Kleine nederlaag Jong Ajax in Oss

Llansana0501

Jong Ajax is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd van 2021 winnend af te sluiten. Op bezoek bij TOP Oss werd er in een wedstrijd zonder al teveel kansen soms aardig gevoetbald, maar bleven de punten wel in Brabant: 1-0.

• #OSSJAJ

Trainer Mitchell van der Gaag was door enkele blessures en doorgeschoven spelers genoodzaakt om beroep te doen op jongens die niet al te vaak in de basis starten. Zo maakte Kian Fitz-Jim zijn basisdebuut op de 10-positie, en mocht Jaymillo Pinas aantreden als linksbuiten. De aanval werd gecompleteerd door spits Max de Waal en Ar’jany Martha, die voor de winterstop al een erg goede periode kende.

Jong Ajax startte behoorlijk aan de wedstrijd en had via De Waal direct op voorsprong kunnen komen. Zijn inzet werd maar net gekeerd en ondanks het redelijke spel wat daarna volgde, kwamen de jonge Amsterdammers toch snel op achterstand. Jan Lammers kopte de bal uit een corner achter Dominik Kotarski en zorgde er zo voor dat Jong Ajax in de achtervolging moest.

Kansen voor rust
Het was de opmaat naar een daarna wat moeizame eerste helft, waarbij TOP Oss de ruimtes klein hield en zo de wedstrijd op het fysieke vlak wilde beslissen tegen de kleinere Ajacieden. Toch speelde Jong Ajax daar regelmatig goed onderuit. De zeventienjarige Fitz-Jim, anderhalf jaar geleden overgekomen van AZ, liep vaak vrij tussen de linies en bediende met fijne steekpassjes de aanvallers. Op één van die ballen had De Waal kunnen scoren, maar zijn lobje van binnen het strafschopgebied ging over het doel van de tegenstander.

Met een mooie aanval vlak voor rust had Jong Ajax alsnog gelijk kunnen komen, maar inzetten van Pinas en Donny Warmerdam waren een prooi voor keeper Bo Geens.

Met zeventig procent balbezit leek Jong Ajax flink de overhand te hebben, maar kwam het ook in de tweede helft tot weinig uitgespeelde kansen. Even leek er een grote kans aan te komen toen Pinas op de linkerflank mocht opstomen, maar hij had te weinig oog voor zijn vrijstaande ploeggenoten en zag zijn inzet in de korte hoek gestopt worden.

Er gebeurde daarna lange tijd vrij weinig voor beide doelen, en was het dus zaak om bij die spaarzame uitvallen scherp te zijn. Een versnelling van Martha en de vervolgens goede pass op Pinas hadden tot een doelpunt kunnen leiden, maar Geens hield de boel onder controle. Mogelijkheden voor TOP Oss om te scoren waren er wel, maar echt gevaarlijk werden de Brabanders niet.

Debutant
Van der Gaag bracht in de laatste tien minuten Gibson Yah voor de moegestreden Fitz-Jim, die daarmee zijn debuut maakte voor Jong Ajax. Eerder mocht ook Tunahan Tasci weer wat minuten maken en bracht daarmee iets meer beweeglijkheid in het aanvalsspel van Jong Ajax.

Er werd nog dapper ten strijde getrokken, met twee schietkansen voor Pinas, maar gescoord werd er helaas niet meer.

Zaterdagmiddag gaat Jong Ajax op sportpark de Toekomst op jacht naar de eerste driepunter van de tweede seizoenshelft; dan is Helmond Sport de tegenstander.

TOP Oss – Jong Ajax 1-0 (1-0)
9. Lammers 1-0

Opstelling Jong Ajax: Kotarski, Kasanwirjo, Llansana, Musampa, Douglas (60. Baas), Regeer, Warmerdam, Fitz-Jim (81. Yah), Martha, De Waal (73. Tasci), Pinas