Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

 • D. Klaassen  62"
 • D. Tadić  82"
 • B. Brobbey  90"+2"
Ajax
Young Boys

Liveblog

Tot zondag!

We sluiten het liveblog voor nu af. Wil je nog eens rustig nalezen hoe de 3-0-overwinning tot stand kwam? Check dan het wedstrijdverslag.

Voor de highlights verwijzen we je graag door naar onze app! 

Zondag zijn we weer terug met een nieuw liveblog. Dan speelt Ajax in Overijssel tegen PEC Zwolle.Onze doelpuntenmakers 😍

De goals kwamen vanavond van de voeten van Davy Klaassen, Dusan Tadic en Brian Brobbey. Van juichende Ajacieden kunnen we nooit genoeg krijgen.


Gravenberch: 'Goede uitgangspositie'

Ryan Gravenberch was logischerwijs happy na de 3-0-overwinning op Young Boys. Hij zag een geduldig Ajax. De Amsterdammers forceerden in het laatste half uur de beslissing.

"We moesten kalm blijven en niet te gehaast spelen. Als je rustig blijft, gaan ze er vanzelf wel in."

00:00/00:00
 • Auto

Foto's, foto's en nog meer foto's

Wat een heerlijke avond was het in de Johan Cruijff ArenA. Bekijk de wedstrijd ook nog een keer door de ogen van onze fotografen.


Klaassen: 'Het gaat sinds twee maanden echt beter'

Klaasenjuichen2

Davy Klaassen heeft dit seizoen patent op het maken van openingstreffers. Ook tegen Young Boys brak de middenvelder de ban. Zelf was Klaassen daar redelijk content mee. "Ik maak liever de 1-0 dan de 5-0”, grijnsde hij.

Klaassen vond dat Ajax een goede wedstrijd op de mat legde tegen Young Boys (3-0). "We hebben met bravoure gespeeld en niet voorzichtig. Dit mag niet meer fout gaan. Het is al een maandje of twee dat het echt steeds beter gaat met ons spel. Dat komt niet vanzelf."

Tot slot ging Klaassen voor de camera van ESPN ook nog even in op vragen over Brian Brobbey, de maker van de 3-0. Probeert Klaassen de jonge Ajacied (vaak) te overtuigen om in Amsterdam te blijven? “Vandaag liet hij weer zien dat we blij met hem moeten zijn. We willen allemaal dat hij blijft. Je ziet wat hij kan brengen.”


Ten Hag: 'Hele goede uitslag'

ETH2 (1)

Erik ten Hag was meer dan tevreden met de 3-0-thuisoverwinning op Young Boys. Hij zag hoe Ajax geduldig was en de tegenstander uiteindelijk kapot speelde. "In de eerste helft ‘investeer je’, in de tweede helft maken we het af. Zij werden moe. We zeiden vooraf dat we goed aan de bal moesten zijn en dat waren we."

De opponent uit Zwitserland werd zelf amper gevaarlijk voor de goal van Maarten Stekelenburg. "Niet dat ze in countersituaties kwamen, maar ze waren daarin wel dreigend. Als ze goede keuzes hadden gemaakt op sommige momenten hadden ze wel in de counter kunnen komen. Daar moesten we voor waken."

De 3-0 geeft Ajax een uitstekende uitgangspositie voor volgende week. Maar Ten Hag staart zich nog niet blind op de kwartfinale van de Europa League, zo vertelde hij voor de camera van ESPN. “We moeten altijd voorzichtig zijn. Het is wel Europees gezien een hele goede uitslag.”


Weinig op af te dingen 😉

Ajax Ajax

Balbezit

Ajax68%

Young Boys32%

Schoten

Ajax20

Young Boys1

Schoten op doel

Ajax9

Young Boys0

Vrije trappen

Ajax10

Young Boys12

Hoekschoppen

Ajax6

Young Boys0

Buitenspel

Ajax1

Young Boys0

Overtredingen

Ajax11

Young Boys10

Passes

Ajax721

Young Boys316


Klinkende zege voor Ajax 🔥🔥

Full-time in de Johan Cruijff ArenA. Ajax wint met 3-0 van Young Boys en heeft daardoor een uitstekende uitgangspositie voor de return.

Het is een dikverdiende zege, want een dominant Ajax had weinig te duchten van Young Boys. De Zwitsers losten amper een schot op doel.

In de openingsfase van de eerste helft jaagden de Ajacieden al nadrukkelijk op de 1-0, maar die bleef toen nog uit. De goals vielen in de tweede helft alsnog. Davy Klaassen, Dusan Tadic en invaller Brian Brobbey waren trefzeker. 


[ ]

Brobbey met de 3-0!

BAM! Het is ook nog 3-0 geworden. Brian Brobbey, die net nog de paal raakte, pikt alsnog zijn doelpuntje mee. De aanvaller lobt de bal subtiel over de Young Boys-doelman heen en zet Ajax daarmee op rozen!

Een marge van drie goals en geen tegendoelpunt: het is cijfermatig een (bijna) perfecte avond! 👏

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

3️⃣ minuten extra tijd

De officiële speeltijd zit erop. Er komen drie minuten blessuretijd bij.


[ ]

Brobbey op de paal

Ohhh Brian Brobbey. De spits krijgt direct de mogelijkheid om weer een belangrijke Europese goal te maken. Hij stuit eerst op de keeper, krijgt vervolgens de bal terug en schiet daarna op de paal.

De aanval blijft in leven en vervolgens ziet Tadic zijn inzet van de doellijn worden gekopt. Zo is Ajax tot driemaal toe dichtbij een doelpunt, maar ontsnapt Young Boys.


[ ]

Invalbeurt Brobbey, Neres naar de kant

Een derde wissel bij Ajax. Brian Brobbey is kort na de 2-0 door Erik ten Hag binnen de lijnen gebracht. Hij heeft David Neres vervangen.


[ ]

TADIC!!!

Het is 2-0 geworden door een goal van onze captain! Dusan Tadic krijgt de bal voor zijn voeten en schiet feilloos binnen. Ajax heeft een lekkere marge van twee goals te pakken!

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

Slotfase is ingegaan!

Neresduel

Het laatste kwartier van de wedstrijd is ingegaan. Ajax leidt verdiend met 1-0. Een tweede goal zou met het oog op de return van volgende week natuurlijk nog heerlijk zijn.

De Ajacieden lijken van die 2-0 ook nog werk te willen maken. Het wordt hoe dan ook een spannende slotfase!


[ ]

Tadic krijgt volley niet op doel

Zojuist weer een grote kans voor Ajax. David Neres vindt met een indraaiende voorzet Dusan Tadic.

De captain van Ajax heeft bij de tweede paal de tijd en ruimte om uit te halen, maar slaagt er niet in om zijn volley op doel te krijgen.


[ ]

🔁 Schuurs en Idrissi binnen de lijnen

Een dubbele wissel bij Ajax in de 67e minuut. Perr Schuurs en Oussama Idrissi worden tegelijkertijd gebracht door Erik ten Hag. Zij vervangen Devyne Rensch en Antony.

Ajax en Young Boys hebben nu ieder twee keer gewisseld.


[ ]

😍📸


[ ]

GOALLLLLLLL

YES! Daar is de verdiende voorsprong voor Ajax. Davy Klaassen is de maker van het doelpunt!

De middenvelder krijgt de bal in de combinatie met Dusan Tadic wat gelukkig mee en haalt overtuigend de trekker over. 

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

Geel Tagliafico, Antony net naast

De eerste Ajacied gaat op de bon. Nico Tagliafico zet een tackle in op de bal, maar neemt ook zijn directe tegenstander mee. Dat is geel.

Een minuut later schiet Antony van randje zestien naast het doel van Young Boys. Zo is Ajax - net als in de eerste helft - goed uit de startblokken gekomen. 


[ ]

Kopkans voor Álvarez

Alvarez2

Oh wat zonde. Een prima aanval van Ajax levert niet de 1-0 op. Nico Tagliafico knikt in de eindfase van de combinatie breed op Edson Álvarez, die op zijn beurt richting het Young Boys-doel kopt, maar daar doelman Faivre op zijn weg vindt.


[ ]

Luister mee via Ajax Radio!

Je kunt overigens nog steeds meeluisteren via Ajax Radio. 


Tweede helft van start, Sulejmani gewisseld

De tweede helft is begonnen. Bij Ajax geen wissel(s). Young Boys heeft wel een wijziging doorgevoerd. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani is in de kleedkamer achtergebleven.


Nog een aantal 📸 van de eerste helft


De stats van de eerste helft

Ajax Ajax

Balbezit

Ajax71%

Young Boys29%

Schoten

Ajax7

Young Boys1

Schoten op doel

Ajax3

Young Boys0

Vrije trappen

Ajax5

Young Boys5

Hoekschoppen

Ajax3

Young Boys0

Buitenspel

Ajax1

Young Boys0

Overtredingen

Ajax4

Young Boys5

Passes

Ajax390

Young Boys147


[ ]

Halverwege nog doelpuntloos

Het is rust in de Johan Cruijff ArenA. De stand is nog 0-0 en daar zal Young Boys het meest tevreden mee zijn.

Ajax opende zeer sterk en creëerde in de eerste twintig minuten de nodige kansen. De grootste daarvan was voor Antony, maar de Braziliaan slaagde er niet in af te drukken. Datzelfde gold ook voor David Neres en Ryan Gravenberch.

Na een minuut of 25 kwam er meer balans in de wedstrijd en wist Young Boys Ajax beter in bedwang te houden. Grote kansen zijn er sindsdien ook niet meer geweest.


[ ]

Quizzz time! 🎲

Doe straks in de rust mee aan de Ajax Quiz en test jouw kennis over onze club.

Je krijgt vijf vragen die je steeds binnen veertien seconden moet beantwoorden. Als je alles goed hebt, maak je ook nog eens kans op mooie prijzen.


[ ]

Tadic recht op de keeper af

Weer een momentje van opwinding. Dusan Tadic krijgt de bal voor zijn voeten in een druk strafschopgebied en haalt direct uit. Het schot is helaas recht op doelman Faivre af.


[ ]

Het eerste halfuur zit erop, iets meer balans

We zijn een halfuur onderweg in de Johan Cruijff ArenA. Er lijkt iets meer balans in de wedstrijd gekomen. Ajax is nog steeds veruit de bovenliggende partij, maar echt grote kansen zijn er de laatste tien minuten niet meer geweest.

Hopelijk komen die kansen in het slotkwartier van de eerste helft weer terug. En volgt er ook een goal voor Ajax! 🙏


[ ]

Geen Zwitserse Ajacieden

Nooit maakte een Zwitserse speler minuten in Ajax 1. Recent waren er wel twee Zwitsers actief in de jeugdopleiding in Amsterdam: Filip Frei en Stefan Marinkovic. Laatstgenoemde was afkomstig van Luzern en verliet Ajax voor een avontuur in Finland. Frei kwam op huurbasis over van FC Zürich, waar hij sinds de zomer weer actief is.


[ ]

Gravenberch op de vuisten van Faivre, Neres in het zijnet

Het is Ajax dat nadrukkelijk jaagt op de openingstreffer. Eerst is Ryan Gravenberch gevaarlijk, maar zijn schot wordt met de vuisten gekeerd door Faivre. Even later schiet David Neres in het zijnet. 

Het is aan Ajax om zich te gaan belonen voor de sterke openingsfase. De openingstreffer hangt in de lucht. 


[ ]

Weer kans voor Antony

Het is nog niet de openingsfase van Antony. De Braziliaan is opnieuw betrokken bij Amsterdams doelgevaar. Zijn kopbal gaat ditmaal een meter naast het doel van Young Boys.


[ ]

Ajax voert de regie in de openingsfase

De eerste twaalf minuten van de wedstrijd zitten erop. Het spelbeeld is zoals verwacht: Ajax heeft het overwicht tegen het verdedigende Young Boys.

Er is ook al een grote kans voor Ajax geweest: eentje die niet aan Antony besteed is geweest.


[ ]

50 ❌❌❌ Edson

De wedstrijd tegen Young Boys heeft voor Edson Álvarez een bijzonder tintje. De Mexicaan is bezig aan zijn vijftigste officiële duel voor Ajax.


[ ]

Ohh Antony

Meteen een grote kans voor Ajax. Na een snelle aanval over links geeft David Neres de bal ideaal voor op Antony. De Braziliaan heeft de hoek voor het uitkiezen, maar stuit met zijn mindere rechter op de keeper van Young Boys.


[ ]

Tune in bij Ajax Radio 📻

Ook de mannen van Ajax Radio zijn weer van de partij. Kun jij Ajax – Young Boys om een bepaalde reden niet zien op tv of heb je juist een voorkeur voor een audioverslag? Luister dan via Juke naar de wedstrijd.

Lekker negentig minuten lang Ajax, zonder onderbrekingen.


Succes, boys! ❌❌❌

Het zeer belangrijke Europese duel is begonnen. Slaagt Ajax erin om een goede uitgangspositie voor de return over een week in Zwitserland te creëren?


Aftellen...

We gaan bijna beginnen in de Johan Cruijff ArenA. De spelers zijn bezig aan de laatste rek-/en strekoefeningen voor de aftrap van het duel.


Ten Hag: 'Ruimtes in de half-spaces'

Erik ten Hag ging voor de camera van ESPN in op de vraag waar voor Ajax de kansen liggen tegen Young Boys. "De ruimtes liggen in de half-spaces. Maar het is niet zo makkelijk om daar te komen. Als je rustig aan de bal bent, kan je daar wel de ruimte creëren."

De trainer doelde bij het 'rustig zijn aan de bal' ook op de druk die de Zwitserse ploeg op de tegenstander kan zetten en het geduld dat Ajax dus juist moet bewaren. "Ze kunnen daarin wisselen. Young Boys kan heel hoog druk zetten, maar juist ook laag staan."

Bij de Amsterdammers speelt Edson Álvarez weer op het middenveld. Tegen FC Groningen vormde hij nog het centrale duo achterin met Lisandro Martínez. Volgens Ten Hag speelt de Mexicaan een belangrijke rol op het middenrif. 

"Hij laat andere spelers beter spelen. Je kan niet alleen maar spelmakers op het middenveld hebben."


Warming-up 🌡️

Stekel1

De speler staan op het veld. Wie is weer één van de eerste? Natuurlijk, onze goalie!


Prachtig

Regenboog

Eindigt die regenboog nou precies in de Johan Cruijff ArenA? Dat betekent dat er een pot goud te vinden is in het stadion?


Een wijziging tussendoor

☒ 1̷2̷:̷1̷5̷ ̷u̷u̷r̷ 

☑ 16:45 uur 

De wedstrijd sc Heerenveen - Ajax op 4 april is enkele uren verplaatst. Het Eredivisie-duel stond op het programma voor 12:15 uur. De aftrap is nu ruim vier uur later om 16:45 uur.


Opstelling Young Boys 📋

Miralem Sulejmani (Ajacied tussen 2008 en 2013) start vanavond in de basis bij onze tegenstander ↓


Ajax Quiz! 🎲

Hoe staat het met jouw kennis over onze club? Test jezelf en doe mee aan de Ajax Quiz in de rust van Ajax - Young Boys.

Je krijgt vijf vragen die je allen binnen veertien seconden moet invullen. Wie weet win jij één van de drie prijzen.


Klaar voor Ajax - Young Boys!

Jcarena2

Laat de wind buiten maar waaien, het dak van de Johan Cruijff ArenA is dicht.

Over iets meer dan een uur begint de wedstrijd in de achtste finale van de UEFA Europa League.


Luister Ajax - Young Boys 📻

Ben jij om 18:55 uur nog onderweg naar huis? Of zijn er andere redenen waarom je op dat moment nog niet achter je tv zit?

Luister dan vanavond naar Ajax Radio. Vanaf enkele minuten voor de wedstrijd zitten de commentatoren weer voor je klaar om de wedstrijd te verslaan.

Negentig minuten lang, zonder onderbrekingen.Rensch keert terug in de basis

Devyne Rensch staat vanavond aan de aftrap van Ajax - Young Boys. De achttienjarige verdediger begon zondag in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen nog op de bank. Ook Antony keert terug in de basiself.

Goed nieuws ook uit de ziekenboeg: Brian Brobbey zit weer bij de selectie.

1. Maarten Stekelenburg
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
6. Davy Klaassen
7. David Neres
8. Ryan Gravenberch
10. Dusan Tadic
15. Devyne Rensch
21. Lisandro Martínez
31. Nico Tagliafico
39. Antony

Bank:
16. Kjell Scherpen
33. Dominik Kotarski
3. Perr Schuurs
5. Sean Klaiber
18. Jurgen Ekkelenkamp
19. Zakaria Labyad
20. Mohammed Kudus
23. Lassina Traoré
25. Kenneth Taylor
30. Brian Brobbey


Johan Cruijff ArenA 📍

Jcarena

Nog een half uurtje: dan is de basisopstelling bekend van Ajax tegen Young Boys. Op naar een heerlijk avondje Europees voetbal! 💥


Om in de gaten te houden.. 👀

De topscorer in de UEFA Europa League bij Young Boys is Jean-Pierre Nsame. De 27-jarige aanvaller scoorde zeven keer in deze Europese campagne (inclusief de kwalificaties).


#OnThisDay

Een doelpunt nodig op 11 maart? Vraag Nico... 

De linksback scoorde op 11 maart 2018 de 2-1 in de Johan Cruijff ArenA tegen sc Heerenveen. Dat was zijn eerste doelpunt op dat moment als Ajacied.


Onze Europese doelpuntenmakers 👇🏼

We scoorden in dit Europese seizoen tot nu toe elf doelpunten in acht wedstrijden. Dit zijn de doelpuntenmakers tot nu toe:

1. Dusan Tadic (drie goals)
2. David Neres (twee goals)
3. Davy Klaassen (één goal)
3. Brian Brobbey (één goal)
4. Noussair Mazraoui (één goal)
5. Ryan Gravenberch (één goal)
6. Antony (één goal)
7. Lassina Traoré (één goal)

Dat Dusan Tadic bovenaan het lijstje staat mag geen toeval heten. Ook in het lopende Eredivisie-seizoen is hij met twaalf doelpunten Ajax' topscorer.


Even terug naar zondag

Ajax won zondag thuis van FC Groningen. Het was een prima generale voor het treffen van vanavond met Young Boys.

Toch maakte de Groningers het Ajax zeker niet gemakkelijk: de Amsterdammers moesten veel geven om uiteindelijk met een mooi resultaat de Europa League-week in te gaan.

00:00/00:00
 • Auto

De vorige Ajax - Young Boys was in 1988

Ajax - Young Boys werd in officieel verband één keer eerder gespeeld. In 1988 verloren de Zwitsers in Amsterdam met 1-0. Het doelpunt van Ajax werd gemaakt door de Zweed Peter Larsson. 

Door die overwinning én een 1-0-zege in Bern overleefde Ajax de kwartfinale van de Europa Cup II. In de ronde erna was de ploeg van trainer Barry Hulshoff te sterk voor Marseille. 

In de finale was Ajax de gedoodverfde favoriet voor de overwinning. Het liep anders: KV Mechelen, met Aad de Mos als trainer, won met 1-0.


De mooiste Ajax-goals van Miralem

Bij Young Boys speelt een oude bekende: Miralem Sulejmani. De Servische aanvaller speelde tussen 2008 en 2013 in Amsterdam. We hebben tien heerlijke treffers uit zijn Ajax-periode op een rijtje gezet.

00:00/00:00
 • Auto

Opletten boys!

NERESLILLE

Er staan twee spelers op scherp bij Ajax. David Neres en Perr Schuurs zijn geschorst voor de terugwedstrijd tegen Young Boys als ze vanavond in de Johan Cruijff Arena een gele kaart pakken. 

Hetzelfde geldt voor Daley Blind, maar die ontbreekt door een blessure. Pas na de kwartfinales worden alle kaarten kwijtgescholden. Tot die tijd is het dus oppassen geblazen.


Honderd jaar geleden 🔙

Ajax trof Young Boys niet alleen in de Europa Cup, maar speelde in de prehistorie van de club twee keer vriendschappelijk tegen de Zwitsers. Honderd jaar geleden troffen de ploegen elkaar in een zomerse ontmoeting.

Op 8 juni 1921 won Ajax met 4-2. Tien jaar later - op 6 juli 1931 - oefenden Ajax en Young Boys opnieuw tegen elkaar. Toen werd het 2-2. Goalgetter Piet van Reenen verzorgde toen de Ajax-doelpunten.


Europese ervaring

Ajax mist vanavond helaas Daley Blind vanwege een knieblessure. Daarmee gaat ook een flinke dosis aan ervaring voor de wedstrijd met Young Boys verloren.

Blind heeft van de huidige selectie de meeste Europese caps achter zijn naam staan: zestig. Maar wie zitten hem op de hielen en kunnen vanavond dichterbij hem komen?

 • Maarten Stekelenburg: 54
 • Davy Klaassen: 53
 • Dusan Tadic: 38
 • David Neres: 36

De weg naar de achtste finale

Ajax versloeg het Franse Lille in de vorige ronde van de UEFA Europa League. Na een 1-2-overwinning in Noord-Frankrijk, versloegen de Amsterdammers Lille in de Johan Cruijff ArenA met exact dezelfde cijfers.

00:00/00:00
 • Auto

Ajax tegen Zwitserse clubs 🇨🇭

Larssonbern

Ajax heeft een positief saldo tegen opponenten uit Zwitserland in Europese wedstrijden. In totaal kwamen we veertien keer uit tegen een club uit het Alpenland. 


🙂 Winst: 10
😐 Gelijk: 2
😩 Verlies: 2


In 1988 speelde Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup II ook tegen Young Boys. Toen wonnen de Amsterdammers twee keer met 1-0 in het tweeluik met de ploeg uit Bern.


Zo vocht Kudus zich terug!

Na een veelbelovende start in Amsterdam raakte Mohammed Kudus in zijn allereerste Champions League-wedstrijd voor Ajax zwaar geblesseerd.

Vandaag werpen we in een prachtige documentaire een blik op zijn gevecht om weer fit te worden. 

00:00/00:00
 • Auto

Even terug naar gisteren

Ajax werkte gisteren een afsluitende training af. Ook doken Erik ten Hag en Davy Klaassen achter de microfoon tijdens de persconferentie.

Check daarvoor dit liveblog.


Goedemorgen Ajacieden!

Jaja, het is matchday! Ajax speelt vanavond in de achtste finale van de UEFA Europa League tegen Young Boys. Het duel in de Johan Cruijff ArenA begint om 18.55 uur.

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl