De Ajax Challenge | Jalal Aldeens droom als voetbaltrainer

Samerajaxchallenge1280
Samerajaxchallenge1280

De Ajax Challenge is een initiatief vanuit de gemeente Amsterdam in samenwerking met de club. Samen geven zij iedereen met een heftig verleden de mogelijkheid om te trainen bij Ajax. Ook krijgen zij hulp met het vinden van een passende baan. De Syrische Samer Jalal Aldeen (39) is een oud-deelnemer van het programma en nog altijd bij de Ajax Challenge betrokken.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

"Het betekent alles voor me om hier te staan", vertelt Jalal Aldeen. "De Ajax Challenge heeft mijn leven veranderd." Hij is een van de vele deelnemers, die de nodige psychologische bagage met zich meedraagt. Drie jaar geleden kwam hij naar Nederland, nadat de dertiger moest vluchten voor de oorlog in Syrië.

Daar studeerde hij Engels en werkte hij als voetbaltrainer, hier moest hij weer helemaal opnieuw beginnen. De Ajax Challenge bood voor hem de ideale oplossing; aan de slag met zijn grote passie voetbal én Nederlands leren. Na zelf de Challenge doorlopen te hebben, mocht Jalal Aldeen aan de slag als assistent-trainer bij de Challenge, wat voor hem een droom was die uitkwam.

De Syriër hoorde van de Ajax Challenge tijdens zijn lessen bij het ROC, waarna hij zich direct aanmeldde. "Ik wist gelijk dat ik daaraan mee wilde doen. Voetbal is mijn passie, en het was geweldig dat ik dat met Nederlandse les kon combineren."

"Daarnaast is Ajax is heel bekend in Syrië. Toen Mido bij Ajax speelde volgden wij in Syrië zijn verrichtingen op de voet. Natuurlijk waren we ook fan van Zlatan Ibrahimovic, maar we keken vooral naar Mido. Daarnaast kennen we ook allemaal de grote spelers van vroeger, zoals Edwin van der Sar en Clarence Seedorf. Het is voor mij echt iets speciaals dat ik hier sta."

Als een familie
De Challenge geeft de deelnemers niet alleen de mogelijkheid om iets te leren, het verbroedert ook. Jalal Aldeen vertelt dat de groep waarmee hij het programma heeft doorlopen nu als familie aanvoelt. "De groep is echt geweldig. We zijn nu drie maanden samen. In het begin is het natuurlijk niet zo makkelijk. Iedereen komt uit een ander land en we kenden elkaar alleen door de Ajax Challenge. In de eerste paar lessen is het dan een beetje aftasten."

"Maar op het moment dat we samen het veld op gingen, was het gevoel van spanning weg. Dan groei je pas echt naar elkaar toe. We doen zoveel samen, we zijn een soort broers van elkaar. Ajax brengt ons daarin samen."

Na zijn tijd als deelnemer werd Jalal Aldeen door trainer Eugène von Römer gevraagd om hem te assisteren bij het volgende blok. Hij twijfelde geen moment en greep zijn kans. "Ik heb altijd meegeholpen met de warming up en het stretchen, dat heb ik meegenomen van mijn tijd als trainer in Syrië. Maar om hier nu officieel mee te mogen helpen is echt geweldig."

"Het is een grote kans om me hier te kunnen ontwikkelen als trainer. De kernwaarden van Ajax neem je overal in mee, je leert onwijs veel. Eugène en Tjeerd (De Leeuw, red.) hebben me zoveel bijgebracht, het is eigenlijk te veel om op te noemen. Daar ben ik ze voor altijd dankbaar voor. Het betekent echt alles voor me."

Bij Ajax blijven
Als de Syriër zijn inburgeringsexamen eenmaal gehaald heeft, weet hij ook precies waar hij aan de slag wil. "Mijn inburgeringsexamen moet ik nog halen, maar daarna zal ik starten om trainer te worden. Het liefst blijf ik natuurlijk hier, daar zou ik echt alles voor doen. Ik heb dat al tegen ze gezegd, zelfs gratis zou ik hier blijven."

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Gerelateerde artikelen

Lootschool1

Ajax en Calandlyceum openen VO-school voor jeugdspelers op de Toekomst

Ajax, Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Progresso (SOVOP) en de gemeente Ouder-Amstel hebben woensdag officieel ‘De Toekomst’ geopend, een VO-school voor jeugdvoetballers van Ajax op sportcomplex de Toekomst. De school is het resultaat van de jarenlange samenwerking tussen Ajax en het Calandlyceum, dat onder SOVOP valt, en wordt een officiële nevenvestiging van de middelbare school in Amsterdam-West.

Tags

  • #ForTheFuture

Socials

Silooy1

De eerste stappen van de Ajax Coaching Academy en Silooy in Sharjah

De Ajax Coaching Academy is sinds juli 2020 aan het werk bij Sharjah FC in de Emiraten. Hoewel het coronavirus ook in het Midden-Oosten veel heeft platgelegd, ziet voormalig Ajax-speler Sonny Silooy progressie in de jeugdopleiding, waar de Ajax-visie leidend moet gaan worden.

Tags

  • #ACA

Socials

Traore 3

Eredivisie 2020 | Als koploper het nieuwe jaar in

Ajax eindigde de Eredivisie in 2020 met een gelijkspel tegen Willem II, maar wel als koploper van de Eredivisie. En in veertien wedstrijden wist de ploeg van Erik ten Hag zelfs al 52 keer te scoren.

Tags

  • #Eredivisie

Socials