Jong Ajax op eigen veld ten onder tegen Excelsior

Jongajaxexcelsior Regeer

Jong Ajax is er niet in geslaagd om de thuiswedstrijd tegen Excelsior in winst om te zetten. Jay Gorter onderscheidde zich in de eerste helft nog door een penalty te keren, maar zijn ploeg kwam na rust op een 0-2-achterstand. De 1-2 van Kenneth Taylor, vlak voor tijd, kwam te laat.

De 17-jarige Gibson Yah had zijn eerste basisplaats in Jong Ajax te pakken en vormde met Rio Hillen het centrale verdedigingsduo. Met Youri Regeer op rechtsback en Gorter op doel stond er -op Youri Baas na - een compleet andere defensie dan het team dat vorige week nog FC Den Bosch versloeg.

Evenwichtige eerste helft
Het was ook de defensie die in een gelijkopgaande eerste helft de gelederen prima gesloten hield. Een uitstekende tackle in het strafschopgebied van Hillen werd door scheidsrechter Joey Kooij echter beoordeeld als overtreding, maar Gorter voorkwam met een geweldige redding dat de onterechte penalty een voorsprong van Excelsior zou betekenen.

Jong Ajax had redelijk de controle, maar kwam nauwelijks tot kansen. Eén mooie aanval was het resultaat, waarbij Naci Ünüvar goed werd diepgestoken door nummer 10 Kristian Hlynsson. Zijn schot ging helaas in het zijnet, en even later had Jong Ajax nog geluk dat een afvallende bal van Excelsior maar nét naast het doel ging.

Tegenvallers na rust
Jong Ajax kreeg in de tweede helft al snel een domper te verwerken. Excelsior kopte na een corner in eerste instantie op de lat, raakte in dezelfde aanval de paal en El Yakoubi schoot vervolgende de rebound simpel binnen. Even later raakte de goed spelende Yah geblesseerd na een duel met een Excelsior-speler. Twee tegenvallers en in aanvallend opzicht was Jong Ajax te onmachtig om iets uit te richten tegen de fysiek sterke Rotterdamse verdedigers.

Heitinga greep na een uur in en bracht Liam van Gelderen en Christian Rasmussen in het veld. Van Gelderen nam de plaats in van Ar’Jany Martha, zodat Regeer naar het middenveld kon en Rasmussen voor meer body in de aanval moest zorgen. Jong Ajax kreeg ook iets meer kleur op de wangen, drong wat aan, maar defensief liet het ook wat meer steken vallen en toen Excelsior een kwartier voor tijd op 0-2 kwam leek de angel uit de wedstrijd.

Jong Ajax probeerde het nog wel, zoals er eigenlijk de hele wedstrijd op inzet niets aan te merken was. Vooral Rasmussen stichtte nog wat gevaar, maar Excelsior leek de overwinning simpel over de streep te trekken. Leek, want Taylor werd onnodig neergehaald in het strafschopgebied en schoot zelf de toegekende strafschop binnen. Die goal viel echter te laat om er nog een resultaat uit te slepen.

Jong Ajax – Excelsior 1-2 (0-0)
49. El Yakoubi 0-1
76. Azarkan 0-2
89. Taylor 1-2 (pen.)

Opstelling Jong Ajax: Gorter, Regeer, Yah (53. Warmerdam), Hillen, Baas, Fitz-Jim, Taylor, Hlynsson  (61. Rasmussen), Martha (60. Van Gelderen), De Waal (83. Giovanni), Ünüvar