Jong Ajax verliest seizoensouverture

Header 34
Header 34

Jong Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om in de 1e wedstrijd van het nieuwe seizoen punten te pakken. In eigen huis ging de jonge ploeg van Mitchell van der Gaag, met aardig wat debutanten, hard met 0-4 onderuit tegen Roda JC.

Vergeleken met de laatste officiële wedstrijd van Jong Ajax, op 6 maart op bezoek bij FC Volendam, waren alleen Youri Regeer en Kenneth Taylor wederom van de parij. Verschillende spelers debuteerden in het betaald voetbal: rechtsback Steven van der Sloot, middenvelder Donny Warmerdam en de 16-jarige rechtsbuiten Ar’jany Martha speelden hun 1e wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie.

Ook de Braziliaanse aankoop Giovanni viel voor het eerst te bewonderen op sportcomplex de Toekomst.

Sterker Roda
Jong Ajax, dat dus sowieso al in een totaal nieuwe samenstelling speelde, had moeite om in het ritme te komen tegen een Roda dat duidelijk iets meer ervaring op de mat kon leggen. De Limburgers zetten vroeg druk en kwamen na 20 minuten op voorsprong toen Ronald Alberg de bal vanaf rand strafschopgebied hard achter Kjell Scherpen schoot.

Het was voor de thuisploeg lastig om een vuist te maken, en pas na een half uur kwam Jong Ajax iets beter in het spel. Iets, want Roda bleef eenvoudig overeind en het enige wapenfeit van de Amsterdammers was een schotje van Christian Rasmussen.

Teleurstelling bij Terrence Douglas en doelman Kjell Scherpen.

Na rust ontspon zich een zelfde spelbeeld. Het fysiek sterkere Roda JC bleef storen, waardoor Jong Ajax niet aan voetballen toekwam en zelfs moeite had om een goed lopende aanval op de mat te leggen. Van der Gaag wisselde de anoniem spelende Giovanni voor het sterke aanspeelpunt Brian Brobbey, om de bal voorin in ieder geval wat langer vast te kunnen houden.

Rasmussen probeert het opnieuw
Het duurde een kwartier voordat Jong Ajax weer enigszins in de buurt van het Roda-doel kon komen. Weer was het Rasmussen die met een hard schot keeper Hamers onder vuur nam.

Moeizaam bleef het en net toen Jong Ajax zich wat vaker op de helft van Roda begon te vertonen, kregen de bezoekers een strafschop. Jordy Croux pakte die buitenkans feilloos uit, en Jong Ajax leek het geloof in een resultaat langzaam te verliezen.

Christian Rasmussen haalt uit.

Brobbey probeerde het nog wel met een harde kopbal, maar toen Kees Luijckx Roda op 0-3 kopte was de geest definitief uit de fles. Het enige lichtpuntje voor Jong Ajax was het debuut van Tunahan Tasci in het betaald voetbal. De Turkse rechtsbuiten uit Nijmegen kwam in het veld voor de ijverige Martha. Hij moest wel toezien hoe Niek Vossebelt er in de blessuretijd nog 0-4 van maakte.

Na de interlandbreak mag Jong Ajax op vrijdag 11 september op bezoek bij NEC, in de jacht op de 1e overwinning van het seizoen.

Jong Ajax – Roda JC 0-4 (0-1).
21. Alberg 0-1,
70. Croux 0-2 (pen.)
82. Luijckx 0-3
90+3. Vossebelt 0-4

Opstelling Jong Ajax: Scherpen, Van der Sloot (61. Van Gelderen), Llansana, Musampa, Douglas, Warmerdam, Martha (82. Tasci), Taylor, Giovanni (56. Brobbey), Regeer, Rasmussen