In cijfers | Mijlpaal voor Onana en Klaassen

Klaassenonanaajax
Klaassenonanaajax

Andre Onana en Davy Klaassen hebben een mijlpaal bereikt. Door hun basisplaatsen tegen FC Twente zijn ze op een totaal van tweehonderd wedstrijden in een Ajax-shirt gekomen. Daarmee nestelen de keeper en middenvelder zich in een select groepje van Ajacieden die tweehonderd of meer duels speelden in Amsterdamse dienst. Een overzicht.

Tags

  • #Onana
  • #Klaassen

Socials

Klaassen was de eerste van de twee die zijn debuut maakte in Ajax 1. Op 22 november 2011, bijna tien jaar geleden, kwam hij tot zijn eerste minuten in de hoofdmacht in de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. Dat duel eindigde in 0-0.

Enkele dagen later debuteerde Klaassen ook in de Eredivisie. Hij kwam als invaller in het veld tegen NEC. Bij één van zijn eerste balcontacten schoot Klaassen direct de 0-3 binnen. Op dat moment stond hij 42 seconden in het veld.

Avontuur in het buitenland
Klaassen verdeelde zijn wedstrijden voor Ajax over twee periodes. In 2017 verdiende de middenvelder een transfer naar Everton, nadat hij in Amsterdam was uitgegroeid tot een spelbepalende speler. Na een jaar Engeland volgden nog twee seizoenen bij Werder Bremen. In oktober keerde hij terug in het rood-witte shirt.

Van de 199 eerdere duels voor Ajax, kwam hij 137 keer in actie in de Eredivisie en speelde hij negen bekerwedstrijden. In Europa kwam hij al 51 keer uit voor Ajax. Verder speelde hij nog twee duels voor de Johan Cruijff Schaal in het rood-wit. Mocht Klaassen trouwens scoren tegen FC Twente, dan maakt hij zijn vijftigste competitietreffer.

Klaassen en Onana zijn overigens niet de recordhouders in de huidige selectie. Maar wie dan wel?

In de bijna 121 jaar oude clubhistorie van Ajax lukte het slechts een kleine zestig Ajacieden om tweehonderd of meer officiële duels te spelen in Ajax 1. Klaasen en Onana zitten nu Tomas Galasek (202) en Velibor Vasovic (204) op de hielen.

De top drie is wel heel ver weg. Sjaak Swart is ‘Mister Ajax’ met 603 wedstrijden. Wim Suurbier achtervolgt hem met 509 duels. Danny Blind komt op plek drie met 493 wedstrijden voor Ajax.

Klein groepje Ajax-keepers
Hoe zit het met Onana? Hij had betrekkelijk minder tijd nodig dan Klaassen om tot zijn tweehonderdste wedstrijd te komen voor Ajax. De goalie debuteerde in 2016 tegen Willem II, een duel dat met 1-2 ging verloren.

Hij speelde daarna, net als Klaassen, 137 wedstrijden in de Eredivisie. Verder kwam de Kameroener tot 53 wedstrijden in Europa en acht in de KNVB Beker. Hij speelde nog één wedstrijd voor de Johan Cruijff Schaal.

Onana mag zich met zijn 200 duels al één van de belangrijkste keepers in de clubhistorie noemen. Slechts zeven doelmannen stonden vaker onder de lat bij Ajax 1.

Tags

  • #Onana
  • #Klaassen

Socials

Gerelateerde artikelen

Nicotagliaficoheaderstats

In cijfers | Zo droegen Tagliafico en Haller bij aan Ajax' comeback

Ajax vocht zich zondagmiddag na een vroege achterstand goed terug tegen PSV. De aanvalsdrift van de Amsterdammers was de Eindhovense tegenstander zeker in de tweede helft te machtig. Maar hoe uitten de verhoudingen op het veld zich in de statistieken? En wat was de rol van debutant Sébastien Haller en van linksback Nico Tagliafico?

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Klaassen 5

In cijfers | De doelpuntrijke eerste seizoenshelft van Ajax

Prachtige goals, een recordoverwinning, de koppositie; de eerste seizoenshelft van Ajax kent meerdere verhalen en bijzondere statistieken. Voordat het tweede gedeelte van de Eredivisie van start gaat met de topper tegen PSV is het interessant om nog één keer terug te kijken op de eerste veertien wedstrijden van deze jaargang. In samenwerking met GraceNotes maken we een round up van de eerste seizoenshelft van Ajax.

Tags

  • #Eredivisie

Socials

Gravenberch12801

In cijfers | De hervonden mentale vrijheid van Ryan Gravenberch


Eén van de Ajacieden die in 2020 een prachtige ontwikkeling doormaakte, was Ryan Gravenberch. Na een soms moeilijk begin van het kalenderjaar, volgde een sterk vervolg na de ‘coronabreak’. Het leverde de jonge middenvelder een onbetwiste basisplaats en een uitverkiezing voor Oranje op. Hoe zag zijn ontwikkeling eruit als je de cijfers erbij pakt?

Tags

  • #Gravenberch

Socials