Hoe de Ajax Challenge Ryan in de lockdown uit het slop haalde

Ajaxchallenge1280
Ajaxchallenge1280

Als Nederland in de winter voor een tweede keer in een lockdown gaat om de coronabesmettingen in te dammen, is de motivatie om naar school te gaan bij Ryan Knijpinga tot een nulpunt gedaald. Tot ROC TOP hem in contact brengt met de Ajax Challenge. Vier maanden later, begin april, schijnt de zon weer in het hoofd van de zeventienjarige Amsterdammer.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

De Ajax Challenge is een initiatief vanuit de gemeente Amsterdam in samenwerking met de club. Jongeren die moeite hebben om hun plek te vinden in de maatschappij of statushouders kunnen bij de Ajax Challenge lessen volgen en trainen. Door een educatief en sportief programma kunnen deelnemers op een actieve manier basisvaardigheden ontwikkelen die positief bijdragen aan hun toekomstperspectief.

Zo ook Ryan, een tiener uit Gein en diehard Ajax-fan. Hij studeert aan het ROC TOP in de richting ‘dienstverlening Sport & recreatie’. Zijn droom? Later met zijn vader een eigen kickboksschool openen.

Motivatie weer terug
Maar wat nou als studeren niet je grootste hobby is en de sportscholen dicht zijn vanwege het coronavirus? Ryan maakte zijn eigen wereld kleiner. "Ik heb een paar maanden niet getraind, zat stil en was totaal niet gemotiveerd. Met school ook niet. Ik was veel met het coronavirus bezig en werd er chagrijnig van. Ik probeer het nu zoveel mogelijk weg te leggen. Positieve vibes zijn het beste. Kijk, ik ga nu weer vroeg uit bed en ben bewust bezig met mijn voeding. De Ajax Challenge helpt mij daarmee."

Onder de rook van de Johan Cruijff ArenA op het veldje naast P Noord traint hij nu weer lekker het zweet uit zijn lichaam. Daar krijgt hij samen met de andere deelnemers lessen mee van de docenten, die ze in de maatschappij weer kunnen gebruiken. De Ajax Challenge bouwt samen met de deelnemers in acht weken aan onder andere zelfvertrouwen, discipline en ambitie, creativiteit, samenwerken en plezier.

"Die persoonlijke benadering hier vind ik wel fijn", vertelt Ryan. "De klassen zijn klein, dat vind ik relaxed. Het ROC van Amsterdam is zo groot. Op deze school wordt naar je gekeken. Ik vind het goed dat Ajax dit doet. Het geeft de club ook een goede naam."

De toekomst lacht hem weer toe. "Ik voel me weer lekker in mijn vel. Door te sporten en te trainen maak je gelukstofjes aan in je hoofd. Als ik op bed was blijven liggen, was ik misschien aangekomen of gaan roken. Ik wilde voorkomen dat ik ging terugvallen in dat soort dingen. Hier voel je jezelf een soort Ajax-speler. Ook al weet ik dat ik niet het talent heb, je krijgt het idee dat je erbij hoort. Tenminste, dat heb ik wel."

Als hij verder praat over de afgelopen weken en de motivatie die hij terug heeft gekregen, is Ryan zichtbaar vrolijk. Zeker als zijn droom, die eigen sportschool met zijn pa, opnieuw ter tafel komt.

Kickboksen met pa
"Mijn vader werkt nu in de reclame, maar ik weet zeker dat hij dat niet zijn hele leven nog wil blijven doen. Hij trainde vroeger met Remy Bonjasky en Alistair Overeem. Hij is door omstandigheden gestopt met kickboksen. Vroeger kon je er ook niet zoveel geld mee verdienen."

Samen met vader Knijpinga – die hij als zijn beste vriend ziet - in de ring, ziet Ryan wel zitten. Hij hoopt ook dat de Ajax Challenge hem helpt bij het verwezenlijken van die droom. "Ik zou heel graag een keer een dagje mee willen lopen bij Ajax zelf, om te zien hoe de Performance Coaches daar bezig zijn met spelers."

"Ik geloof ook dat ik de lessen die we hier krijgen later weer kan gebruiken, als ik zelf misschien die kickboksschool heb. Niet alleen de theorie, maar ook de trainingen op het veld. En dit is ook gewoon weer leuk om te doen. Daar leef je toch ook voor? Om dingen te doen die je leuk vindt?"

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Gerelateerde artikelen

Samerajaxchallenge1280

De Ajax Challenge | Jalal Aldeens droom als voetbaltrainer

De Ajax Challenge is een initiatief vanuit de gemeente Amsterdam in samenwerking met de club. Samen geven zij iedereen met een heftig verleden de mogelijkheid om te trainen bij Ajax. Ook krijgen zij hulp met het vinden van een passende baan. De Syrische Samer Jalal Aldeen (39) is een oud-deelnemer van het programma en nog altijd bij de Ajax Challenge betrokken.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials