Jong Ajax stijgt na zege weer naar derde plaats

Unuvar1280
Unuvar1280

Jong Ajax heeft maandagavond de derde plek in de Keuken Kampioen Divisie weer heroverd. Met Mohammed Kudus voor het eerst sinds lange tijd op het veld trokken de Ajacieden de wedstrijd tegen Jong PSV pas in de tweede helft naar zich toe. Het werd dankzij benutte strafschoppen van Naci Ünüvar en Sontje Hansen: 2-0.

Jong Ajax trad met vier andere spelers aan ten opzichte van het team dat vrijdag nog met 2-1 won van Jong AZ. Buiten Kudus was er ook plek ingeruimd voor doelman Charlie Setford en centrale verdediger Rio Hillen. Bovendien was Youri Regeer terug, hij vormde met Kian Fitz-Jim het verdedigende middenveld.

Open wedstrijd
Waar de Eredivisie-topper PSV-Ajax van vijftien dagen geleden nog kon worden gekenmerkt als een ‘tactisch steekspel’, maakten beide Jong-elftallen er direct een open wedstrijd van. De kansen waren er in eerste instantie voor Jong PSV. Doelman Setford redde uitstekend op een inzet van Saibari en even later voorkwam de paal een doelpunt van de Eindhovenaren.

Uitstekende Kudus
Het duurde even voordat de Jong Ajax-motor begon te draaien. Hoewel met name Kudus en Mohamed Daramy sterk speelden, kwamen de schoten vooral uit de tweede lijn. Inzetten van Regeer en Kudus konden doelman Peersman niet echt verontrusten. Het karakteristieke wegdraaien van de Ghanees, om vervolgens in het open speelveld de ruimte te vinden, was soms een lust voor het oog.

John Heitinga wisselde, ook met het oog op het bekerduel van Ajax 1 met Vitesse, Kudus, Daramy en Regeer in de rust. Die ingrepen deden Jong Ajax niet minder spelen, want ook nu creëerde het kansen en was het sterker dan Jong PSV.

De ban gebroken
Na ruim een uur werd de ban dan gebroken, toen Enric Llansana werd neergehaald in het strafschopgebied en Ünüvar de penalty onberispelijk binnenschoot: 1-0. Het was alweer zijn tiende doelpunt van het seizoen voor de spits, die na het doelpunt als linksbuiten ging spelen zodat Christian Rasmussen in de spits kon, en invaller Sontje Hansen rechtsbuiten.

Laatstgenoemde ging vlak voor tijd over de knie in de zestienmeter en benutte zelf de penalty: 2-0.

Jong Ajax – Jong PSV 2-0 (0-0)
65. Ünüvar 1-0 (pen.)
89. Hansen 2-0 (pen.)

Jong Ajax: Setford, Van Gelderen, Llansana, Hillen, Baas, Fitz-Jim, Regeer (46. Hlynsson), Kudus (46. Jensen), Rasmussen, Ünüvar (90+2. Martha), Daramy (46. Hansen)