Jong Ajax uit tegen NEC nipt onderuit

Copyright Proshots 9173800

Jong Ajax wacht nog steeds op de 1e punten van het seizoen. Op bezoek bij NEC speelde het na een 1-0 ruststand een goede tweede helft, kwam via invaller Giovanni verdiend gelijk, maar moest dankzij een penalty alsnog het hoofd buigen: 2-1.

• #Jong Ajax

In vergelijking met het erg jonge team dat tegen Roda JC in de basis begon had Van der Gaag dit keer zijn elftal op 5 plekken gewijzigd. Zo vormden Quinten Timber, Brian Brobbey en Naci Ünüvar de aanvalslinie en begon ook verdediger Neraysho Kasanwirjo aan de aftrap. Dominik Kotarski verdedigde het doel.

Aardig begin
Jong Ajax begon fris combinerend aan de wedstrijd en nam direct het initiatief. Brobbey had ook al snel de 0-1 op zijn voet, maar hoewel hij de bal over de keeper speelde bleek een NEC-verdediger eerder bij de bal. De Nijmegenaren counterden en kwamen zo nog tot best grote kansen, maar Kotarski redde telkens prima.

Een kopbal van Rens van Eijden uit een corner bleek hem wel te machtig, en zo kon Jong Ajax weer in de achtervolging. Kenneth Taylor probeerde het nog wel met een goed afstandsschot, maar gaandeweg de eerste helft werd het rommeliger bij Jong Ajax en controleerde NEC de wedstrijd.

Flink overwicht na rust
Van der Gaag bracht na rust Giovanni voor Steven van der Sloot, waardoor Timber de rechtsbackpositie ging bekleden. Een wissel die qua spelbeeld in ieder geval goed uitpakte, want Jong Ajax begon uitstekend aan de tweede helft. Brobbey kwam een stuk beter in de wedstrijd, waardoor de bal vaker voorin werd vastgehouden en de druk op het doel van oud-Ajacied Norbert Alblas bleef staan.

Onder andere Brobbey en Giovanni schoten uit redelijk kansrijke positie hard op doel, maar Alblas redde telkens bekwaam. Ook een kopbal van de Braziliaan was een prooi voor de NEC-doelman, waardoor NEC naarmate de tijd vorderde meer geloof kreeg om het resultaat over de streep te trekken.

Met het inbrengen van Max de Waal en Christian Rasmussen probeerde Van der Gaag nog een en ander te forceren, en hoewel Jong Ajax te gejaagd leek te spelen om de verdiende gelijkmaker aan te laten tekenen bracht één geweldige steekpass van Taylor de verlossing. Plots stond Giovanni vrij voor het doel, en het bleek vervolgens een koud kunstje om de 1-1 te maken.

Giovanni viert de 1-1.

Loon naar werken dus voor Jong Ajax, maar doordrukken voor de overwinning bleek geen optie: 1,5 minuut later ging de bal op de stip na een overtreding van Youri Regeer op oud-Ajacied Jordy Bruijn. Hij mocht zelf aanleggen en zette de thuisclub weer op voorsprong. Die klap kwam Jong Ajax niet meer te boven, en zo wacht de ploeg nog steeds op de 1e punten van het nieuwe seizoen.

Positieve noot is dat het veldspel er al een stuk beter uit zag dan tegen Roda JC, en het maandag alweer zijn revanche kan halen op De Toekomst. Dan komt Jong PSV op bezoek.

NEC – Jong Ajax 2-1 (1-0): 19. Van Eijden 1-0, 80. Giovanni 1-1, 82. Bruijn 2-1 (pen.)

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Van der Sloot (46. Giovanni), Kasanwirjo, Musampa, Douglas (76. Méndez), Llansana, Regeer, Taylor, Q. Timber, Brobbey (76. De Waal), Ünüvar (76. Rasmussen)