Het seizoen van WK-gangers Álvarez en Sánchez in cijfers

Header Spaans Selectie I 1280
Header Spaans Selectie I 1280

Mexicaanse grinta in de Johan Cruijff ArenA. Daar geniet de Amsterdamse aanhang de afgelopen seizoenen van. Edson Álvarez droeg al meer dan honderd wedstrijden het heilige Ajax-tricot en zag deze zomer zijn boezemvriend Jorge Sánchez arriveren in Amsterdam. Het Ajax-duo komt met Mexico in actie tijdens het WK-voetbal in Qatar. Een mooi moment om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de Mexicaanse Ajacieden.

Tags

  • #Álvarez
  • #Sánchez

Socials

Ajax beleefde een drukke transferperiode afgelopen zomer. Veel Ajacieden vertrokken voor een buitenlands voetbalavontuur, maar er werden ook een aantal spelers naar Amsterdam gehaald. Waaronder Sánchez, die op 10 augustus 2022 zijn handtekening zette onder een vierjarig contract in de Johan Cruijff ArenA. De Mexicaan werd vanaf moment één goed opgevangen door zijn landgenoot én vriend Álvarez. "Het is een oprechte vriendschap, waar iedereen op hoopt in zijn leven", vertelde de rechtervleugelverdediger na zijn contractondertekening.

Guerrero
Sánchez luistert in Mexico naar de bijnaam 'guerrero', dat in het Nederlands 'strijder' betekent. "Zo beschouw ik mezelf ook. Ik vecht voor elke bal en stop nooit met rennen", aldus de 24-jarige Mexicaan. Op 28 augustus kwam de Mexicaanse strijder voor het eerst in actie op bezoek bij FC Utrecht (0-2). Hij kwam in de 38e minuut binnen de lijnen voor Devyne Rensch, die geblesseerd het veld verliet. In totaal kwam de Ajax-aanwinst dit jaar 652 minuten in actie voor de Amsterdamse grootmacht, verdeeld over zeven Eredivisie-duels en vijf UEFA Champions League-wedstrijden. In deze minuten was Sánchez goed voor één doelpunt en één assist.

El Machin
Het seizoen van Álvarez begon officieel op 30 juli 2022 met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De Mexicaanse controleur moest de eerste competitiewedstrijd laten schieten vanwege een schorsing van het Eredivisie-seizoen 2021/2022, maar maakte vervolgens in twaalf van de dertien competitiewedstrijden minuten. 'El Machin' miste slechts zeven minuten officiële speeltijd in de Champions League, wat hem op een totaal van 1.520 speelminuten brengt in alle competities dit seizoen. Álvarez scoorde in de Johan Cruijff ArenA tegen Rangers FC en leverde in de Eredivisie twee assists.

Mexicaanse grinta in cijfers
Dat zowel Álvarez als Sánchez over het juiste doorzettingsvermogen en karakter beschikt zien we terug op het veld, maar ook in cijfers. Eerstgenoemde won de meeste duels in de Eredivisie van de gehele Ajax-selectie (83), terwijl Sánchez procentueel gezien de lijst aanvoert met het winnen van verdedigende duels: 73%. Beide Ajacieden staan ook op plek één en twee als het gaat om de meeste slidings: veertien (Álvarez) om elf (Sánchez).

Álvarez blinkt op meerdere verdedigende vlakken uit dit seizoen in de Ajax-selectie.  Zo won hij de meeste verdedigende luchtduels, zowel in aantal (31) als in percentage (71%). Daarnaast had hij 157 verdedigende acties de eerste seizoenshelft, één minder dan lijstaanvoerder Calvin Bassey. Ook staat de 25-jarige Mexicaan op plek twee wat betreft balveroveringen in de Ajax-selectie dit Eredivisie-seizoen, ook hier blijft Bassey hem voor.

Aanvallende inbreng
Ajax scoorde dit seizoen tot dusver 44 competitiedoelpunten. Uit de cijfers blijkt dat de controleur een groot aandeel had in de Amsterdamse opbouw. De Mexicaan gaf 707 passes, waarvan er 641 aankwamen bij een teamgenoot (90,7%).

Zijn passnauwkeurigheid is erg hoog. Maar ook in het vooruitspelen blinkt Álvarez uit. Zo vertrok het speeltuig ongeveer net zo vaak van eigen helft als op de helft van de tegenstander van de voet van de Mexicaan. 85,8% van de ballen in voorwaartse richting waren zuiver, enkel Jurriën Timber en Bassey hadden een beter gemiddelde. Met zijn passnauwkeurigheid had de 25-jarige Álvarez een aandeel bij vijftien van de 44 Ajax-doelpunten, een gemiddelde van 34,1%.

Het WK-avontuur begint dinsdag voor Álvarez en Sánchez. Om 17:00 uur spelen de Mexicaanse Ajacieden hun eerste groepswedstrijd tegen Polen. Daarnaast komt de nationale ploeg van Mexico in de groepsfase in actie tegen Argentinië en Saoedi Arabie. Buena suerte, chicos!

Gerelateerde artikelen

Edson Jarig 1280

Álvarez 25 | Mexicaanse strijder in Amsterdam

Grinta in Mokum. Dat levert Edson Álvarez sinds zijn komst in 2019 bij Ajax. De Mexicaan viert op 24 oktober zijn 25e verjaardag en wij zetten enkele fraaie beelden van de middenvelder op een rijtje uit zijn periode in Amsterdam.

Tags

  • #Álvarez

Socials

Debutant FC Groningen Sanchez 1280

Zo kijken Sánchez en Baas terug op hun debuut: 'Beetje bij beetje wil ik mij laten zien'

Zowel Jorge Sánchez als Youri Baas maakte afgelopen zondag zijn debuut in Ajax 1 tegen FC Utrecht. De Mexicaan is sinds deze zomer Ajacied, linksback Baas maakte al flink wat minuten in Jong Ajax. Beiden kijken terug op een geslaagde entree. "Het kwam wat onverwacht, maar zodra ik het veld instapte ging het prima en was ik gefocust op wat ik moest doen."

Tags

  • #Sánchez
  • #Baas

Socials