Kasanwirjo: 'Ik denk dat we een goede kans maken om de Youth League te winnen'

Kasanwirjo1
Kasanwirjo1

Na een onderbreking van 5 maanden gaat dinsdag de UEFA Youth League weer van start. Ajax O19 neemt het in de kwartfinale op tegen het Deense FC Midtjylland. Een belangrijk kracht in het team van John Heitinga is Neraysho Kasanwirjo. De jonge verdediger blikt vooruit op het komende duel en vertelt onder andere hoe hij zich is blijven ontwikkelen tijdens de periode zonder voetbal.

Tags

  • #UYL

Socials

De 18-jarige Amsterdammer met Surinaamse roots werd 9 jaar geleden gescout bij Zeeburgia. Daarna doorliep hij de hele jeugdopleiding en maakte hij vorig jaar z’n debuut in het betaalde voetbal voor Jong Ajax. Z'n ontwikkeling schoot als een komeet omhoog, toen hij in het najaar geblesseerd raakte aan z’n knie. Begin 2020 maakte hij weer volop minuten voor Ajax O19 en viel hij regelmatig in bij Jong Ajax. Tot de pandemie uitbrak. Hoe gaat het nu aan de vooravond van een nieuw seizoen met de talentvolle verdediger?

Hey, Neraysho. Heb je het voetbal erg gemist in de afgelopen maanden?

"Ja, heel erg, want ik heb net als vele anderen veel binnen gezeten. We krijgen wel programma’s van de club, maar verder kom je gewoon niet zo veel buiten. Ik vond het vooral saai."

"Maar ik ben wel weer helemaal fit nu. Ik heb geen last meer van m’n knie, waar ik vorig jaar nog aan geblesseerd was. Afgelopen week tegen Jong FC Utrecht was ik ook 100 procent."

Wat heb je nog meer tijdens quarantaine gedaan?

"Normaal gesproken PlayStation ik niet zoveel, maar toen heb ik wel echt overuren gemaakt op de PlayStation na het trainen. Ik heb vooral veel met teamgenoten gespeeld, maar ik heb ook veel films gekeken. Nu de wedstrijden weer zijn begonnen en het warm is, ben ik ook niet heel veel buiten. Op wedstrijddagen moet je toch een beetje energie sparen."

Kasanwirjo op de training in Nyon

Kasanwirjo op de training in Nyon

Voor een jonge speler zoals jij is je ontwikkeling erg belangrijk. Ben je meer voetbal gaan kijken en bestuderen nu je zelf geen wedstrijden kon spelen?

"Zeker, tijdens de quarantaine heb ik veel beelden gekeken van centrale verdedigers. Dan kijk ik vooral naar wat iemand op mijn positie doet. Zo kan ik zelf bestuderen wat ik beter kan doen, wat ik al goed doe of wat iemand anders doet in bepaalde situaties. Ik vind Mats Hummels bijvoorbeeld een goede verdediger om van te leren, ook al wordt hij soms wat ondergewaardeerd. Thiago Silva is ook een speler die met de bal sterk is."

Het voetbal is gelukkig weer begonnen. Je bent dus weer terug op de club. Hoe was het om iedereen weer te zien?

"Leuk. Het is wel wennen dat je elkaar niet mag vastpakken, of grapjes met elkaar kan maken. Elkaar plagen kan wat minder als je rekening moet houden met de afstand buiten het veld, dus dat speelt wel een grote rol. Maar de sfeer is nog steeds goed."

Nu zijn de ogen natuurlijk weer gericht op de Youth League. Kijk je uit naar de wedstrijd tegen FC Midtjylland? Hoeveel weten jullie van jullie tegenstander?

"Ik heb beelden van de trainer gehad. Die heb ik inmiddels bestudeerd, dus ik kan me wel een beeld vormen. Ik heb gezien dat ze in de opbouw redelijk hetzelfde doen als wij en ook verdedigen in de zone. Ik denk dat we een goede kans tegen FC Midtjylland hebben. Zelfs ook om de Youth League te winnen."

Er zijn bij de Ajax O19 wat nieuwe jongens erbij gekomen en wat andere jongens doorgestroomd. Hoe zie jij nu je rol in dit team?

"Ik word bij Ajax O19 wel gezien als een leider, maar ik denk dat ik de stappen nog moet maken om een betere leider te worden. Dit is natuurlijk een mooi moment om te laten zien dat ik een leider kan zijn en om nu die jonge jongens op sleeptouw te nemen."

Je hebt inmiddels ook al meegetraind met Ajax 1. Hoe was dat?

"Ik werd goed in de groep opgenomen. Veel jongens kwamen met me praten en Quincy Promes vertelde me dat ik vooral niet zenuwachtig hoefde te zijn. Hij zei dat ik gewoon moest doen wat ik normaal gesproken ook doe, niet dat ik het opeens heel spannend moet vinden dat ik met het eerste mee mocht trainen. De focus ligt op je kans pakken en laten zien wat je kan."

Als je er nu terugkijkt op dit lange seizoen, ben je dan tevreden?

"Ik denk dat ik deels wel tevreden kan zijn over de stappen die ik heb gemaakt. Zeker ook qua voetballen. Ik train harder, ben meer bezig met mijn voeding en buiten voetbal doe ik ook belangrijke dingen die te maken hebben met mezelf beter maken."

"Ik denk dat ik mij meer bewust ben van dit soort dingen, wat voor mezelf natuurlijk alleen maar beter is. Ik weet welke kwaliteiten ik heb, maar nu je tegen echte mannen bij het eerste komt te spelen is het ook belangrijk om wat sterker te worden. Als ik dat kan combineren met waar ik nu goed in ben, denk ik dat ik alleen nog maar beter kan worden."

Wat zijn je doelen voor komend seizoen?

"Het belangrijkste is om basisspeler te worden van Jong Ajax en vanuit daar verder kijken. Ik hoop natuurlijk mijn debuut misschien dit jaar te kunnen maken in Ajax 1. Dat zou heel leuk zijn. Verder ben ik vooral bezig met stabieler worden en hoop ik over 2-3 jaar veel bij het eerste te mogen spelen.”

Tags

  • #UYL

Socials

Gerelateerde artikelen

Daan Reiziger

U19'S DREAM #7 | AFC Ajax U19 - Atlético Madrid U19

In de schaduw van het eerste elftal is Ajax O19 ook dit seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomt ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #AjaxO19
  • #UYL

Socials

Hansen

UEFA Youth League: 23-koppige selectie kan historie schrijven

Ajax O19 reist met een 23-koppige selectie af naar Nyon voor het vervolg van de UEFA Youth League. De Amsterdammers nemen het dinsdag 18 augustus in de kwartfinale op het Deense FC Midtjylland. De ploeg van John Heitinga kan voor de 1e keer in de clubhistorie die Youth League op z'n naam schrijven.

Tags

  • #UYL

Socials

Heitinga

John Heitinga kijkt uit naar hervatting Youth League

John Heitinga, trainer van Ajax O19, kijkt uit naar de herstart van de UEFA Youth League. Zijn ploeg moet dinsdag FC Midtjylland verslaan om de halve finale van het prestigieuze toernooi te bereiken.

Tags

  • #UYL
  • #Ajax O19

Socials