Jean-Paul de Jong: 'Mooie herinneringen aan eigen Ajax-tijd'

Jean-Paul de Jong nam twee maanden geleden het stokje over van Dave Vos als trainer van Ajax O18 en heeft het naar zijn zin bij de toptalenten van de jeugdopleiding. De Utrechter is geen onbekende van de club en haalt herinneringen op aan zijn eigen periode in Amsterdam.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials

Na jaren als hoofdtrainer maakte De Jong weer de stap naar het jeugdvoetbal. "Het is mooi om weer met toptalenten op het veld te staan. Ik heb daar altijd veel energie van gekregen en succes mee gehad. Het is echt een uitdaging om bij te dragen aan de droom van deze jongens."

In het verleden werkte De Jong nauw samen met trainer Erik ten Hag. Hij was enkele jaren de rechterhand van Ten Hag bij FC Utrecht en volgde hem zelfs op als hoofdtrainer in 2018. Al gaat de geschiedenis van de trainers nog veel verder terug. "Ik heb met Erik gevoetbald en ook bij Go Ahead Eagles hebben we samengewerkt. Het is mooi om elkaar hier weer tegen te komen. Hij was de eerste die mij feliciteerde met mijn plek bij Ajax."

In 2020 vertrok De Jong bij Roda JC waardoor hij twee jaar zonder club zat. Snel wennen aan het trainersvak was niet nodig. "Ik was snel thuis. Iedereen was behulpzaam en hielp me bij alles. Het was mooi om iedereen te leren kennen en wat oud-spelers te zien waarmee ik samen of tegen heb gespeeld."

Zelf was De Jong ook actief als jeugdspeler in Amsterdam. Van 1987 tot 1989 speelde hij in hetzelfde team als waar hij nu trainer is: Ajax O18. Bij het zien van de teamfoto somt hij enkele teamgenoten van toen op. "Spitz Kohn, Michel Kreek, Ronald en Frank de Boer, Marciano Vink, Michael Mols. Het is mooi om ze weer terug te zien want Ajax heeft mij zeker gevormd. Deze groep was heel goed, we haalden ook stuk voor stuk het betaalde voetbal. We daagden elkaar continu uit om het maximale eruit te halen. Dat typeert deze groep."

De Jong neemt enkele dingen mee uit zijn periode als jeugdspeler in Amsterdam naar het trainersvak op de Toekomst. "Je ziet ook nu dat de norm enorm hoog ligt, dat was in mijn tijd niet anders. Er was heel veel plezier maar iedereen wilde er wel hard voor werken. Ik vind het vooral mooi om mijn kennis die ik hier heb opgedaan mee te geven aan de jongens. Want er zitten enorm grote talenten tussen."

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials

Gerelateerde artikelen

Baas1280

Jong Ajax krijgt te weinig in Emmen

Jong Ajax is er niet in geslaagd om titelkandidaat FC Emmen een halt toe te roepen. De Ajacieden speelden een stuk beter dan afgelopen weken en kwamen ook op voorsprong via Sontje Hansen, maar moesten uiteindelijk met 2-1 het onderspit delven.

Tags

  • #JongAjax

Socials

Berghuistadicgoal1280

Rewind | Enerverend gelijkspel in Lissabon

Bekijk nog een keer de mooiste beelden van het eerste duel in de achtste finale van de UEFA Champions League tegen Benfica. Mede dankzij doelpunten van Dusan Tadic en Sébastien Haller werd het 2-2 in Portugal.

Tags

  • #UCL
  • #BENAJA

Socials