Jong Ajax onderuit bij Helmond Sport

Balenjong
Balenjong

Jong Ajax heeft de goede reeks van de afgelopen weken niet kunnen voortzetten. Op bezoek bij Helmond Sport kwam het dankzij een doelpunt van Naci Ünüvar nog wel op een 0-1-voorsprong, maar ging het na rust helemaal mis: 3-1.

John Heitinga koos met Devyne Rensch en Kenneth Taylor voor wat meer ervaren Jong Ajax-krachten in de basis. Aan de andere kant stond er met Amourricho van Axel Dongen een speler voorin die nog maar weinig minuten heeft gemaakt; hij begon samen met Ünüvar op de flanken.

Weifelend begin
Jong Ajax combineerde in de beginfase iets makkelijker dan de thuisclub, maar de Helmonders waren op hun beurt dan weer gevaarlijker bij uitbraken. Tot grote kansen leidde dat niet en bij de eerste de beste goede Jong Ajax-aanval was het wel raak: Youri Baas kwam goed door vanaf links, zette voor op Ünüvar en via een Helmonds been ging de bal er via binnenkant paal in.

Niet de mooiste goal van het seizoen, maar het bleek wel het enige Amsterdamse gevaar wat er in de eerste helft gesticht zou worden. Alleen een vrije trap van spits Max de Waal ging nog over het doel, verder gebeurde er lange tijd vrij weinig. Tot vlak voor rust dan, toen Jay Gorter in eerste instantie nog goed redde op een inzet van dichtbij, maar de rebound via diezelfde speler het doel in vloog.

Matige tweede helft
Een gelijkmaker die Jong Ajax blijkbaar in verwarring bracht, want na rust was de organisatie even helemaal weg. Een snelle Helmondse aanval vanaf rechts leek weggewerkt te kunnen worden door Youri Regeer. Hij miste echter, waardoor Helmond op 2-1 kon komen. Jong Ajax was van slag en had moeite om het ritme weer te vinden, al schoot Rensch vanuit een moeilijke hoek wel op de paal.

Echte dreiging was er lang niet, al was invaller Christian Rasmussen de meest ijverige in de aanval. De Deen had enkele mooie rushes, maar miste net als het hele elftal net dat beetje extra dat nodig is om de wedstrijd volledig om te draaien.

Sterker nog, Helmond Sport kwam tien minuten voor tijd op 3-1 en daarmee was de wedstrijd wel beslist. Daar deed ook een prachtige aanval in blessuretijd, waarin Victor Jensen op aangeven van Regeer maar net naast mikte, niets meer aan.

Een jammerlijk einde van een blok waarin Jong Ajax veel progressie toonde, maar waaruit blijkt dat het altijd met vallen en opstaan gaat. Na de interlandbreak ontvangt Jong Ajax op De Toekomst Jong FC Utrecht.

Helmond Sport – Jong Ajax 3-1 (1-1)
14. Ünüvar 0-1
41. Van Landschoot 1-1