Let 'the Hunt' continue | 3 spitsen over de kracht van Huntelaar

KJH2
KJH2

Klaas Jan Huntelaar viert vandaag, 12 augustus, zijn 37e verjaardag. Wat hem betreft is dat slechts een loos getal. Hij is voorlopig nog niet klaar en verlengde zijn Ajax-contract onlangs met een jaar. De doorgewinterde goalgetter voelt zich topfit en is klaar voor een nieuw seizoen. Ajax.nl maakte een rondje langs de velden en sprak een aantal (oud-)collega-spitsen over de tomeloze drive van 'The Hunter'.

Tags

  • #Huntelaar

Socials

"Wát een mentaliteit, wat een killer", verzucht de breedgeschouderde Brian Brobbey (18), wanneer hij praat over zijn collega, annex leermeester. De 2 leerden elkaar in 2017 kennen in het krachthonk op de Toekomst. Brobbey: "Het 1e wat Klaas zei toen we elkaar voor het eerst zagen was: ‘Jij hoeft die gewichten toch niet te pakken, je bent al groot genoeg’. Ik antwoordde dat ik nog lang niet groot genoeg was!"

Na hun eerste ontmoeting leerden de 2 spitsen elkaar in 2019 beter kennen tijdens gezamenlijke trainingen. "Klaas Jan probeert me te helpen en geeft me advies. Hij heeft heel veel ervaring, dus dat is heel goed voor mijn ontwikkeling als spits. Bij het sprinten bijvoorbeeld, legt hij me uit hoe ik de beste timing kan ontwikkelen, hoe ik het beste voor m’n man kan komen te staan, dat soort dingen."

"Klaas Jan is natuurlijk een stuk ouder dan ik, maar in sommige dingen zijn we hetzelfde. Hij is heel balvast, dat heb ik ook, vind ik. We kunnen beiden goed de bal afschermen. Maar ja, Klaas Jan is een échte killer voor de goal en ik heb altijd nog wel een paar kansjes nodig. Maar als ik vaak genoeg naar hem kijk, leer ik het denk ik ook wel.

Mentaal sterk 🔥
"Vorig jaar, op trainingskamp in de Lutte zag ik Klaas Jan sprinten tijdens de bosloop. Zelf kón ik niet meer, ik was kapot, maar hij ging gewoon door. Ik dacht: ‘wauw, deze man is mentaal echt heel sterk’. Ik zou wel vaker met hem willen praten daarover, over mentaliteit en je leven als voetballer buiten het voetbalveld."

"Het is mooi dat hij heeft bijgetekend. Ajax is gewoon zijn club. Ik hoop over 19 jaar op dezelfde plek te staan als waar hij nu staat in zijn leven en carrière."

Lassina Traoré en Huntelaar.

Lassina Traoré en Huntelaar.

Ook Ajacied Lassina Traoré (19) vond in Huntelaar een waardevolle leermeester. De spits uit Burkina Faso verruilde in 2019 Ajax Cape Town voor het hoofdkwartier in Amsterdam, waar al spoedig een ontmoeting met Klaas Jan op de agenda stond. Traoré: "Op mijn 1e dag zat ik meteen met Klaas Jan aan de lunchtafel. Hij was alleen maar grappen aan het maken, dus ik voelde me snel op mijn gemak bij hem. Vanaf dat moment kan ik altijd bij hem terecht. Of het nou om voetbal gaat of privédingen."

Recht voor zijn raap
"Als kleine jongen in Afrika had ik het nooit voor mogelijk gehouden dat ik later met Klaas Jan op het veld zou staan. Ik leer veel van hem. Na de training komt hij vaak naar me toe om het over mijn spel te hebben en hoe ik mezelf kan verbeteren. Klaas Jan is een direct persoon, recht voor zijn raap. Hij zegt weleens dingen die ik niet leuk vind om te horen. Uiteindelijk doet hij het om mij beter te maken."

"Voetbal is voetbal en we zijn beiden spits, maar concurrentie heb ik nooit gevoeld. Als ik in de basiself start, bespreken we samen hoe ik het moet aanpakken, wat de beste strategie is. Ik zou hem eerder een leraar noemen. Hij pusht me tot het uiterste – dat doet hij bij zichzelf ook. Klaas Jan is een harde werker met heel veel passie voor voetbal en Ajax. Ik vroeg hem laatst of hij een niet nog een jaar in China of de VS zou willen voetballen. ‘Nee, ik heb zat geld, ik blijf lekker hier’. Dat is echt een typisch antwoord voor Klaas Jan. Ajax is zijn club."

Markus Rosenberg (L), Huntelaar en Mauro Rosales in 2006.

Markus Rosenberg (L), Huntelaar en Mauro Rosales in 2006.

Oud-Ajax-aanvaller Markus Rosenberg (37) speelde in 2006 slechts een klein jaar samen met Huntelaar in Ajax 1. In de jaren die volgden, kruisten hun wegen met regelmaat. In de Champions League en even later ook in de Bundesliga. Rosenberg zette vorig jaar, op 37-jarige leeftijd, een punt achter zijn actieve voetbalcarrière.

Rosenberg: "Als spits van het 1e was ik niet super happy dat Klaas Jan naar Ajax kwam. Maar eigenlijk was hij was een betere nummer 9 dan ik. Hij kwam vaak tot scoren, vaker dan ik, dus verhuisde ik naar de linkerflank, waar ik veel beter uit de verf kwam. En met Mauro Rosales op de rechterflank was de dynamiek in prima evenwicht."

"In het begin was Klaas Jan verlegen – net als alle nieuwe jongens. Hij was wat stil, maar zijn scorend vermogen was tijdens trainingen wél direct merkbaar: met links, met rechts, hoog, laag, het lukte hem allemaal.’

Weerzien in de Bundesliga
"Later, toen ik naar Werder Bremen vertrok, zijn we elkaar nog regelmatig tegengekomen. Eerst in de Champions League, toen Klaas Jan bij Real Madrid speelde en even later bij AC Milan. Het was niet zijn gelukkigste periode volgens mij – de stap van Ajax naar Real was wellicht iets te groot. Dat veranderde toen hij bij Schalke 04 ging spelen en wij elkaar weer troffen in de Bundesliga. Het was altijd leuk om Klaas Jan weer tegen te komen, het is een goeie gast en een fantastische spits als je het mij vraagt."

"Of 37 jaar oud is voor een spits? Ach ja, age is just a number. Zelf stopte ik een jaar geleden ook op mijn 37e, terwijl ik nog topfit was. Ik kon nog presteren op hoog niveau, maar ik voelde dat mijn lijf klaar was met voetballen. Dat laatste geldt niet voor Klaas Jan en dat is alleen maar mooi."

Tags

  • #Huntelaar

Socials

Gerelateerde artikelen

Kopfoto Vanenburg

Gerald Vanenburg terug bij Ajax

Gerald Vanenburg is terug bij Ajax. De 56-jarige oud-Ajacied gaat de bovenbouw (O17 en O18) ondersteunen met techniektrainingen.

Tags

  • #Vanenburg

Socials

2019 11 10 Ajax FC Utrecht 048

Oefenduel Ajax - FC Utrecht: tickets € 10

In aanloop naar het nieuwe seizoen oefent Ajax tegen FC Utrecht in de Johan Cruijff ArenA. Op donderdag 13 augustus om 18:45 uur zal dit oefenduel gespeeld worden voor een beperkt publiek. Ajax is verheugd dat de gemeente voor dit duel een vergunning afgegeven heeft.

Tags

  • #Ajax 1
  • #PreSeason

Socials