Verslag | Ajax met zeer prettige marge naar Zwitserland

Juichfotoajayb

Ajax heeft de thuiswedstrijd in de achtste finale van de UEFA Europa League met 3-0 gewonnen tegen het Zwitserse Young Boys. Davy Klaassen, Dusan Tadic en Brian Brobbey maakten de goals. De return is over precies een week in Bern.

• #UEL
  • #AJAYB

Ajax opende zeer sterk tegen het verdedigend ingestelde Young Boys. Via Antony kreeg de ploeg van Erik ten Hag al binnen een kwartier twee aardige kansen. Een schot met rechts en een kopbal van de Braziliaan troffen geen doel. Ook Ryan Gravenberch en David Neres kregen kansen op de openingstreffer.

Na een minuut of 25 spelen kwam het duel iets meer in balans. Ajax behield het balbezit, maar Young Boys had de zaakjes achterin beter op orde. De Zwitsers probeerden waar mogelijk nog iets in de tegenstoot te forceren, maar werden amper gevaarlijk voor goal van Maarten Stekelenburg.

Zelfde beeld na rust
Ook in de tweede helft waren de eerste kansen voor Ajax. De mee opgekomen Edson Álvarez testte doelman Guillaume Faivre. De goalie moest zich volledig strekken om de bal uit de goal te tikken, maar slaagde daar wel in.

Niet veel later haalde Antony met links uit vanaf randje strafschopgebied. Hij krulde de bal maar net naast. Young Boys bleef vooral loeren op de counter en leek even succesvol te worden toen Christian Fassnacht hard werd ingespeeld. De middenvelder kon de bal net niet aannemen, waardoor de grootste kans van de wedstrijd voor de bezoekers aan hem voorbij ging.

Na een uur spelen was het wél raak. Klaassen en Tadic combineerden er op los in het centrum van de Zwitserse verdediging. Hoewel Klaassen de bal wat gelukkig meekreeg, schoot hij oog-in-oog met Faivre wel onberispelijk binnen: 1-0.

Daarmee was de ban gebroken. Met nog tien minuten spelen maakte Tadic de 2-0. Hij stond op de goede plek toen een schot van Nico Tagliafico smoorde in de Zwitserse verdediging. Op het moment dat de Serviër de bal voor zijn voeten kreeg, dacht hij niet na en schoot hij direct op de goal van Young Boys. In de korte hoek versloeg hij Faivre en zette hij Ajax daarmee op 2-0.

'Brobbey-time'
In de absolute slotfase kreeg de ingevallen Brobbey de mogelijkheid om Ajax op 3-0 te zetten. Zijn eerste kans promoveerde hij nog niet tot een treffer. In de blessuretijd lukte het de spits wel om een goaltje mee te pikken. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 3-0 en gaf hij Ajax een wel heel prettige marge voor de return volgende week in het Alpenland.

Ajax – Young Boys 3-0 (0-0)
62. Klaassen 1-0