Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

 • D. Klaassen  66"
 • D. Klaassen  90"
Ajax 1
AZ

Liveblog

Tot over een week!

Met de highlights van Ajax – AZ sluiten we het liveblog af. Het was een mooie dag: met eindelijk weer supporters in het stadion en het officieus behalen van de titel. Over een week kunnen we het kampioenschap definitief veiligstellen. Een punt in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen is dan genoeg.

Graag tot dan!

00:00/00:00
 • Auto

Klasse, Nous!

Mazraoui

Noussair Mazraoui, op de foto in achtervolging op AZ’er Wijndal, speelde vandaag zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1.

Heerlijk om te zien dat Nous na een vervelende blessure weer helemaal terug is en nu ook toetreedt tot de Club van 100.


Nog even nagenieten 📸

Deze paar heerlijke foto's wilden we jullie niet onthouden. Wat is die emotie bij Davy Klaassen heerlijk om te zien en wat fijn dat we dit feestje ook weer met jullie konden delen in het stadion.


Een kleine afterparty 🥳

Na de winst op AZ en daarmee het officieus binnenhalen van de landstitel werd er een klein feestje gevierd op het parkeerdek met de fans. Totdat Erik ten Hag en Edwin van der Sar de supporters moesten vertellen dat het genoeg was.

Wij willen jullie bedanken voor het begrip en natuurlijk jullie support!

00:00/00:00
 • Auto

De stand aan kop 📊

Ajax is officieus kampioen van Nederland. De ploeg van Erik ten Hag heeft twaalf punten meer dan PSV en een veel beter doelsaldo.

Dit is nu de stand in de Eredivisie met nog vier wedstrijden te gaan. Wat heerlijk!

1. Ajax 30-76
2. PSV 30-64
3. AZ 30-61
4. Vitesse 30-57
5. Feyenoord 30-55


Haller: 'De ziel van het stadion is teruggekeerd'

Sébastien Haller speelde tegen AZ (2-0) voor de eerste keer met Ajax-fans op de tribune. Hij genoot er met volle teugen van. "Al bij de warming-up had ik kippenvel over mijn lichaam. De ziel van het stadion is teruggekeerd."

Het waren nog 'slechts' 7500 toeschouwers die bij de topper aanwezig mochten zijn, maar Haller vond het al heerlijk. "Je voelde direct dat er iets gaande was in het stadion. Het was echt anders om met fans te spelen. Het was echt lang geleden dat ik heb gespeeld met zo'n atmosfeer in het stadion."

De Frans-Ivoriaanse spits weet dat het kampioenschap nu heel dichtbij is voor Ajax. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de ploeg een voorsprong van twaalf punten op PSV in de Eredivisie. "Het voelt nog niet als een officiële titel. Je moet de schaal omhoog houden om het echt officieel te maken."

00:00/00:00
 • Auto

Ten Hag: 'Fans brengen extra motivatie'

Erik ten Hag was uitermate tevreden na de 2-0-overwinning op AZ. Vooral de tweede helft kon de trainer van Ajax bekoren. "Toen zat er duidelijk meer geduld in en kwamen we vooral over links er een paar keer goed door."

Ook de terugkeer van 7500 supporters in het stadion zorgde voor een vrolijke Ten Hag. "Wij mogen blij zijn dat we in het afgelopen jaar hebben mogen voetballen. Dat was heel belangrijk voor de bedrijfstak."

"Maar het is duidelijk dat je voetbal voor de fans speelt. Voor de supporters in het stadion. Dat brengt extra entourage, beleving en motivatie. We willen zo snel mogelijk weer naar een vol stadion terug."

00:00/00:00
 • Auto

Nog even terug naar eerder vandaag 🔙

Dit is nu al een klassieker! Wat een heerlijke beelden na de 2-0 van Klaassen. Goed sprintje ook van onze admin 😉.


Klaassen = King 👑

Kotmklaassen

Jullie kozen massaal voor Davy Klaassen als King of the Match na zijn twee goals tegen AZ! 

Een mooie award voor hem na een heerlijke wedstrijd.


Wat. Een. Ontlading! 😍

De schreeuw van Davy Klaassen, het juichen van de fans, de groepshug na de 2-0. Wat een heerlijke beelden zijn dit!


Klaassen: 'De fans hebben geholpen'

Klaassengoal1

Davy Klaassen genoot voor de camera van ESPN nog na van de 2-0-overwinning op AZ. Dankzij de driepunter zijn de Ajacieden nu officieus kampioen. "Het is mooi dat we deze stap hebben kunnen zetten, waar de fans bij zijn."

Het was een zware en intense wedstrijd tegen AZ. "Zij hebben ook een goede ploeg en wisten soms onder ons uit te spelen. Daar waren we niet altijd even goed in. Maar ik denk wel dat we verdiend hebben gewonnen.

Vooral in de tweede helft maakte Ajax het verschil. "We hielden de bal heel lang bij ons en schoven langzaam naar voren. AZ kwam er niet echt meer uit. Ik heb het gevoel dat we altijd fitter zijn dan de tegenstander in de tweede helft. Vandaag ook."

"De fans helpen daarbij. Het is zo anders om te spelen met supporters, dan zonder. Dat merk je aan alles. Al vanaf het moment dat je de warming-up aan het doen bent."


[ ]

Ajax klopt AZ en is officieus kampioen!

Het is afgelopen in de Johan Cruijff ArenA. Ajax wint door twee goals van Davy Klaassen met 2-0 van AZ en pakt daardoor officieus het kampioenschap.

Met nog vier speelronden te gaan is de voorsprong twaalf punten op nummer twee PSV. De Ajacieden beschikken bovendien over een veel beter doelsaldo.

Ajax heeft volgende week aan een punt in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen genoeg om de 35e landstitel definitief veilig te stellen.


[ ]

Tadic naar de kant, Klaassen krijgt de band

In de blessuretijd volgt nog een wissel bij Ajax. Captain Dusan Tadic gaat naar de kant en schuift de band om de schouders bij de uitblinkende Davy Klaassen.


[ ]

DAVY beslist het!

JAAAAAA! Opnieuw Davy Klaassen en het is beslist: 2-0. 

De middenvelder knikt bij de paal een bij de eerste paal verlengde corner binnen en is goud waard in deze topper tegen AZ!

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

Brobbey lost Haller af en krijgt direct een kans

Opnieuw een wissel bij Ajax. Brian Brobbey komt voor Sébastien Haller, die een belangrijk aandeel had bij de 1-0.

Brobbey krijgt direct een kans, maar mist 1-op-1 met Bizot.

Het blijft daardoor 'slechts' 1-0. 


[ ]

Gevaar via Klaassen

Bijna de beslissing, maar Davy Klaassen schiet vanuit een moeilijke hoek tegen het lichaam van Bizot.

Even later levert de doelpuntenmaker een voorzet op Dusan Tadic af, maar de captain kopt over.


[ ]

Spanning in de Johan Cruijff ArenA

Klaassenwijzen

Er resteert nog tien minuten aan officiële speeltijd. Ajax leidt met 1-0 en gezien het wedstrijdbeeld in de tweede helft ligt een gelijkmaker van AZ niet voor de hand.

Maar de marge is slechts één en dus zou het lekker zijn als Ajax er nog een tweede goal bij kan prikken.


[ ]

[ ]

Genieten! 📸


[ ]

KLAASSEN doet het! ⚽️

Het is 1-0 voor Ajax! Davy Klaassen tikt met links van dichtbij binnen, nadat Sébastien Haller heel slim de bal had laten lopen. 

De ontlading bij Klaassen en alle andere Ajacieden in de Johan Cruijff ArenA is enorm. Mocht de stand zo blijven is Ajax officieus kampioen!

Blijf volhouden, boys!

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

🔁 Dubbele wissel, jubileumduel voor Mazraoui

Ajax gaat voor de eerste keer wisselen. Noussair Mazraoui en David Neres komen in het veld. Antony en Devyne Rensch mogen gaan rusten.

Voor Mazraoui is het een jubileumduel. Hij speelt voor de honderdste keer in Ajax 1! 👏


[ ]

Grootste kans van de tweede helft

Haller1 (1)

Wat een heerlijke pass van Lisandro Martínez op Sébastien Haller. De Argentijn speelt zijn Franse ploeggenoot in één keer vrij, maar Haller kan het voorbereidende werk niet op waarde schatten en kopt over.

Dit was de grootste kans van de tweede helft.  


[ ]

Ajax' 47e duel van het seizoen

Ajax speelt vandaag zijn 47e officiële duel van het seizoen 2020/2021.

Voor AZ is het treffen in de Johan Cruijff ArenA ‘slechts’ de 39e wedstrijd van deze voetbaljaargang. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de verschillende Europese campagnes. Ajax reikte tot de kwartfinale van de UEFA Europa League, AZ werd in de groepsfase van dat toernooi uitgeschakeld.


[ ]

Ajax heeft zinnen gezet op openingstreffer

Renschsprinten

De druk is vol op de ketel aan het begin van de tweede helft. Het is duidelijk: Ajax heeft zijn zinnen gezet op de openingstreffer.


[ ]

Tagliafico op de voeten van Bizot

Nicovoorzet

Ajax opent net als in het eerste bedrijf zeer sterk en krijgt een prima mogelijkheid via Nico Tagliafico. De Argentijn wordt vrijgespeeld aan de linkerkant van het strafschop en heeft een goede schotkans. De poging van Nico is ook niet verkeerd, maar Bizot redt met de voeten.  


Tweede helft begonnen, geen wissels

De tweede helft is van start. Gaat Ajax erin slagen de topper tegen AZ in zijn voordeel te beslechten en 'officieus' beslag te leggen op de landstitel? 

Er zijn overigens geen wissels bij Ajax en ook niet bij AZ. 


Het eerste bedrijf in cijfers

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 158%

AZ42%

Schoten

Ajax 16

AZ4

Schoten op doel

Ajax 12

AZ2

Vrije trappen

Ajax 14

AZ7

Hoekschoppen

Ajax 14

AZ2

Buitenspel

Ajax 11

AZ0

Overtredingen

Ajax 16

AZ4

Passes

Ajax 1271

AZ186


[ ]

Halverwege nog geen goals

De eerste helft is na twee minuten blessuretijd ten einde. De stand is nog 0-0.

Dat er nog niet gescoord is mag best opmerkelijk heten, want er is genoeg doelgevaar voor beide doelen geweest. 

Ajax opende zeer sterk en drong AZ in de beginfase naar achteren. Vervolgens namen de bezoekers het een fase over, maar het einde was weer voor de Ajacieden.

Het enige dat ontbreekt zijn goals, maar een saaie 0-0 is het allesbehalve. 


[ ]

Edson heeft net teveel tijd nodig

Ajax zoekt in een vol strafschopgebied naar een opening en vindt die bij Edson Álvarez. De Mexicaan heeft echter teveel tijd nodig, waardoor de schotkans verloren gaat.

De aanval loopt nog door, maar levert uiteindelijk niets op.


[ ]

Tadic stuit op Bizot bij lekkere vrije trap

Tadicajaxaz

Nu is het weer Ajax dat zich laat gelden. Dusan Tadic heeft een fijne vrije trap in huis, maar zijn inzet vanaf ruim twintig meter wordt door Bizot uit de hoek getikt en tot corner gepromoveerd.


[ ]

Ajax - AZ in 📸

De eerste helft van Ajax - AZ vliegt voorbij. Het enige wat ontbreekt is een goal van de Ajacieden, die vol overgave spelen. Ook opponent AZ laat zich niet onbetuigd, wat zorgt voor een open en leuke wedstrijd.

Hierbij een slider foto's om een beeldimpressie te krijgen van deze intense topper. 


[ ]

Stekelenburg opnieuw belangrijk 👊

Reddingstekelenburg

Maarten Stekelenburg is opnieuw van grote waarde, ditmaal bij de grootste kans van de wedstrijd. Gudmundsson mag vrij op het Ajax-doel afgaan, maar Stekelenburg verkleint zijn doel en heeft opnieuw een puike redding in huis.


[ ]

Knappe redding van de Steek

Ajax moet even een fase terug en opnieuw krijgt AZ een kans. Stengs komt vanaf links naar binnen, creëert ruimte voor zichzelf in het strafschopgebied en haalt uit met rechts, maar Maarten Stekelenburg redt katachtig.

De stand is nog altijd 0-0, maar er zijn genoeg dreigende momenten voor beide doelen geweest. 


[ ]

Kans voor AZ

AZ komt er gevaarlijk uit. Wijndal wordt weggestoken in strafschopgebied van Ajax en via een rebound komt de bal voor de voeten van Koopmeiners.

De captain van AZ haalt kiezelhard uit vanaf een meter of zeventien en schiet maar nipt naast.


[ ]

Omdat we er genoeg van kunnen krijgen ❤️📸


[ ]

Ajax zet aan en krijgt kansen

Ohh wat zonde dit. Ajax legt ditmaal een goede aanval over rechts op de mat. Via Davy Klaassen belandt de bal bij Antony, die vervolgens helaas niet goed afspeelt op de twee aanwezige Ajacieden in de zestien.

Even later heeft Antony wel een goede voorzet in huis, maar wordt de mee opgestoomde Nico Tagliafico gestuit en gaat de inzet uiteindelijk over het AZ-doel.

Het is een intense wedstrijd tot dusver met een hoge amusementswaarde!


[ ]

Levendig en energiek begin

Hallerkopbal

Wellicht gesteund ook door de aanwezigheid van de fans stopt Ajax direct veel energie in de wedstrijd. De Ajacieden zijn over links al een aantal keer gevaarlijk doorgekomen.

Dat heeft nog geen goal opgeleverd, maar de start is in ieder geval levendig.


[ ]

Eerste kans: Haller stuit op Bizot

Daar is de eerste flinke kans voor Ajax. Dusan Tadic wordt op links weggestuurd door Ryan Gravenberch. De Serviër ziet Sébastien Haller vrijlopen in het strafschopgebied en geeft een voorzet op maat. De Frans-Ivoriaanse spits kopt de bal op het lichaam van de uit zijn doel gekomen Bizot.

Jammer deze gemiste kans, maar dit zag er veelbelovend uit.


[ ]

Schakel in bij Ajax Radio

De wedstrijd is begonnen. Je kunt uiteraard terecht bij Ajax Radio voor een live-verslag.

Een tipje van ons: zet het geluid van je televisie uit en schakel voor de audio (bij) Ajax Radio in.


C'mon, Ajax! ❌❌❌

De wedstrijd is - na een minuut stilte voor het overlijden van PSV-icoon Willy van der Kuijlen - begonnen.

Kan Ajax de 7500 aanwezige fans trakteren op een overwinning?


Ten Hag: 'Blij dat de fans terug zijn'

Erik ten Hag keek met een grote glimlach om zich heen toen hij vanmiddag richting het veld van de Johan Cruijff ArenA liep. Eindelijk zijn er weer fans op de tribune. "We zijn blij dat ze terug zijn. De beleving die je samen hebt, maakt het voetbal zo mooi", lachte de trainer voor de camera van ESPN. 

Ten Hag kiest tegen AZ weer voor Klaassen en Antony in zijn basiself. Tegen FC Utrecht begonnen beide Ajacieden nog op de bank. "Je moet je hele selectie gebruiken. Je moet het team ontwikkelen, je moet spelers ontwikkelen. Als je een goede selectie hebt moet je ook andere spelers aan bod laten komen die het verdienen."


Warming-up 🌡️

Over een kleine tien minuutjes gaat de wedstrijd van start. De spelers lopen zich warm. We hebben er zin in!


Ajax-spelers komen het veld op

De eerste Ajax-spelers komen het veld op onder toeziend oog van juichende Ajax-supporters. Check ook die glimlach bij Dusan Tadic! 😄


King of the Match 🤳

Kies ook vandaag weer jouw King of the Match! 🤳

Vanaf de 75e minuut gaat de stemmodule weer open. Vanaf dat moment kan je stemmen op jouw favoriete Ajacied bij Ajax - AZ.


Live bij Ziggo 📺

Heb jij een Ziggo-abonnement? Dan kan jij dit weekend ESPN Eredivisie gratis ontvangen. Lekker vanaf de bank naar jouw aller Ajax kijken.

Hoe fijn is dat? 😁


Het perfecte alternatief 📻

Ajax Radio2

Zit jij vanmiddag niet in het stadion, maar wil je toch geen seconde missen van Ajax - AZ? Luister dan ook vandaag weer naar Ajax Radio.

Tip: zet het geluid van je tv uit en luister naar de wedstrijd via Ajax Radio. Vanaf enkele minuten voor aanvang van de wedstrijd zitten de commentatoren weer voor je klaar.

Negentig minuten lang Ajax, zonder onderbrekingen.


Hier worden we vrolijk van 😁

Deden we net een rondje buiten het stadion, nu zien we de eerste fans binnendruppelen in de Johan Cruijff ArenA. Wat fijn om jullie weer in het stadion te zien.Van harte welkom, Ajax-supporters!

Wat is het toch heerlijk om jullie weer te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA ❤️.


Officieus kampioen?

Ajax kan vandaag officieus kampioen worden. Als de ploeg van Erik ten Hag wint van AZ, wordt het verschil met PSV twaalf punten met nog vier wedstrijden te gaan in de Eredivisie. Daarnaast hebben de Amsterdammers een veel beter doelsaldo.

PSV won gisteren van FC Groningen (1-0), dus de schaal kan ook bij winst vandaag nog niet worden uitgereikt. Maar wat zou het mooi zijn om voor 7500 fans wel alvast een voorschot te kunnen nemen op de titel.


De opstelling van Ajax

Trainer Erik ten Hag keert vandaag terug naar zijn opstelling van die hij ook gebruikte voor de finale van de KNVB Beker. Dat betekent dat Davy Klaassen en Antony weer terugkeren in de basiself.

1. Maarten Stekelenburg
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
6. Davy Klaassen
8. Ryan Gravenberch
10. Dusan Tadic
15. Devyne Rensch
21. Lisandro Martínez
22. Sébastien Haller
31. Nico Tagliafico
39. Antony

Bank:
16. Kjell Scherpen
51. Daan Reiziger
3. Perr Schuurs
5. Sean Klaiber
7. David Neres
9. Oussama Idrissi
12. Noussair Mazraoui
18. Jurgen Ekkelenkamp
19. Zakaria Labyad
20. Mohammed Kudus
23. Lassina Traoré
30. Brian Brobbey


#OnThisDay

Pure klasse. Op deze dag 48 jaar geleden vond dit iconische Ajax-moment plaats ↓


Laatste vijf edities van Ajax – AZ: V-W-W-W-W

Ajax verloor de laatste keer dat AZ op bezoek kwam in de Eredivisie, maar de vier voorgaande edities werden allemaal ruim gewonnen. Laten we hopen dat de Ajacieden zich kunnen revancheren voor de thuisnederlaag van dik een jaar geleden. 

 • 01-03-2020
  Ajax – AZ 0-2

 • 07-10-2018
  Ajax – AZ 5-0

 • 29-04-2018
  Ajax – AZ 3-0

 • 05-04-2017
  Ajax – AZ 4-1

 • 28-02-2016
  Ajax – AZ 4-1

Johan Cruijff ArenA: straks eindelijk weer met fans

Het is nu nog rustig in onze thuishaven, maar dat gaat het komende uur al veranderen. Een gedeelte van de Johan Cruijff ArenA zal vandaag eindelijk weer gevuld zijn met Ajax-fans, die voorzichtig zullen gaan binnendruppelen.

Het is iets waar we enorm naar uitkijken! 


Prima stats 👊

Hallerthumb

Sébastien Haller kan prima cijfers overleggen in Amsterdamse dienst. De in de winter getransfereerde spits was in zijn eerste achttien duels als Ajacied bij maar liefst zeventien doelpunten betrokken.

Haller maakte tien goals en gaf zeven keer een assist.


Tien van Toen | Ajax - AZ

Het kampioenschap in 1982, een ontketende Marco van Basten, het eerste doelpunt in Europa onder een dicht dak en een fenomenale Nigel de Jong.

We hebben tien memorabele momenten van eerdere edities van Ajax - AZ voor je op een rij gezet.

00:00/00:00
 • Auto

Briljante statistieken 😍

Ajax koerst af op de 35e titel in de clubhistorie en de 27e sinds de start van de Eredivisie. Het zou de negende dubbel zijn in geschiedenis van de vereniging. Ajax lukte dit voor het laatst in 2018/2019.

Overigens wonnen de Amsterdammers de afgelopen vier hoofdprijzen in het Nederlands betaalde voetbal: KNVB Beker 2018/2019, Eredivisie 2018/2019, Johan Cruijff Schaal 2019 en KNVB Beker 2020/2021.


Het debuut van Ricardo Kishna

Kishnaaz

Het jaar 2014 is amper begonnen of Ricardo Kishna klopt op de deur van de Ajax 1. De flegmatieke linksbuiten heeft een naar verleden qua blessures, maar is eindelijk weer fit en klaar om zichzelf te laten zien. Met een nieuw contract is Kishna gebrand om zo snel mogelijk zich in de kijker te spelen van de ploeg van Frank de Boer.

Hij tekent half januari 2014 een nieuwe verbintenis in de hoofdstad. Een paar dagen later debuteert hij het betaalde voetbal voor Jong Ajax en voor hij het weet, zit hij op de bank als Ajax het opneemt tegen Red Bull Salzburg in de UEFA Europa League. Hoewel Kishna niet kan voorkomen dat Ajax verliest, is een droom uitgekomen.

Helemaal als hij een paar dagen later mag debuteren in de Eredivisie. Bij aanvang van de tweede helft tegen AZ op 23 februari staat de aanvaller binnen de lijnen in de Johan Cruijff ArenA.

Kishna vervangt Bojan Krkic en direct begint het te lopen; scoort Ajax ‘slechts’ een keer voor de thee, in de tweede helft krijgt AZ er nog eens drie om de oren. Kishna speelt met flair en zorgt hoogstpersoonlijk voor de 3-0 met een geweldig doelpunt. De voorhoedespeler gaat buitenom en schiet diagonaal de bal uit een lastige hoek in de kruising. De keeper is kansloos.

Kishna maakt het seizoen af als lid van de hoofdmacht en pakt zijn enige kampioensschaal met Ajax, na een gelijkspel in Almelo tegen Heracles. Het jaar erop speelt hij geregeld, maar komt hij niet helemaal tot wasdom.

De aanvaller vertrekt naar Lazio, maar ook in Rome komt hij – mede door blessures – niet helemaal uit de verf. Na een verhuurperiode bij Lille, zoekt hij zijn heil bij zijn jeugdliefde ADO Den Haag. Vandaag de dag is Kishna daar nog steeds speler.


De dubbele hattrick van Cruijff tegen AZ 🔥

Ajax1970

We staan vandaag stil bij de geboortedag van Johan Cruijff en kijken terug op de fantastische dingen die hij voor onze club heeft gedaan. Ook tegen de tegenstander van vanmiddag heeft hij zich laten gelden.

Op 29 november 1970 speelde Cruijff de verdediging van AZ volledig aan gort. Zijn directe tegenstanders probeerden alles: trekken, duwen en schoppen. Maar er stond die middag in de Meer geen enkele maat op Cruijff.

Bij een 2-0-voorsprong kreeg hij het op zijn heupen. De eerste twee Cruijff-treffers vielen via het tandem Cruijff-Keizer. Zij waren dat seizoen al menig tegenstander te machtig. Na een wat onverwachte tegentreffer van de Alkmaarders pakte Cruijff de de draad weer op en bepaalde hij de eindstand op 8-1. De tweede hattrick schoot hij binnen zes (!) minuten bij elkaar.

De volledig murw gebeukte AZ-verdediger Dick Twisk vatte zijn avond samen bij het dagblad Trouw: "Voor je het wist was Cruijff van je weg. Hij speelde groots. Gelukkig dat er maar één Ajax met een Johan Cruijff rondloopt. Anders zag het er heel somber voor ons uit."

Met zijn zes doelpunten vestigde hij een Eredivisie-record dat 37 jaar zou blijven staan, totdat Afonso Alves hem in 2007 afloste als speler die het meest scoorde in één wedstrijd. Tot dat jaar had alleen Marco van Basten het voor elkaar gekregen om De Verlosser te evenaren. Hij maakte in 1985 zes goals in één duel tegen Sparta.


Mazraoui: 'Ik kon volkomen niks doen'

Na tien weken afwezigheid maakte Noussair Mazraoui afgelopen donderdag tegen FC Utrecht zijn rentree. Een vervelende oogblessure hield de rechtsback lang aan de kant. 

"Dit was lastiger dan mijn vorige blessures", vertelt Mazraoui. "Ik kon volkomen niets doen. Ik moest puur uitrusten en geen intensieve dingen doen. Daarom is het extra lekker om weer op het veld te staan."

Zijn oog was dermate kwetsbaar, dat hij echt geen risico's kon nemen. "Je hebt maar twee ogen en die wil je je hele leven goed kunnen gebruiken. Als je normaal een paar keer knippert als je iets in je oog hebt gehad, verdwijnt de zwarte waas die je dan even hebt. Nu knipperde ik, maar bleef die waas hangen."

"Ik kreeg te horen dat ik zes weken niks mocht doen, zeker niet in de eerste paar weken. Normaal duik je bij een blessure de gym in en ga je daar zwoegen. Dan zeg je 'I will come back stronger' en dat soort dingen, maar nu was het op het bankje liggen en op oma-stand fietsen."

00:00/00:00
 • Auto

Eredivisie bij Ziggo

Heb jij een abonnement van Ziggo en wil je lekker naar Ajax - AZ kijken vanmiddag? Dat kan! 

Dit hele weekend is ESPN Eredivisie gratis te bekijken.


Hoe Cruijff en ‘zijn’ jonkies de titel pakten in 1982

Op 15 mei 1982 speelde Ajax één van de mooiste kampioenswedstrijden ooit. Tegenstander AZ ’67 was de regerend landskampioen en had - met onder andere Europees topscorer Kees Kist en de Deense stilist Kristen Nygaard - een ijzersterke en uitgebalanceerde selectie. Het seizoen daarvoor waren de Alkmaarders met overmacht kampioen geworden. AZ’67 bereikte toen bovendien de finale van de UEFA Cup.

Ajax had dat seizoen een jong elftal, met onder andere Wim Kieft, Frank Rijkaard en Gerald Vanenburg in de gelederen. De ervaring en routine kwam van Johan Cruijff, uiteraard spelend met het rugnummer veertien, die een seizoen daarvoor terug was gekeerd bij de club van zijn hart. Samen met Wim Jansen, Dick Schoenaker en de legendarische doelman Piet Schrijvers vormde hij de ervaren kern van het elftal van trainer Kurt Linder. 

Ajax’ kampioenswedstrijd tegen AZ werd een zinderend duel. Ajax kwam door een goal van Kist op achterstand, waarna Schoenaker gelijkmaakte. Daarna zorgde Keje Molenaar met een geweldige uithaal voor de 2-1. In de tweede helft kwamen de Alkmaarders via John Metgod weer naast Ajax. Cruijff stoorde zich aan het spel van zijn ploeg, zo vertelde hij na het duel. "De ploeg stond stijf van de zenuwen. Door de vroege voorsprong van AZ werd de angst alleen maar groter. Iedereen liep meer dan ooit, maar bemachtigde veel te weinig de bal."

Het was juist de oude meester zelf die met een fraaie pass cruciaal was in het beslissen van de kampioenswedstrijd. Hij stuurde Vanenburg weg en die scoorde de verlossende treffer. De blijdschap bij de supporters – die na het laatste fluitsignaal massaal het veld op waren gerend -  werd na de wedstrijd alleen maar groter: Cruijff kondigde aan dat hij bij zou tekenen.


Voor altijd onze nummer 14 ❤️

Johan Cruijff zou vandaag 74 zijn geworden. Met de eeuwige nummer 14 in het elftal won Ajax in de jaren zeventig drie keer de Europa Cup l. Hij betoverde de wereld met zijn frivole spel en vooruitstrevende manier van denken over het voetbal.

In maart van dit jaar stonden we stil bij het feit dat hij al vijf jaar niet meer onder ons is. In deze prachtige documentaire vertellen oud-spelers en trainers over hoe 'Cruijff het voetbal veranderde'.


Tien parels thuis tegen AZ

In deze Top 10 Goals zie je een aantal heerlijke treffers voorbijkomen uit thuisduels met AZ. Een prachtgoal van Rob de Wit met buitenkantje links, een streep van Keje Molenaar en een rake omhaal van Davinson Sánchez passeren de revue. 

00:00/00:00
 • Auto

Een heerlijke zondag!

Goedemorgen, Ajacieden! Welkom in het liveblog van Ajax tegen AZ, de topper die om 14:30 uur in de Johan Cruijff ArenA van start gaat.

Dit kan een mooie dag gaan worden, niet in de laatste plaats omdat we eindelijk weer een deel van de supporters mogen verwelkomen!


Gerelateerde artikelen

Sanchezthumb

Top 10 Goals | Heerlijke doelpunten thuis tegen AZ

Van een prachtgoal van Rob de Wit met buitenkantje links tot een streep van Keje Molenaar en een rake omhaal van Davinson Sánchez. Dat en zeven andere heerlijke doelpunten in thuisduels met AZ zie je in de Top 10 Goals.

Tags

 • #AJAAZ

Socials

Schonetienvantoen

Tien van Toen | AZ - Ajax

In deze Tien van Toen komen tien spraakmakende momenten uit eerdere edities van AZ - Ajax voorbij. Je ziet onder meer een vlammend schot van Anwar El Ghazi, een vierklapper van John Bosman en een merkwaardig doelpunt van Lasse Schöne.

Tags

 • #AZAJA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl