Verslag | Jong Ajax en Telstar houden elkaar in bedwang bij seizoensopener

Van Axel Dongen 1280

Jong Ajax is in eigen huis niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel tegen Telstar bij de seizoensopener voor beide ploegen in de Keuken Kampioen Divisie. Hoewel de ploeg van John Heitinga veruit het meeste balbezit had, waren de doelpogingen schaars aan Amsterdamse zijde. Alleen de Portugese nieuwkomer Francisco Conceição vond het net voor de beloften.

• #JongAjax

Het jeugdige Jong Ajax kende overigens een dramatische start van de wedstrijd. Na iets meer dan 120 seconden voetballen vond Telstar-aanvaller Koen Blommestijn al het net. De aanvaller kopte kiezelhard raak uit een corner en liet de debutant aan Ajax-kant, doelman Sten Kremers, kansloos.

De achttienjarige keeper was niet de enige aan Amsterdamse zijde die zijn eerste minuten maakte in het profvoetbal voor Ajax. Ook Conceição mocht dus starten bij de beloften. De Portugese aanvaller deed voor de hoofdmacht al mee in de oefenwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk en kreeg van trainer Heitinga de mogelijkheid om meer speelminuten in de benen te krijgen. Uiteindelijk zou hij tachtig minuten op het veld staan.

De eerste Ajax-kans kwam direct op zijn naam. De pijlsnelle buitenspeler trok vanaf rechts naar binnen en haalde uit. Zijn schot in de korte hoek was geen probleem voor Telstar-doelman Ronald Koeman Jr..

Andere namen
Het beloftenelfal dat tegen Telstar startte kende met Kik Pierie, Donny Warmerdam en Sontje Hansen de enige twintigers van de elf die aan de aftrap stonden. ‘Ervaren’ jongens als Liam van Gelderen, Nordin Musampa en Enric Llansana vertrokken afgelopen zomer bij Jong Ajax.

Het elftal dat er nu stond oogde in de openingsfase dan ook wat onwennig. Terwijl de individuele klasse bij verschillende spelers duidelijk zichtbaar was, vonden de Ajacieden elkaar niet altijd. Simpele passjes gingen mis.

Hoewel Jong Ajax optisch gezien het overwicht had en ook meer balbezit had als de ploeg uit Velsen-Zuid, creëerden de Amsterdamse talenten in het grootste gedeelte van de eerste helft amper kansen. Telstar-doelman Koeman Jr. hoefde bij pogingen van Christian Rasmussen (diagonaal schot) en Tristan Gooijer (pegel van afstand) niet in actie te komen.

Telstar zette met enige regelmaat goed druk op de jonge Ajacieden en probeerde er een fysiek duel van te maken. Via Blommestijn kregen de bezoekers een goede kans om de 0-2 op het scorebord te zetten. Zijn schot over de grond vond de voeten van Kremers.

Portugese gelijkmaker
Het wakkerde wel het vuurtje aan bij Jong Ajax, dat na die mogelijkheid zelf beter in het spel kwam. Hoewel de 1-1 wat gelukkig viel, in de slotfase van het eerste bedrijf, was de gelijkmaker op dat moment wel verdiend. Kian Fitz-Jim soleerde knap richting het strafschopgebied en had een mooi passje in zijn hoofd. Via een hakje van Rasmussen kwam de bal voor de voeten van vleugelverdediger Youri Baas. Zijn schot werd geblokt, maar viel pardoes voor het linkerbeen van Conceição. Hij schoot raak in de korte hoek. Jong Ajax drong nog even aan voor de rust, maar vond het doel van Telstar niet meer. Ook niet toen Koeman Jr. een hoge bal losliet en Rasmussen even dacht vrij in te kunnen schieten. Zijn poging werd geblokt.

De smaakmakers van de eerste helft aan beide kanten, Conceição en Blommestijn, waren ook direct aan de start van het tweede bedrijf gevaarlijk. Eerst schoot Blommestijn de bal in de handen van Kremers en aan de overkant legde de Portugees de bal na een knappe individuele actie goed af op Hansen. Zijn compaan aan de andere flank schoot de bal met de wreef richting de goal, maar mede door het effect wat zijn wreefschot sorteerde, ging de bal net naast.

Van Axel Dongen
Opnieuw bleven grote kansen daarna schaars. Totdat Telstar een kwartier voor tijd wederom uit een hoekschop voor dreiging zorgde. Verdediger Delvechio Blackson kopte maar rakelings naast, nadat de ingevallen Diyae Jermoumi hem uit het oog was verloren. Diep in de blessuretijd werd Olivier Aertssen tot tweemaal toe nog gevaarlijk, maar ook hij vond het doel niet meer.

Een positief punt uit de tweede helft was de invalbeurt van Amourricho van Axel Dongen. De buitenspeler raakte januari van dit jaar geblesseerd en maakte tegen Telstar zijn officiële rentree voor Jong Ajax. De aanvaller kreeg direct de aanvoerdersband om zijn arm.

Komende vrijdag komt de ploeg van Heitinga weer in actie. Dan reizen de beloften af naar Kerkrade voor het duel met Roda JC.

Jong Ajax – Telstar (1-1)
3. Blommestijn 0-1
42. Conceição 1-1

Jong Ajax: Kremers, Gooijer (66. Aertssen), Warmerdam (46. Jermoumi) , Pierie, Baas; Regeer, Fitz-Jim, Hlynsson (81. Vos); Conceição (81. Martha), Rasmussen, Hansen (61. Van Axel Dongen)