Jetten: 'Supertrots dat ik een lichting heb overgeslagen'

Header Jetten 1280
Header Jetten 1280

Lucas Jetten is vijftien jaar en inmiddels al speler van Ajax O17. Hij sloeg een lichting over en heeft bij Ajax zich ook persoonlijk ontwikkeld. "Ik ben gegroeid tot een jongen die zelfvertrouwen heeft en ben niet meer zo verlegen als vroeger. Daarnaast ben ik goed in de omgang geworden."

Tags

  • #Jetten

Socials

Jetten kwam in 2015 over van zijn jeugdclub Sporting Martinus. Hij kan zich nog goed herinneren hoe hij bij Ajax terechtkwam. "Via een Ajax Talentendag zagen de scouts dat ik talent had. Ik ontving een bericht, werd uitgenodigd voor het ATP (Ajax Talenten Programma, red.) en mocht voor het eerst trainen bij Ajax."

Jetten schopte het tot de laatste vier tijdens het programma en hoorde toen dat hij was geselecteerd. "Mijn moeder en opa vertelden het mij. Ik was superblij toen ik het nieuws te horen kreeg, het was echt een lichtpunt."

Verandering
Sinds zijn komst bij Ajax heeft Jetten een flinke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt, merkt hijzelf. "Toen ik hier kwam was ik rustig, verlegen en meer op mezelf. Nu ben ik gegroeid tot een jongen met zelfvertrouwen, ben ik niet meer verlegen zoals vroeger en kan ik goed omgaan met iedereen. Dat bevestigen mensen die mij al in mijn jeugd kenden."

Geboorteland
Jetten komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hij werd door zijn moeder geadopteerd. Zij had eerder in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt. In 2020 heeft Jetten samen met de Ajax Foundation het land bezocht. "Het was heel speciaal om terug te gaan naar mijn geboorteland en te zien hoe de omstandigheden van de kinderen daar zijn. De mensen leven daar armer dan in Nederland en ik vond het mooi om te zien dat de Ajax Foundation daar verandering in heeft proberen te brengen."

Jetten is dus vijftien jaar en speelt momenteel in Ajax O17. "Ik ben super trots dat ik een lichting heb overgeslagen. In het begin was het wennen hoor", vertelt hij. "Fysiek, conditioneel en spelen tegen grote jongens." Zijn trainers en teamgenoten hielpen de jongeling hierbij. "Dankzij de hulp loop ik nu nergens meer tegenaan. In de jeugd speelde ik ook altijd tegen oudere jongens."

"Ik ben behendig, snel en vind het heerlijk om als linksback de buitenspeler te overlappen en zo deel te nemen aan de aanval", gaat Jetten verder. "Verdedigend ben ik sterk in de één tegen één en het doordekken."

De Ajacied speelde op alle posities in zijn jeugdjaren. "Bij Sporting Martinus stond ik overal, zelfs op goal. Waar ze mij nodig hadden, werd ik ingezet. Bij Ajax kwam ik snel linksachter. Uiteindelijk ligt daar ook mijn voorkeur."

Mindset
Ajax O17 gaat zaterdag op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Dat het om een mini-Klassieker gaat, maakt Jetten extra gemotiveerd. "Ik bereid me daar goed op voor en ben enorm gefocust voor dit soort wedstrijden. Ik wil daar staan en winnen."

De verdediger wil veel bereiken in zijn carrière, dat doet hij met 'zijn eigen mindset'. "Bij elke training geef ik alles en laat ik zien dat ik er sta. Ik wil zoveel mogelijk spelen, goed presteren en meegaan met het niveau. Daarna zie ik wel wat de toekomst mij gaat brengen."

Gerelateerde artikelen