In Beeld | Benfica en Ajax door de jaren heen

Benfica 6869 Cruijff 1420
Benfica 6869 Cruijff 1420

Ajax en Benfica schrijven al ruim vijftig jaar aan een gezamenlijke historie. Wat te denken van de ontmoetingen in 1969 toen beide duels met 1-3 werden gewonnen door de uitspelende ploeg en er dus een beslissingsduel in Parijs moest komen? In samenwerking met Benfica hebben we een aantal mooie documenten en foto's bij elkaar gezocht om in de stemming te komen.

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials

Benfica was in 1965 voor het eerst tegenstander van Ajax. De Amsterdamse club had ternauwernood degradatie weten af te wimpelen en sloot het seizoen af tegen deze Europese grootmacht.  Rinus Michels toonde hier voor het eerst wat hij voor ogen had met 'zijn' club. Het werkte. Ajax won met 2-1 en liet in dat duel zien dat het toekomst had.

 

De allereerste ófficiële ontmoeting was op 12 februari 1969. In een besneeuwd Olympisch Stadion liep het bij Ajax niet zoals gehoopt. Met 1-3 stapte Benfica als overwinnaar van het veld. Een vervolg in de Europa Cup I hing aan een zijden draadje...

Maar Ajax zou Ajax niet zijn als ze Europa niet versteld zouden doen staan. Dus wonnen ze een week later in Portugal. Ook nu was de uitslag 1-3 dankzij Amsterdamse goals van de Zweed Inge Danielsson en twee van Johan Cruijff. Genoeg was het niet voor de halve finale. Een beslissingsduel moest uitkomst bieden.

Decor was Parijs. Tienduizenden Ajax-fans trokken mee naar de lichtstad om hun helden aan te moedigen. Niet zonder succes. In de normale speeltijd bleven Ajax en Benfica in evenwicht zonder doelpunten, maar in de verlenging sloegen Cruijff en Danielsson (twee keer) opnieuw en genadeloos toe. Ajax won met 3-0 en kon naar de halve finale.

De pers raakte niet uitgeschreven over de trilogie van de winter 1969. Maar ook drie seizoenen later waren de duels heroïsch. Dit keer viel er slechts een goal in de tweeluik te bewonderen, gemaakt door Sjaak Swart.

En in 2018 schreven Ajax en Benfica weer een nieuw hoofdstuk bij in de gezamenlijke geschiedenis. Ook toen bleef Ajax ongeslagen tegen de Portugese topclub. Na een 1-1 in Lissabon (Tadic maakte gelijk), won Ajax met 1-0 in eigen huis. Wéér in de extra tijd viel de beslissing dankzij Noussair Mazraoui.

Wie verovert er deze editie een plaats in de historie?

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials

Gerelateerde artikelen

Hoofdfoto Tekening Cruijff Eusebio 880

Unieke samenwerking Europese rivalen

Ajax en Benfica lanceerden op de dag van hun eerste wedstrijd in de achtste finale van de UEFA Champions League gezamenlijk een Matchday Video. Nooit eerder in de historie werkten twee rivalen zo intensief samen op een wedstrijddag.

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials

Header Home Mdv

Gebouwd op historie | Benfica 🤝 Ajax

Op het grootste podium van Europa treffen Benfica en Ajax elkaar woensdagavond in Lissabon in de achtste finale. Twee clubs en een competitie die allen gebouwd zijn op historie. In deze samenwerking met Benfica bereiden we ons voor op een bijzondere avond. Speciale dank aan de Ets Haim bibliotheek voor het toestaan om dit project te filmen in hun prachtige ruimte.

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials

Mazraoui Ajaben

Tikkie Terug | Benfica in de Champions League 🇵🇹💫

Woensdagavond om 21:00 uur speelt Ajax in Lissabon de eerste wedstrijd in de achtste finale van de UEFA Champions League, tegen Benfica. Dat wordt al de achtste keer dat beide ploegen elkaar treffen op het hoogste Europese podium. In deze editie van Tikkie Terug kijken we naar de eerder gespeelde duels tussen de Portugezen en de Amsterdammers: Cruijff tegen Eusebio, een beslissingswedstrijd op neutraal terrein, én een ontketende Noussair Mazraoui... De historie tussen Benfica en Ajax is veelbelovend voor de clash van woensdagavond.

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials