Grim over Ajax, RKC, Heitinga en op bezoek in de ArenA: 'Toen moest de wedstrijd nog beginnen’

Grim1280
Grim1280

Het verhaal van Louis van Gaal in 1994 was goed. En duidelijk vooral. Fred Grim zou na een periode bij SC Cambuur terug naar Ajax kunnen als keeper achter de talentvolle Edwin van der Sar, van wie niemand wist hoe hij zich zou ontwikkelen in Amsterdam. Volmondig stemde Grim toe en keerde hij terug bij de club waar hij de jeugdopleiding al had doorlopen. Bijna dertig jaar later heeft Ajax een dominante plek gekregen op het CV van de inmiddels 57-jarige trainer.

Tags

  • #AJARKC
  • #Grim

Socials

De goalie viel met zijn neus in de boter. "Van Gaal zorgde voor duidelijkheid, structuur en dat afspraken werden nagekomen. Hij wist hoe je met mensen omging en had oog voor ieder individu."

Het bleek een gouden combinatie tussen trainer en spelersgroep. Onder de Amsterdamse coach groeide Ajax uit tot een wereldspeler op het internationale voetbaltoneel. "We hadden een hartstikke goed en jong team. Spelers die allemaal de ambitie hadden om ver te komen en prijzen te winnen. Van Gaal zorgde ervoor dat iedereen hetzelfde gevoel had. Van 1994 tot 1996 hebben we uitstekende jaren gehad. We hebben alles gewonnen, wat er te winnen viel. Het is een periode geweest waarin ik veel ervaring op heb kunnen doen en veel heb geleerd. Ik was zelf op dat moment ook 28 en stond midden in mijn spelersloopbaan."

Bij SC Cambuur kwam Grim tot meer dan 250 wedstrijden. In die tijd haalde hij zijn eerste trainersdiploma en keek hij bewust naar zijn verdere carrière na zijn voetbalpensioen.

Voordat hij überhaupt zijn handschoenen voor altijd zou opbergen, kwam bij Ajax alsnog de kans onder de lat. Van der Sar vertrok, Grim werd eerste doelman. Zo maakte hij de opkomst mee van een nieuwe generatie met jongens als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. En huidig Ajax-coach John Heitinga. "Ik zat toen zelf in een fase van mijn carrière dat het ook wel mijn rol was om die jongens te helpen. John was daar één van."

Dat Heitinga uiteindelijk net als Grim in het trainersvak zou belanden, was op dat moment niet per se direct aan de oppervlakte zichtbaar. "Hij was erg jong toen en volop bezig met zijn eigen loopbaan. Inmiddels zie je dat John zijn eigen pad heeft bepaald via de jeugd van Ajax, Jong Ajax en uiteindelijk het eerste elftal. Dat laatste stapje is misschien wel versneld gegaan. Ik vind dat het trainersvak ook een ervaringsvak is. Een goede speler is niet direct een goede trainer. Heitinga maakt op het eerste gezicht een goede indruk, maar ook hij zal tegen bepaalde zaken aan gaan lopen."

Vlieguren op de Toekomst
Tussen de trainerscarrière van Heitinga en Grim vallen best paralellen te trekken. Ook Grim besteedde veel uren op de Toekomst, voordat hij bij Almere City, Willem II en de tegenstander van zondag, RKC, op eigen benen kwam te staan.

Die vlieguren gaven hem het juiste zetje in de rug. In combinatie met de lessen die hij als speler van verschillende trainers had meegekregen, maakten die van hem een complete oefenmeester. "Je pakt van alle trainers wel wat mee. Ik heb geleerd van Fritz Korbach, Rob Baan, Co Adriaanse, Ronald Koeman, maar natuurlijk ook van Van Gaal en Johan Cruijff. Cruijff was bijvoorbeeld best een strenge leermeester, maar stond nog midden in de groep. Hij kon nog altijd fantastisch voetballen."

Via de Ajax-jeugd, Almere City FC, een assistentschap bij Sparta en jeugdelftallen van Oranje kwam Grim in 2018 als trainer terecht in Waalwijk. "Op dat moment stond de club ergens op de achttiende plek van de Keuken Kampioen Divisie. Er was nogal wat werk te doen. Toch waren de ambities er wel om RKC op de kaart te zetten. We kwamen alleen wel van ver."

"Uiteindelijk werd 2018/2019 een fantastisch seizoen voor RKC. We haalden de play-offs voor promotie naar de Eredivisie, waarin we NEC en Excelsior versloegen. Daarna kwam de finale tegen Go Ahead Eagles. Die wedstrijd had alles. Wij wonnen met 4-5 en promoveerden naar de Eredivisie." Eigenlijk sneller dan verwacht. "Als club waren we daar toen nog niet echt klaar voor. Veel spelers hadden het helemaal nog niet meegemaakt om in de Eredivisie te spelen."

Op bezoek in Amsterdam
Dat bleek ook wel toen RKC in 2020 op bezoek kwam in de Johan Cruijff ArenA. Niet per se vanwege de uitslag (3-0), maar wel vanwege het gedrag van zijn eigen selectie. "We kwamen naar de ArenA met een jonge ploeg. Spelers keken hun ogen uit en maakten foto's van het stadion. Ik heb zelfs nog een speler gehad die moest overgeven op het toilet van de spanning. En toen moest de wedstrijd nog beginnen", kan Grim er nu om lachen.

"In de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden wel groter geworden bij RKC. Als je ziet met wat voor selectie ze nu naar de ArenA gaan, dan is dat wel anders. Mats Seuntjens, Michiel Kramer, Pelle Clement, Ilias Bel Hassani. Dan neem je flink wat ervaring mee."

Grim zit zondag zelf in het stadion als twee ploegen waar hij geschiedenis mee heeft het tegen elkaar opnemen. "Ik heb een seizoenkaart en heb de laatste periode, omdat ik nu even geen club heb, veel gezien. Ik vind het leuk om Ajax en RKC op de voet te volgen. Voor clubs als RKC is het heel belangrijk om in zulke duels op voorsprong te komen. Als je al vroeg op 1-0 achter komt dan wordt het lastig. Ajax blijft natuurlijk wel de favoriet."

Gerelateerde artikelen

Van Der Eijk 1280

Van der Eijk fluit thuisduel met RKC

Sander van der Eijk is komende zondag de scheidsrechter bij Ajax - RKC. De 31-jarige arbiter wordt in de Johan Cruijff ArenA geassisteerd door Dyon Fikkert en Maarten Ketting. De VAR bij deze wedstrijd is Robin Gansner. Het eerste fluitsignaal gaat zondag om 16:45 uur.

Tags

  • #AJARKC

Socials

Blind Sar F De Boer Thumb

Ajax Doc | '1995 - We are the Champions'

Op 24 mei 1995 vierden de Ajacieden de vierde triomf van de club als kampioen van Europa. In de documentaire '1995 - We are the Champions' blikken verschillende clubiconen terug op een magisch voetbaljaar.

Tags

  • #UCL

Socials

Hein Bogaert 1280

Better Prepared | Dit moet jij weten over Ajax - RKC

Ajax speelt zondagmiddag in de eigen Johan Cruijff ArenA tegen RKC. Het is de eerste thuiswedstrijd onder John Heitinga, die weet hoe het is om als Ajacied drie punten te pakken tegen de Waalwijkers. We praten je in een paar minuten weer helemaal bij over de wedstrijd tegen de nummer negen van de Eredivisie.

Tags

  • #AJARKC

Socials