Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

  • D. Klaassen  31"
  • S. Haller  53"
  • R. Pröpper (e.d.) 77"
  • S. Haller  85"
  • S. Haller  89"
Ajax 1

Ajax - FC Twente
13/02/2022
16:45 uur

FC Twente

Welkom in het liveblog van Ajax - FC Twente, het duel dat in een 5-0-zege is geëindigd. Hier houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Liveblog

Op naar de Tricolores

Met de highlights van de tweede vijfklapper van deze week sluiten we het liveblog af. Komende zaterdag speelt Ajax een uitwedstrijd tegen Willem II, dan zijn we terug met een nieuw liveblog.

Graag tot dan!

00:00/00:00
  • Auto


Tadic blijft bovenaan lijstje penaltynemers

Dusan Tadic wist tegen Twente een strafschop niet te verzilveren. Dat was voor de tweede keer op rij. Maar hij blijft bovenaan het lijstje staan, zei Erik ten Hag na afloop: "Hij heeft genoeg goede dingen laten zien en zoveel strafschoppen eerder benut. Dat betekent niet dat hij mag blijven missen natuurlijk. Want we hebben genoeg kandidaten om die plek op te vullen."


Duidelijk toch?

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 170%

FC Twente30%

Schoten

Ajax 125

FC Twente3

Schoten op doel

Ajax 111

FC Twente1

Vrije trappen

Ajax 110

FC Twente7

Hoekschoppen

Ajax 110

FC Twente0

Buitenspel

Ajax 11

FC Twente2

Overtredingen

Ajax 16

FC Twente9

Passes

Ajax 1695

FC Twente315


🤩🤩

STAND Copy

Ajax heeft na 22 Eredivisie-duels een doelsaldo van 69-5. Het verschil van 64 treffers is de op-één-na-grootste marge na 22 speelronden. 

Het beste doelsaldo na 22 Eredivisie-wedstrijden behaalde Ajax in het seizoen 1985/1986. Toen was het doelsaldo 65 (88-23).


50 wedstrijden, 41 goals

Haller Met Bal

Sébastien Haller scoorde drie keer tegen FC Twente. Daarmee vijzelde hij in zijn vijftigste duel voor Ajax - alle competities - zijn doelpuntenproductie op naar 41 goals.

En dat is niet alles: Haller leverde ook nog eens vijftien assists. 

Wat. Een. Statistieken 😍


Ten Hag: 'Compliment voor de ploeg'

Ten Hag V2 880

Erik ten Hag keek na de wedstrijd tevreden terug: "We gaan na de winter steeds beter spelen. Maar ik moet erbij zeggen dat we het de eerste dertig minuten moeilijk hadden. Dat we uiteindelijk toch vijf keer scoren, is een groot compliment voor de ploeg."

"Na de afgelopen week moet je als technische staf de focus leggen op datgene waar het om gaat: presteren. Dat hebben we gedaan. Natuurlijk was dat moeilijk maar het is je job. Uiteindelijk moet de ploeg het omzetten op het veld. Ik ben blij met het niveau dat we halen, met de verbetering die ik wedstrijd na wedstrijd zie. Je ziet het aan Twente, op een gegeven moment is het klaar en is Twente met 5-0 nog goed bediend.”


Haller weet focus te houden

Haller880

Sébastien Haller wist vanmiddag drie keer te scoren. "Natuurlijk maakt het mij trots dat ik zoveel scoor. Maar ik maak ook mijn familie en teamgenoten trots."

"In het verleden raakte ik de focus kwijt als ik de bal een aantal minuten niet aanraakte", vervolgde de spits. "Nu ik meer ervaren ben, doet het mij niet veel. De trainer heeft mij aan de hand van video’s uitgelegd, waarom ik kansen miste. Omdat ik de focus niet had. 'Houd je focus, want dat zijn de sleutelmomenten om te scoren'. Dat kan ik nu. Ik hoop dat we Benfica nerveus maken.”


Timber: 'We gingen meer van elkaar eisen'

Ajax Twente Timber 880

Jurriën Timber stond glimlachend voor de camera van ESPN. "De eerste dertig minuten waren lastig. We waren zelf erg slordig en onrustig. We verloren veel tweede ballen. Toen we de kans van Twente hadden overleefd, kregen wij een paar kansen."

"Het tempo ging omhoog en dan wordt het lastig voor de tegenstander. We gingen iets meer van elkaar eisen. Elkaar harder en sneller inspelen, meebewegen, echt druk zetten op de tegenstander. Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten. Ik mag van mezelf eisen dat ik het team bij de hand neem als het lastig is zoals in de eerste dertig minuten. Nonchalant ben ik soms nog wel, maar als dat gebeurt, dan word ik uitgescholden door Martinez."


De King of the Match van vandaag

King Of The Match 880

Steven Berghuis speelde als (linker)middenvelder opnieuw een ijzersterke wedstrijd en werd door jullie verkozen tot King of the Match.


[ ]

Ajax laat geen spaan heel van FC Twente

Een heerlijke pot is ten einde. Ajax had wat opstartproblemen, maar na een minuut of twintig begon het te lopen.

De Ajacieden lieten daarna geen spaan heel van FC Twente, dat doelman Unnerstall mocht danken dat de score niet nog veel hoger opliep.

Na een 1-0-ruststand (goal Davy Klaassen) was Sébastien Haller in de tweede helft de grote man. Hij maakte een hattrick. De andere treffer was een eigen doelpunt van  Pröpper.

Dusan Tadic miste nog een strafschop.  


[ ]

HATTRICK HALLER


[ ]

🔁 Ten Hag gunt Berghuis en Antony nog wat rust

Erik ten Hag voert zijn derde en vierde wissel van de avond door. Hij brengt Mohammed Kudus en Danilo en haalt Steven Berghuis en Antony naar de kant. 


[ ]

Opnieuw Sébas! ✌️


[ ]

🔁 Opnieuw gejuich, Nico komt binnen de lijnen

De tweede wissel van de avond wordt in de Johan Cruijff ArenA opnieuw met gejuich ontvangen. Nico Tagliafico komt onder applaus binnen de lijnen en vervangt Daley Blind.


[ ]

3️⃣ - 0️⃣

Het wordt 3-0. Na een schitterende Ajax-aanval werkt Pröpper de bal in eigen doel. 

Het einde doet helaas geen recht aan de fraaiheid van het combinatiespel in de aanval die aan de goal voorafging. Steven Berghuis ging in een volle zestien een één-twee aan met Ryan Gravenberch, kreeg de bal uitstekend terug en gaf de bal vervolgens strak voor.


[ ]

Ajax heer en meester

Ajax Twente Hoekschop Antony 880

Het is een onbezorgde tweede helft voor Ajax, dat sinds een moeizame eerste twintig minuten echt heer en meester is. Het snijdt bij vlagen als een mes door de Twentse boter.

Enig puntje van kritiek zou kunnen zijn dat de marge slechts twee is. Dat is gezien de hoeveelheid kansen (onder meer een gemiste strafschop) een klein mirakel


[ ]

[ ]

🔁 Gravenberch voor Klaassen

De eerste wissel van de wedstrijd. Davy Klaassen gaat naar de kant, Ryan Gravenberch is zijn vervanger.  


[ ]

Tadic mist opnieuw strafschop

Ajax Twente Tadic Baalt Na Strafschop 880

Dusan Tadic mist voor de tweede keer op rij een strafschop. Hij schiet net als tegen Heracles in de rechter beneden hoek, maar dat is precies de hoek die Unnerstall ook heeft gekozen. 

De bal ging op de stip na een overtreding op Sébastien Haller, die knap wegdraaide bij Hilgers.

Het blijft zodoende 2-0.


[ ]

Het moment van de 2-0 📸


[ ]

YESSS, 2-0!

Doelman Unnerstall heeft al vaak in de weg gelegen, maar ditmaal moet hij het antwoord schuldig blijven. Ajax neemt een standaardsituatie snel en speelt Jurriën Timber op de rand van het zestienmetergebied vrij.

Het harde schot van Timber kan Unnerstall nog keren, maar hij is kansloos op de rebound van Sébastien Haller: 2-0.

Zo is de ruimere voorsprong voor Ajax eindelijk een feit geworden. 


[ ]

Weer Unnerstall 🆚 Antony

Het beeld van het einde van de eerste helft trekt zich door na rust. Ajax krijgt kansen, maar vindt daarbij steeds Unnerstall op zijn weg. De Duitser ligt ditmaal dwars bij een kopbal van Antony.

In ieder geval is Ajax goed begonnen aan de tweede helft.


[ ]

Goed je te zien, Hakim!

Hakim Op Tribune 880

Hij won zaterdag nog met Chelsea het WK voor clubteams, vandaag is hij voor even terug in de Johan Cruijff ArenA.

Goed om je te zien, Hakim.


De ⚽️ rolt weer

Het eerste fluitsignaal van de tweede helft heeft geklonken. Bij Ajax zijn er geen wissels, ook Twente is weer ongewijzigd op het veld verschenen. 


De eerste helft in cijfers

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 170%

FC Twente30%

Schoten

Ajax 112

FC Twente3

Schoten op doel

Ajax 15

FC Twente1

Vrije trappen

Ajax 15

FC Twente3

Hoekschoppen

Ajax 16

FC Twente0

Buitenspel

Ajax 11

FC Twente1

Overtredingen

Ajax 12

FC Twente4

Passes

Ajax 1364

FC Twente173


Half-time

Het is rust: Ajax zoekt met een 1-0-voorsprong de kleedkamer op. 


Wéér niet

Ajax Twente Klaassen Baalt

Ongelooflijk, weer niet! 😞

Ajax krijgt opnieuw een grote kans en wederom ligt Unnerstall in de weg. Ditmaal redt de Duitser op een inzet van Davy Klaassen.

Zo begon de wedstrijd wat moeizaam voor Ajax, maar is het inmiddels een klein wonder dat het slechts 1-0 staat.     


[ ]

Antony op de vuisten van Unnerstall

Antony2

Doelman Unnerstall krijgt het drukker en drukker. Ditmaal moet hij redden op een schot van Antony. De minuten hiervoor paste het ook steeds net niet voor de Ajacieden.    


[ ]

Ajax is warmgedraaid 👌

Ajax Twente Tadic Schot 880

We naderen de rust. Na een gelijkopgaande openingsfase zijn de laatste twintig minuten volledig voor Ajax. Hopelijk kunnen we er voor de pauze nog een goaltje bijprikken. 🙏


[ ]

Davy 🙌🙌

Ajax Twente Klaassen Goal 880

[ ]

Enorme kans voor Mazraoui

Jeetje Nous!

Dit is echt een enorme kans op de 2-0. Steven Berghuis levert een schitterende voorzet af en de mee opgekomen Noussair Mazraoui heeft de bal echt voor het intikken. De rechtsback kan alleen niet afdrukken voor zijn zesde Eredivisie-treffer van het seizoen.  


[ ]

Mister 1-0 strikes again 💪

Davy Klaassen met de openingstreffer. What's new? 😎

Een corner wordt verlengd door Sébastien Haller en vervolgens door Klaassen bij de tweede paal binnengewerkt. 

Ajax leidt met 1-0. Het is een voorsprong die zich al enige minuten aandiende. 


[ ]

Unnerstall stuit Tadic

Ohhh Dusan. Ajax is hier enorm dichtbij de openingstreffer.

Dusan Tadic komt vanaf de linkerkant naar binnen. In plaats van zijn gebruikelijke actie buitenom kiest hij nu voor een actie binnendoor. Tadic legt de bal voor zijn rechter en haalt verwoestend uit. Doelman Unnerstall redt echter katachtig.

Zonde, deze poging had een beter lot verdiend.


[ ]

🔝 Meest doeltreffende Ajacieden in de Eredivisie

Haller880

Ajax scoorde dit seizoen in competitieverband al 64 keer, een gemiddelde van ruim drie goals per wedstrijd. Dit zijn de meest doeltreffende Ajacieden in de Eredivisie:

Haller 13
Tadic & Antony 7
Berghuis & Mazraoui 5


[ ]

Wedstrijd in balans, Ajax nog zoekende

Het is nog zeker geen vlammende openingsfase. Ajax en Twente houden elkaar redelijk in evenwicht. Het meeste balbezit en de meeste aanvallen komen van de Ajacieden, maar daar staat tegenover dat Twente de enige grote kans van de wedstrijd kregen.


[ ]

Van Wolfswinkel op het aluminium

De eerste echt grote kans van de wedstrijd is voor Twente. Van Wolfswinkel kopt na een voorzet vanaf links op de lat. Ook de rebound kan de spits van de bezoekers niet tot doelpunt promoveren.

Ajax komt hier goed weg.


[ ]

Nog geen doorbraak kunnen forceren

Licha880

De eerste tien minuten zijn nog een beetje aftasten geblazen. Ajax heeft veel de bal en zoekt nog naar een eerste opening in de Twente-defensie.

De bezoekers hebben zich ook al een aantal keer rond de Ajax-zestien gemeld, zonder dat dat tot kansen heeft geleid.


[ ]

Schakel in bij Ajax Radio 📻

Je kunt de wedstrijd vanuit de Johan Cruijff ArenA uiteraard ook meekrijgen met Ajax Radio. Onze verslaggevers doen er alles aan om de ontwikkelingen zo goed mogelijk in jouw huiskamer of auto te brengen.


[ ]

👊📸

Ajax Twente Opkomst

Let’s go, boys! ⚪️🔴⚪️

De wedstrijd is begonnen. Kan Ajax de uitstekende reeks van na de winterstop voortzetten?


'Ryan is behoorlijk fit'

Tenhaggie880

Erik ten Hag lichtte voorafgaand aan de wedstrijd zijn opstelling toe en ging specifiek in op de situatie van Ryan Gravenberch. "Ryan heeft geen jas uitgedaan door corona. Het is geen jongen die snel minder wordt. Ik denk dat hij behoorlijk fit is en zou kunnen spelen", vertelde de Ajax-coach voor de camera van ESPN.

Net als woensdag staat nu Steven Berghuis op die positie: "Hij speelt in dezelfde rol, maar met zijn specifieke kwaliteiten. We moeten goed kijken waar de ruimtes liggen en waar je hem wilt hebben.”


Final preps 🔥


De opstelling van onze opponent

Bij FC Twente begint Ramiz Zerrouki in de basis. De middenvelder speelde in de jeugdopleiding van Ajax. 

Andere oud-Ajacieden als Vaclav Cerny, Denilho Cleonise en Jeffrey de Lange nemen plaats op de reservebank.


Luister live naar Ajax - FC Twente 📻

Kun je de wedstrijd Ajax - FC Twente niet kijken op tv? Via Ajax Radio hoef je geen seconde te missen en kun je het duel in de Eredivisie live volgen.

De uitzending start enkele minuten voor de aftrap om 16:45 uur.


Kies straks jouw King of the Match! 👑

Ook vandaag kun je weer stemmen op jouw favoriete Ajacied. Vanaf de 75e minuut gaat de stemmodule van de King of the Match open.

Breng vanaf een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd jouw stem uit in de Ajax App. Heb je de app nog niet? Klik dan hier.


❌❌❌

Ook vandaag is de Johan Cruijff ArenA weer voor 1/3 gevuld. We hopen snel weer naar een uitverkocht huis te kunnen gaan.

Voor vandaag zijn we uiteraard blij in ieder geval jullie te kunnen ontvangen.


Gebruik vandaag actiecode ‘AJAX’ voor korting bij Flink

Live Blog 880X495 Copy 5

Heb jij het avondeten al in huis voor na Ajax – Twente? Bestel alleen vandaag met 20% korting op jouw boodschappen bij een minimale bestelling van €20,-. Klik hier om naar de Flink app te gaan.


Mazraoui terug in de basis

Mazraouirush880

De basiself voor het thuisduel met FC Twente is bekend. Dezelfde elf spelers als vorige competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo (3-0) starten. 

Ten opzichte van de midweekse bekerwedstrijd met Vitesse (0-5) is er één wijziging. Noussair Mazraoui keert terug als rechtsachter, dat gaat ten koste van Devyne Rensch

32. Remko Pasveer
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
6. Davy Klaassen
10. Dusan Tadic
11. Antony
12. Noussair Mazraoui
17. Daley Blind
21. Lisandro Martínez
22. Sébastien Haller
23. Steven Berghuis

Bank
16. Andre Onana
51. Charlie Setford
3. Perr Schuurs
8. Ryan Gravenberch
9. Danilo
15. Devyne Rensch
20. Mohammed Kudus
25. Kenneth Taylor
30. Mohamed Daramy
31. Nico Tagliafico
44. Youri RegeerHet decor van vanmiddag 😀


Terug naar augustus: interview met Tadic

FC Twente ontving Ajax eerder dit seizoen, op 22 augustus 2021, in de Grolsch Veste. De uitwedstrijd leverde geen winnaar op: 1-1

Daags na het duel sprak Ajax TV met Dusan Tadic. De aanvaller verzekerde ons dat het goed zou komen. Met de kennis van nu kunnen we wel stellen dat onze captain het aan het rechte eind had. 😉

00:00/00:00
  • Auto

V-W-W-W-W

Tadic

Een overzicht van de laatste vijf ontmoetingen tussen Ajax en FC Twente in de ArenA. 

05-12-2020 / Ajax – FC Twente 1-2
Goal: Tadic

11-02-2018 / Ajax – FC Twente 2-1
Goals: Kluivert, Schöne

12-03-2017 / Ajax – FC Twente 3-0
Goals: Younes, Dolberg (twee)

01-05-2016 / Ajax – FC Twente 4-0
Goals: Cerny, Van der Hoorn, Fischer, Younes

15-02-2015 / Ajax – FC Twente 4-2
Goals: Viergever, Bazoer, Kishna (twee)


Verleden bij Ajax & FC Twente

Berghuisheraja880

In het verleden kwamen verschillende spelers uit voor zowel Ajax als FC Twente. Bekende voorbeelden zijn: Piet Schrijvers, John Bosman, Ronald de Boer, Andy van der Meijde, Theo Janssen, Hakim Ziyech en Kenneth Perez.

Van de huidige selectie hebben Dusan Tadic, Remko Pasveer, Steven Berghuis en Danilo een verleden bij de club uit Enschede.


In gesprek met Taylor

Kenneth Taylor weet dat de concurrentie moordend is op zijn positie en dat hij dus geduld moet hebben. Intussen krijgt hij steeds meer minuten en is zijn vriend Brian Brobbey weer terug.

Van verdediger in de E1 naar middenvelder in Ajax 1. Kenneth Taylor doorliep bijna de gehele jeugdopleiding en maakte afgelopen weekend tegen Heracles Almelo (3-0) zijn eerste doelpunt in Ajax 1.

"Ik kreeg de bal van Daley aan de zijlijn. Er kwamen twee man, ik speelde door naar Sébastien en kreeg hem in een keer terug. Ik wilde voorgeven, maar de verdedigers kwamen niet naar mij toe. Dus ik dacht “ik dribbel gewoon”, sneed voor een verdediger langs en toen stond ik op de vijf meter. Ja, dan moet je schieten."

"Als je invalt wil je belangrijk zijn voor je team. Niet dat ik bij een invalbeurt denk dat ik moet scoren. De positie is er ook niet naar dat ik twintig goals in een seizoen maak. Maar ik ben daar niet zo mee bezig."

Veel concurrentie
"Er is veel concurrentie van veel goede spelers. Als ik dertig minuten krijg dan ben ik daar wel tevreden mee. Ik probeer mij elke invalbeurt en op de training te laten zien.  Daar probeer ik het goed te doen en dan komt het vanzelf."

00:00/00:00
  • Auto

🔗

TH 880

Onze hoofdtrainer Erik ten Hag is - zoals iedereen waarschijnlijk wel weet - een oud-speler van FC Twente. Hij speelde tussen 1989 en 2002 in totaal 221 Eredivisie-wedstrijden voor FC Twente en was daarin vijf keer trefzeker.

Daarbij deed Ten Hag ook trainerservaring op bij de Tukkers. Tussen 2006 en 2009 had hij een rol als assistent-trainer. Dat deed hij zo goed dat Ten Hag de daarop volgende drie jaar assistent was bij PSV. Via Go Ahead Eagles (hoofdtrainer) en de beloften van Bayern München, belandde Ten Hag bij FC Utrecht als hoofdtrainer en eind 2017/begin 2018 bij Ajax.

Inmiddels staat de teller voor de trainer/coach alweer op 198 officiële wedstrijden als Ajacied!


Recordoverwinning 🏅

tahamatas-dreamteam-ajax-standard-luik

De grootste thuiszege van Ajax op FC Twente dateert uit 1979. Op 9 juni van dat jaar won Ajax met 8-1. Tscheu-la Ling (2), Simon Tahamata (2), Wim Meutstege, Ray Clarke, Frank Arnesen en Sören Lerby scoorden. Een kleine week eerder was Ajax met een gelijkspel tegen AZ’67 al kampioen geworden. De 1-1-einduitslag was voor Ajax voldoende om de achttiende landstitel te claimen.


Goal met een historische glans | 5️⃣0️⃣0️⃣0️⃣

Ricardo Kishna bepaalde op 15 februari 2015 de eindstand van de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 4-2, terwijl hij eerder in het duel ook al verantwoordelijk was geweest voor de 3-2. Zijn tweede treffer van de middag was er één met historische waarde; het was Ajax’ 5.000e goal sinds de start van de Eredivisie in 1956. Loek den Edel tekende in 1956/1957 voor het eerste doelpunt van Ajax in de Eredivisie.


Nog even terug naar zaterdag 🔙

De dag voor de wedstrijd heeft de trainer nog een laatste kans om de accenten te leggen voor de wedstrijd. Het strijdplan tegen Twente moet beklijven in de spelwijze van zijn spelers. Wat Erik ten Hag heeft bedacht om de nummer vier van de Eredivisie te verslaan, wordt vanaf 16:45 uur duidelijk!


De allereerste

Ajax 1965 880

Op 26 december 1965 werd de eerste editie gespeeld van Ajax – FC Twente. De Amsterdammers wonnen die dag dankzij goals van Klaas Nuninga, Johan Cruijff en Piet Keizer met 3-1.


Tikkie Terug | Ajax - FC Twente

We kunnen hem wel dromen die wedstrijd van 15 mei 2011. Maar er waren meer hoogtepunten in de historie van Ajax - FC Twente. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

00:00/00:00
  • Auto

Het is Matchday!

AJA TWE Matchday Square

Enkele dagen na de ruime overwinning op Vitesse in de KNVB Beker gaat de Eredivisie verder met een wedstrijd tegen FC Twente.

Het duel in de Johan Cruijff ArenA tegen de nummer vier van de competitie begint om 16:45 uur.


Gerelateerde artikelen

Ajax AZ Beker 1280

Ajax loot AZ in halve finale KNVB Beker

Ajax heeft zaterdagavond AZ geloot in de halve finale van de KNVB Beker. De ploeg van trainer Erik ten Hag gaat begin maart op bezoek bij de Alkmaarders.

Tags

  • #AZAJA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl