Verslag | Huntelaar de verlosser van Ajax in Enschede

Huntelaar3
Huntelaar3

Ajax leek donderdagavond in Enschede op puntenverlies af te stevenen, maar dat was buiten Klaas Jan Huntelaar gerekend. De spits sloeg in blessuretijd tweemaal toe en bezorgde Ajax hoogstpersoonlijk een 1-3-zege op FC Twente. De andere Ajax-goal werd vroeg in de wedstrijd gemaakt door Sébastien Haller.

• #TWEAJA

Door de last-minute overwinning kende Ajax alsnog een goede generale voor de Klassieker van zondag tegen Feyenoord. Het affiche is op voorhand om van te likkebaarden. Ajax is de huidige koploper van de Eredivisie, op drie punten gevolgd door nummer twee Feyenoord.

Basisdebuut
Bij Ajax kreeg Haller zijn eerste basisplaats. De aanwinst kwam zondag tegen PSV na rust binnen de lijnen en was direct belangrijk met een assist op Antony, die de eindstand op 2-2 bepaalde.

In Enschede mocht Haller starten, evenals Jurriën Timber. De verdediger speelde centraal achterin op de plek van Perr Schuurs. “FC Twente heeft snelle en behendige aanvallers voorin. Timber is een jongen die heel snel kan draaien, wenden en keren”, legde Ten Hag vooraf uit. “Hij past uitstekend zo in de laatste linie.”

Ajax kende in De Grolsch Veste een droomstart en kwam al na zeven minuten aan de leiding. Haller kopte een afgemeten voorzet van Antony loepzuiver binnen. Een doelpunt uit het boekje zorgde voor de 0-1-voorsprong.

Veel kansen in de eerste helft
Die snelle goal bleek de opmaat tot een open eerste helft, waarin veel dreigende momenten voor beide doelen volgden. Promes kreeg in de zestiende minuut een kans op de 0-2, maar zijn inzet was een makkelijke prooi voor doelman Drommel. Even later mikte Twente-back Oosterwolde centimeters naast de Ajax-goal.

Het bleef kansen regenen, aanvankelijk vooral voor Ajax. Eerst liet Tadic twee kansen onbenut, later was het tot driemaal toe Antony die gevaarlijk opdook, maar de trekker niet over kon halen. Twente liet zich ook niet onbetuigd. Menig kwam een aantal keer niet verder dan een rollertje in de handen van Onana. In de blessuretijd volgde de grootste Twente-kans. Ajax-huurling Danilo werd vrijgespeeld, maar kon het in kansrijke positie Onana niet echt moeilijk maken.

Goal Menig afgekeurd
Kort in de tweede helft dacht Twente alsnog de 1-1 te hebben aangetekend, via Menig. Na het raadplegen van de VAR bleek echter dat hij in buitenspelpositie was vertrokken. Vervolgens was het louter Ajax dat de klok sloeg. Het was echt een klein wonder dat de Ajacieden in de daaropvolgende twintig minuten niet op 0-2 kwamen.

Eerst werd Promes vrijgespeeld door Haller. Hij wipte de bal op en haalde uit, maar de inzet ging over. Vervolgens kreeg Haller zelf een kopkans op aangeven van Tadic, maar ditmaal ging de poging voorlangs. Het waren diezelfde Promes en Haller die even later opnieuw niet wisten af te drukken.

Zo bleef de marge nipt en kon er van alles gebeuren. Toch was het Ajax dat de wedstrijd controleerde en vooral aanviel. Alleen bleef de 0-2 uit omdat de sterke Drommel steeds Amsterdams succes in de weg lag. In de tachtigste minuut had Ajax al negen schoten op doel gelost, maar slechts eenmaal was het raak geweest.

Huntelaar met de verlossing
De rekening voor het missen van al die kansen leek Ajax in de 84e minuut gepresenteerd te krijgen, toen Twente op 1-1 kwam. Ryan Gravenberch werkte op de doellijn een kopbal uit een corner niet goed weg, waardoor Julio Pleguezuelo de bal simpel kon binnenwerken.

Ten Hag reageerde direct met het inbrengen van Huntelaar. Een gouden zet, zo bleek. Met twee heerlijke goals tilde de Hunter de stand naar 1-3. De ontlading was vanzelfsprekend enorm.

FC Twente – Ajax 1-3 (0-1)