Finish the Sentence | Hoe Caitlin Dijkstra zich meer wil gaan onderscheiden

Thumbdijkstra
Thumbdijkstra

De 22-jarige Caitlin Dijkstra was altijd verdediger, maar speelt dit seizoen bij de Ajax Vrouwen voor het eerst op het middenveld. De aanvoerder van Oranje O23 vertelt over het belang van plezier hebben, leiderschap en over hoe zij zich wil verbeteren als voetballer.

Tags

  • #Dijkstra

Socials

In de rubriek Finish the Sentence spreken we met jonge spelers van de Ajax Vrouwen over hun ontwikkeling. We leggen ze steeds het eerste deel van een zin voor, die zij zelf af moeten maken.

'De raad die mijn ouders mij meegeven is…
dat ik altijd in mezelf moet blijven geloven.'

"En dat plezier het belangrijkste is. Zij zien dat als essentieel om te blijven groeien. Zij stimuleren mij – en mijn broers – om de dingen te doen die we leuk vinden. Ze zien dat voetbal hard is en tegenslagen voor mij vinden zij ook moeilijk. Anderzijds vinden ze dat wel goed voor mijn ontwikkeling en levenservaring. Mijn vader heeft ook betaald voetbal gespeeld en we zijn een sportief gezin, dus we kunnen goed over dit soort dingen praten.

Ze drukken me op het hart dat ik nooit mijn koppie moet laten hangen. Zelf kan ik juist wel erg kritisch zijn. Iets té kritisch soms. Ik probeer daarom wel steeds vaker de duels waarin ik goed speel te koesteren. Na een wedstrijd zit ik in de auto en vat ik die in mijn eigen hoofd samen. Dan bekritiseer ik mezelf, maar kijk ik nu ook naar wat ik juist goed heb gedaan. Daarin zoek ik naar evenwicht."

'Om op het veld meer van mezelf te kunnen laten zien, moet ik mij ontwikkelen in…
mijn dynamiek.'

"Ik wil niet statisch zijn en wil juist veel bewegen tussen verdediging en aanval. Ik ben vooral een voetballer die sterk is op de korte afstanden. Positiespel spelen vind ik echt heerlijk. Maar mijn lange bal moet ik ook gaan verbeteren. Dat zijn de twee dingen die nu cruciaal zijn in mijn ontwikkeling.

Daar heb ik het ook veel met de trainers over gehad. We hebben een skill-trainer met wie ik ook veel bezig ben hiermee. Pass- en trapvormen, explosiviteit en vooral ook traptechniek. Ik houd van kort spel en tiki-taka, maar wil dat dus meer gaan variëren. Dan onderscheid je je, en dat vind ik het allerbelangrijkste in het voetbal."

'Ik ben aanvoerder van Oranje O23 omdat…
ik leiderschapskwaliteiten in me heb.'

"Als ik comfortabel ben en me op mijn plek voel, kan ik mensen goed neerzetten en coachen. Dat moet nog beter en ik probeer me daarin zeker te ontwikkelen. Bij Oranje speel ik ook achterin, wat voor een aanvoerder natuurlijk belangrijk is voor het overzicht in het veld.

Ik ben iemand die het buiten het veld gezellig wil hebben. Ik ga als aanvoerder graag naar mensen toe om contact te leggen en een praatje te maken. Dat vind ik belangrijk. Buiten het veld mag er ook plezier zijn. Bij Ajax kan ik van bijvoorbeeld Sherida Spitse en Stefanie van der Gragt leren hoe je echt een leider kunt zijn. Zij zijn niet op hun mondje gevallen, en dat is positief bedoeld. Ze zetten mensen weg en coachen voortdurend. Dat heb je ook nodig en daar kan ik van leren."

'In de Champions League-duels met Bayern München voelde ik dat het mij uitstekend af ging toen…
we besloten om ons eigen spel te gaan spelen.'

"Tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam waren we wat overweldigd door Bayern. Toen kwamen we niet genoeg toe aan voetballen en speelden we teveel de lange bal. Ik merkte dat ik persoonlijk – en dat deden we ook als team - teveel achter Bayern aanliep. We zagen na de wedstrijd echter in dat we wel degelijk ruimtes hadden gehad om te voetballen.

We hebben toen tegen elkaar gezegd: ‘weet je wat: we gaan gewoon positiespel spelen en tussen de linies door naar voren proberen te voetballen.’ In de uitwedstrijd creëerden we veel meer rust aan de bal en merkte ik dat ik soms tussen een aantal speelsters gewoon weg kon draaien en door kon voetballen."

'Het aller moeilijkste aan topvoetballer zijn…
is het omgaan met tegenslagen.'

"Ik speelde in de eerste seizoenshelft heel veel, maar na de winterstop was dat wat minder. Daar ga je veel over nadenken. Hoe ga je op de juiste manier om met tegenslagen? Het makkelijkste is om je hoofd te laten hangen. Het is alleen cruciaal dat je dat niet doet. Maar dat is nou eenmaal heel erg moeilijk.

Inmiddels gaat dat bij mij weer prima. Ik doe mijn ding op de training en kan ventileren bij mensen om me heen. Je kan er in blijven hangen, maar je moet doorzetten en dan komt het goed. Ik ben ervan overtuigd als je hard blijft werken en je best doet, dat men dan uiteindelijk niet om je heen kan."

Tags

  • #Dijkstra

Socials

Gerelateerde artikelen

THUMBLIZA2

Liza van der Most | Wat ik over mijzelf leerde in een jaar zonder voetbal

Liza van der Most postte kort na haar comeback van een zware knieblessure op haar Instagram dat ze zich sterker voelde dan ooit. Dat ze juist ook op mentaal gebied gegroeid was tijdens haar herstel. Maar waar zat die mentale groei dan precies in? Wat zijn de lessen van tien maanden revalideren in een coronajaar? Van der Most vertelt haar verhaal.

Tags

  • #VanderMost

Socials

Kopfoto Stefanievdg

Work hard, play hard | Van der Gragt over knallen, vallen en weer opstaan

Het is zinderend heet op sportcomplex de Toekomst wanneer Stefanie van der Gragt (28) na de ochtendtraining over het terrein wandelt. Een blauwe zomerjurk, teenslippers aan haar voeten, het lijkt wel Spanje; de plek waar de Noord-Hollandse verdedigster tot voor kort op het veld stond. Na 2 jaar bij FC Barcelona, was het tijd om weer naar huis te gaan. En thuis? Dat is Ajax.

Tags

  • #Ajax Vrouwen

Socials

Web Doorn Dijkstra

Dijkstra en Doorn verlengen bij de Ajax Vrouwen

Caitlin Dijkstra en Lisa Doorn blijven langer verbonden aan de Ajax Vrouwen. Dijkstra heeft haar contract met 1 seizoen verlengd. Doorn zette een handtekening onder een contract dat tot en met de zomer van 2022 loopt.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl