Hoe Anass Salah-Eddine (alweer) vecht om terug te komen

Salah Eddine 5
Salah Eddine 5

Lang duurde de rentree van Anass Salah-Eddine deze zomer niet. Na een enkelblessure van vier maanden mocht de achttienjarige linksback van Jong Ajax eindelijk weer meedoen in een oefenwedstrijd tegen Almere City, maar aan het einde ging het meteen mis. De jeugdinternational bleef vervelend haken in het gras en liep daarbij een ernstige enkelblessure op. Weg eerste helft van het seizoen. “Maar volgend jaar zal ik er weer staan”, zegt hij zelfverzekerd.

Tags

  • #Salah-Eddine

Socials

Salah-Eddine speelt sinds de zomer van 2018 voor Ajax. De talentvolle verdediger is nu, met een walker om zijn been, vijf dagen per week op de Toekomst. Hij wil zo snel mogelijk terugkeren en blijft optimistisch. "De kleine stapjes tellen allemaal en dat geeft me motivatie om keihard te blijven werken.”

In de sportschool heeft hij voldoende tijd om zijn lichaam weer op peil te krijgen. "Voorheen hadden de trainers nog wel eens commentaar op mijn fysiek, maar nu zo lang in de gym te hebben gezeten mogen ze het daar volgens mij niet meer over hebben”, zegt hij met een knipoog. "Ik moet ook nog wel een tijdje, dus dat zit sowieso wel goed.”

Vol ongeloof
Toch zakte de moed bij Salah-Eddine aanvankelijk in zijn schoenen. "In eerste instantie kon ik het bijna niet geloven. Ik kwam net terug van een blessure, stond er eindelijk weer. Ik voelde me ook weer helemaal thuis in het team. Toen gebeurde dit. Je kunt je voorstellen dat het een enorme klap was. Ik heb lange tijd niks mogen doen. Lag op bed Netflix te kijken en heb mijn telefoon even op stil gezet. Ik wilde er gewoon niet aan denken.”

Salah-Eddine in betere tijden: vorig seizoen tijdens een training van Ajax 1.

Salah-Eddine in betere tijden: vorig seizoen tijdens een training van Ajax 1.

Gelukkig kan de jeugdinternational rekenen op enorme steun van het thuisfront. Zijn familie is zijn motivatie om er elke dag weer te staan, zegt hij.

"Ik ben heel veel met mijn familie en goede vrienden geweest de laatste tijd. Soms zie ik er natuurlijk wel eens tegenop om iets actiefs te doen. En soms denk je ook wel eens: kom ik weer terug op mijn oude niveau? Maar juist zij zijn er dan om mij dat geloof te geven, die extra motivatie. Zij laten je inzien dat je het niet alleen voor jezelf doet. Mijn grote motivatie om elke dag weer hard te werken is mijn familie. Zij hebben zoveel voor me gedaan, ik kan het tegenover hen niet maken om niet elke dag alles uit mezelf te halen.”

Grote ambities
Tot nu toe gaat het goed met het herstel. De linkspoot verwacht dat we hem begin 2021 weer met de bal aan de voet gaan zien. Zijn dromen zijn onveranderd. “Ik heb nog steeds de ambitie om zo snel mogelijk in Ajax 1 te spelen. Daar verandert deze blessure niets aan. Het gaat nu alleen met een kleine omweg.”

Salah-Eddine bekijkt het ook van de positieve kant. “Ik denk zelfs dat ik hier sterker van ga worden. Mentaal en fysiek. Want laten we eerlijk zijn: zo’n blessure is niet niks. Ik ga er alles aan doen om mijn dromen uit te laten komen. Ik kan niet wachten om de oude Anass weer op het veld te laten zien.”

Leren van linksbacks uit Spanje
Naast zijn uren in de sportschool heeft Salah-Eddine nu meer tijd om zijn favoriete linksbacks te bestuderen: Marcelo en Jordi Alba. De twee offensief ingestelde vleugelverdedigers uit La Liga zijn z’n grote voorbeelden. "Ik houd ervan om naar aanvallende linksbacks te kijken. Techniek, diepgang, alles klopt bij ze. Maar er komt ook nooit een tegengoal vanaf hun kant. Zo speel ik denk ook een beetje.”

Salah-Eddine vorig seizoen tijdens de treinreis richting OSC Lille. Voor hem Christian Rasmussen.

Salah-Eddine vorig seizoen tijdens de treinreis richting OSC Lille. Voor hem Christian Rasmussen.

Bij Ajax kijkt hij natuurlijk naar Nico Tagliafico. "Ik kan echt genieten van de power die hij in zijn spel stopt. Ik denk dat ik hem nog nooit een duel niet voor honderd procent heb zien aangaan. Dat is dat Zuid-Amerikaanse, soms net over de grens, maar vol strijdlust.”

En stel dat de vacature van linksback een keer gaat ontstaan? "Door blessures zoals deze leer je alleen maar naar het heden te kijken. Stap voor stap. Laat ik eerst maar eens helemaal wedstrijdfit worden en vanuit daar kijk ik verder. Maar natuurlijk is het mijn ambitie om in Ajax 1 te spelen, daar doe je het voor. Ik heb veel aan AZ te danken en heb er enorm veel geleerd. Maar ik ben vertrokken naar Ajax om in de ArenA te gaan spelen. Ik doe er alles aan om er volgend jaar te staan. Dat mag je zeker zo opschrijven."

Tags

  • #Salah-Eddine

Socials

Gerelateerde artikelen

Kasanwirjo1

Kasanwirjo: 'Ik denk dat we een goede kans maken om de Youth League te winnen'

Na een onderbreking van 5 maanden gaat dinsdag de UEFA Youth League weer van start. Ajax O19 neemt het in de kwartfinale op tegen het Deense FC Midtjylland. Een belangrijk kracht in het team van John Heitinga is Neraysho Kasanwirjo. De jonge verdediger blikt vooruit op het komende duel en vertelt onder andere hoe hij zich is blijven ontwikkelen tijdens de periode zonder voetbal.

Tags

  • #UYL

Socials