Kop leeft toe naar topper: 'We zijn directer geworden naar elkaar'

Kopvoormuur
Kopvoormuur

De Ajax Vrouwen spelen aankomende zondag de topper tegen PSV Vrouwen. De ploeg van Danny Schenkel is gebrand om de nederlaag van vorig seizoen goed te maken. Keeper Lize Kop blikt vooruit op het duel en het weerzien met trainingsmaatje bij de Oranje Leeuwinnen, Sari van Veenendaal. ‘’Het is heel leuk om nu tegen haar te spelen.’’

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

De clash tegen PSV is alweer de derde wedstrijd in de Vrouwen Eredivisie. De Amsterdamse formatie is het seizoen goed begonnen, ondanks alle ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kop is vooral blij dat ze weer kan voetballen. "Het gaat goed! Ik heb een prima interlandperiode achter de rug en het is heerlijk om weer te mogen spelen. Het kan dus niet beter."

''Ik kijk onwijs uit naar het duel tegen PSV. Het is wel een wedstrijd op zich", aldus de gretige keeper. De Ajax Vrouwen verloren in oktober vorig jaar op een uitverkocht Sportpark De Toekomst met 1-4 van de Eindhovenaren. Het was een pijnlijke, maar wijze les. ''Ik denk dat wij na vorig seizoen nog iets goed te maken hebben. Je leeft er meer naartoe dan anders. Ik voel dat ik extra gemotiveerd ben. Ook de groep is heel gefocust en goed aan het trainen."

Met ingang van seizoen 2020-2021 worden er wedstrijden in de Vrouwen Eredivisie gespeeld op zondag om 12:15 uur. Het is voor het eerst dat iedere zondag een wedstrijd uit de hoogste vrouwencompetitie in Nederland live te zien is bij FOX en in een samenvatting bij de NOS. Het nieuwe tijdstip was voor de goedlachse goalie wel even wennen. ''Meestal zet ik geen wekker namelijk, maar nu natuurlijk wel omdat we al vroeg verzamelen, haha!"

''Op de club luisteren wij vaak muziek en ben ik aan het kletsen met teamgenoten. Daarna doe ik altijd nog de oefening: zonnegroet."

''Ik vind het lekker om rustig op te staan en een koffietje te drinken. Daarna maak ik een stevig ontbijt klaar. Mijn favoriete recept is havermout met banaan, melk en een snufje kaneel kan niet ontbreken. Dit is inmiddels een ritueel geworden voor de wedstrijd."

Focus
Een ander moment van rust pakt Kop voor de wedstrijd nog even in de kleedkamer op De Toekomst. ''Op de club luisteren wij vaak muziek en ben ik aan het kletsen met teamgenoten. Daarna doe ik altijd nog de oefening: zonnegroet. Dit voelt al als een warming-up voor mijn spieren en het verhoogt de energie in mijn lichaam. Tegelijkertijd let je goed op je ademhaling en daar word ik gefocust van."

Kop met een redding tegen FC Twente Vrouwen.

Kop met een redding tegen FC Twente Vrouwen.

Een goede focus is zondag tegen PSV een belangrijk vereiste. De tegenstander uit Eindhoven heeft haar selectie flink versterkt. Er zijn een aantal bekende internationals teruggekeerd naar de Nederlandse velden, waaronder keeper Sari van Veenendaal. Volgens Kop is dit een positief signaal. "Het niveau stijgt en er komt daardoor meer aandacht voor de competitie. Het is een goede ontwikkeling en van mij mogen er nog meer meiden terugkomen."

''Ik vind het heel leuk om tegen Sari te spelen. Het geeft de wedstrijd een extra lading. Maar uiteindelijk draait het erom hoe wij als team het doen."

Volwassen
Ook Ajax zat zeker niet stil op de transfermarkt en begroette een aantal nieuwe speelsters. Kop stelt vast dat het team daardoor volwassener is geworden. "Iedereen is gegroeid in het spel en wij zijn directer naar elkaar. Speel je een bal niet goed, dan word je aangesproken. Mis je scherpte bij een actie of oefening, dan hoor je dat ook. Iedereen accepteert het van elkaar en dat werkt goed. De neuzen staan dezelfde kant op en dat voelt fijn."

Na twee competitiewedstrijden en één Eredivisie Cup-wedstrijd staat de teller op negen punten. "Dat is een goed begin, het voelt lekker en dat merkt iedereen binnen het team. Wij raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Dit moeten wij natuurlijk vast zien te houden.’’

Kop: "Het niveau stijgt en er komt meer aandacht."

Kop: "Het niveau stijgt en er komt meer aandacht."

Over de verwachtingen voor aankomende tegen de nummer twee op de ranglijst is de fanatieke doelvrouw stellig. "Ik verwacht een gelijk opgaande strijd tussen twee ploegen die willen winnen. PSV is misschien wat meer afwachtend en is eerder geneigd om de lange bal te spelen, wij willen daarentegen graag voetballen. Beide teams beschikken over veel kwaliteit. Wij moeten vanaf minuut één super scherp zijn en dan is het: May the best one win!"

Lege tribunes
De ploeg van Danny Schenkel moet het de komende periode stellen zonder supporters op de tribune. Vanwege de nieuwe corona maatregelen mag er geen publiek bij de duels aanwezig zijn. Het voelt als een groot gemis voor de speelsters. ''Ik spreek voor het hele team als ik zeg dat wij onze fans missen."

'"Het is erg jammer dat ze niet bij de wedstrijd mogen zijn. Gelukkig is die wel live te zien bij FOX Sports. Wij gaan ons uiterste best doen om de punten in Amsterdam te houden en de fans op afstand te laten genieten van een leuke wedstrijd!"

De wedstrijd Ajax Vrouwen – PSV Vrouwen is 4 oktober vanaf 12:00 live te zien op FOX Sports 1.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen

Kopfoto Stefanievdg

Work hard, play hard | Van der Gragt over knallen, vallen en weer opstaan

Het is zinderend heet op sportcomplex de Toekomst wanneer Stefanie van der Gragt (28) na de ochtendtraining over het terrein wandelt. Een blauwe zomerjurk, teenslippers aan haar voeten, het lijkt wel Spanje; de plek waar de Noord-Hollandse verdedigster tot voor kort op het veld stond. Na 2 jaar bij FC Barcelona, was het tijd om weer naar huis te gaan. En thuis? Dat is Ajax.

Tags

  • #Ajax Vrouwen

Socials

Screenshot 2020 06 23 At 16.22.25

Clubs uit de Eredivisie Vrouwen en KNVB tekenen commercieel convenant

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de 8 clubs uit de Eredivisie Vrouwen en de KNVB een commercieel convenant gesloten. De betrokken partijen slaan de handen ineen om samen meer gezicht te kunnen geven aan de Eredivisie Vrouwen en de commerciële en maatschappelijke waarde van de competitie verder te vergroten. Concreet betekent dit dat de clubs en de voetbalbond collectief - en gericht - op zoek kunnen naar partners die passen bij de Eredivisie Vrouwen, waaronder een naamgever voor de competitie, een media- en een maatschappelijk partner.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

5

UPDATE | Ajax Vrouwen delen hun #BeFire-moment - deel 4

In de BeFire-campagne delen speelsters van de Ajax Vrouwen hun #BeFire-moment. Iedere speelster heeft haar eigen verhaal. Moeilijke momenten wisselen zich af met hoogtepunten. Door in zichzelf te blijven geloven, zijn zij er juist sterker van geworden. Die boodschap geven de speelsters graag mee aan jonge fans.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials