2
Arena 1280 2

Ajax boekt een nettowinst in de eerste helft van boekjaar 2022/2023.

Tags

  • #Halfjaarcijfers

Socials

In tegenstelling tot vorige seizoenen heeft corona geen negatieve impact gehad op de financiële resultaten. De stijging van de nettowinst is het gevolg van enkele grote transfers die in het begin van seizoen 2022/2023 plaatsvonden. De verkoop van spelers zorgde voor een record resultaat uit transfers van € 117,1 miljoen. Daarnaast speelde Ajax in de groepsfase van de UEFA Champions League.

Kerncijfers

  • De netto-omzet steeg met 2% naar € 119,8 miljoen voornamelijk door hogere inkomsten uit partnerships.
  • De voetbalomzet bleef nagenoeg gelijk. In de groepsfase van de UEFA Champions League werden minder punten behaald wat leidde tot lagere Europese premies. Dit werd gecompenseerd door de stijging van recettes als gevolg van de versoepeling van coronamaatregelen ten opzichte van vorig seizoen en de inkomsten van het uitlenen van spelers voor het FIFA WK 2022.
  • De kosten zijn met 1% gestegen naar € 97,9 miljoen voornamelijk door een stijging in de salariskosten en de wedstrijdgerelateerde kosten.
  • Het operationele resultaat bedraagt daarmee € 21,9 miljoen.
  • Het resultaat uit transfers van spelers bedraagt € 117,1 miljoen met name als gevolg van de transfers van Antony Dos Santos en Lisandro Martínez naar Manchester United en Sébastien Haller naar Borussia Dortmund. Dit is een stijging van €102,5 miljoen ten opzichte van vorig seizoen waarin de pandemie een negatieve impact had op de transfermarkt.
  • De winst na belastingen over het eerste halfjaar bedraagt € 76,0 miljoen, in seizoen 2021/2022 was dit € 2,5 miljoen.
  • Verwachtingen: Ajax verwacht voor het gehele boekjaar 2022/2023 een positief nettoresultaat gebaseerd op de al gerealiseerde transferresultaten en de inkomsten uit de deelname aan de groepsfase UEFA Champions League in de eerste seizoenshelft en de kwalificatie voor de play-offs voor de knock-outfase van de UEFA Europa League in de tweede seizoenshelft.


De volledige halfjaarlijkse financiële verslaglegging per 31 december 2022, inclusief de toelichting op de halfjaarrekening, is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen