Jong Ajax pakt punt tegen Cambuur

Thumbjongajaxcambuur

Jong Ajax heeft thuis een punt overgehouden aan het duel met gedoodverfde titelkandidaat SC Cambuur. Na een uitstekende eerste helft leidde het nog met 1-0 dankzij een doelpunt van Naci Ünüvar, maar mocht het ondanks de Friese gelijkmaker toch tevreden zijn met het resultaat: 1-1.

Het gat dat de geschorste Enric Llansana achterin achterliet werd ingevuld door middenvelder Youri Regeer, die een maand geleden liet zien uitstekend uit de voeten te kunnen in de laatste linie. Ook Terrence Douglas keerde weer terug in de basis, waar ook Kian Fitz-Jim en Donny Warmerdam hun opwachting maakten.

Frivool Jong Ajax
Jong Ajax, dat eerder deze week nog op ongelukkige wijze onderuit ging tegen staartclub FC Dordrecht, opende vol enthousiasme tegen de koploper. Eerst soleerde Sontje Hansen langs een aantal Friese verdedigers voor hij doelman Stevens op z’n weg vond, later redde de doelman ook op een schot van Kenneth Taylor.

Het waren kansen in een sterk eerste half uur van Jong Ajax, dat in die periode misschien wel z’n beste spel van dit seizoen liet zien. Ünüvar, die na een lastige periode steeds beter in z’n spel komt, was het eindstation van een mooie Jong Ajax-aanval die begon bij Regeer. Zijn doelpunt was verdiend, en even later had zelfs Neraysho Kasanwirjo kunnen scoren toen hij vroeg stoorde en via de kaats met Lassina Traoré voor Stevens opdook.

Stonden de uitblinkers dan alleen maar voorin? Zeker niet, want Cambuur scoorde al 68 keer dit seizoen en heeft voorin uitstekende spelers in de aanval lopen. Kjell Scherpen toonde zich een sta-in-de-weg door handelend op te treden bij inzetten van Kallon, Mühren en Doodeman. Cambuur verloor thuis ook al van Jong Ajax en had vandaag wederom veel moeite met de beweeglijke Ajacieden.

Jong Ajax, dat met Ar’jany Martha voor Ünüvar aan de tweede helft begon, kreeg direct een tegenvaller te verwerken. Robert Mühren schoot vanuit een moeilijke hoek keihard raak, en zag zijn ploeg dus nog een hele helft de tijd hebben om de overwinning te pakken. Jong Ajax moest terug en kwam niet meer aan het combinatievoetbal van de eerste helft toe.

Slechts enkele keren meldde het zich bij het Friese doel, al was Quinten Timber bij één kopkans nog erg dichtbij. Cambuur was iets dreigender, maar echt uitgespeelde kansen werden er niet gecreëerd. Net als tegen Dordrecht blonk Timber weer uit, en ook invaller Youri Baas (hij verving Douglas, die door zijn gele kaart geschorst is voor de volgende wedstrijd) liet zich van zijn beste kant zien. Dat Traoré in de absolute slotfase een grote kans miste, was zonde.

Een wedstrijd met twee gezichten dus, waarbij Jong Ajax één helft goed voetbalde en de andere helft vooral hard knokte voor een punt. Dat is een resultaat waar Jong Ajax mee verder kan, en waar dinsdag goed gevolg aan gegeven kan worden als het op bezoek mag bij FC Volendam.

Jong Ajax – SC Cambuur 1-1 (1-0)
21. Ünüvar 1-0
49. Mühren 1-1

Jong Ajax: Scherpen, Q. Timber (90. Yah), Regeer, Kasanwirjo, Douglas (56. Baas), Taylor, Warmerdam (79.Hillen) , Fitz-Jim, Hansen (Pinas), Traoré, Ünüvar (46. Martha)